Golden State Warriors at Boston Celticsfoto EPA-EFE/AMANDA SABGA

Umeli su da kiksnu kod kuće u plej-ofu; čak dva puta su u Boston gardenu poraženi od Majamija u finalu Istoka, međutim, u prvom meču velikog NBA finala pred svojim navijačima, Seltiksi su uspeli da „unovče“ napravljeni brejk u San Francisku na startu serijala – 116:100.

Sjajno veče imali su Džejson Tejtum (26p) i Džejlen Braun (27p), a kad su obojica košgeterski „našpanovani“ obično rival loše prođe, bez obzira što je reč o Golden Stejtu. Voriorse je, u krajnjem zbriru, poraza koštalo veoma loše odigrano prvo poluvreme, u kojem su prikazali brojne defanzivne slabosti.

Iako su pred start velikog finala percipirani kao jedna od pet najboljih odbrana, posebno u prvoj četvrtini gotovo da ništa nisu mogli da odbrane. Braun i Tejtum u froncle su pretvarali defanzivne postavke Stiva Kera, u kojima su Vigins, Tompson i Grin trebalo da pomenutu dvojicu obuzdaju, naročito Tejtuma pri šutu za tri poena.

Istovremeno, Golden Stejt se mučio u šutu sa distance; od prvih osam pokušaja ubacio je samo jedan, tek devet poena za uvodnih osam minuta odnosno 22 u prvoj deonici. Protivnik je u tom intervalu dao 33, samo Braun 17, šutirajući impresivnih 3/4 za tri poena.

Ker je već na startu druge deonice poslao Bjelicu na parket, međutim srpski reprezentativac na poziciji petice nije bio uspešan u čuvanju korpulentnog Gereta Vilijamsa. Seltiksi su, pritom, pametno čitali defanzivne slabosti protivnika, ciljano napadajući Stefa Karija preko Markusa Smarta na niskom postu.

Posle druge utakmice u kojoj je bio neprepoznatljivo loš, Smart je predstavljao iks faktor u pobedi Bostona. Ne samo što je meč završio sa 24 poena, već je i solidno razigravao saigrače (5as), defanzivno vešto koristeći svoje kvalitetne laterarne kretnje i fizički snažno telo.

Tompson je znake buđenja u velikom finalu pokazao u drugoj deonici; za par minuta nanizao je 12 poena, došavši tako do svog proseka u velikom finalu (13p). Voriorsi su, generalno, loše branili Tejtuma i Brauna u igri jedan na jedan; takođe su imali problema u zagrađivanju, kao i u „punjenju“ reketa što je Boston obilato koristio.

Samo u prvom poluvremenu, Seltiksi su iz reketa postigli 24 poena, čak 13 nakon ofanzivnog skoka.

– Samim tim da gubimo 2-1 u velikom finalu mi vraća neke momente, već smo bili u ovoj situaciji 2015. godine. Znamo kako se igra kada ste pribijeni uza zid, kada ima dosta igre 1 na 1, mnogo trčanja u tranziciji, kada se teren širi zbog šutera. Sve smo to već prošli. Boston ima neke veoma dobre igrače, ali nemaju baš Lebrona Džejmsa. Ipak, imaju Džejsona Tejtuma, jednog od najboljih igrača lige, a tu je i Džejlen Braun – slikovit je bio Tompson.

Da poseduje uragansku energiju i da je u stanju da dvocifren minus istopi u samo par minuta, Golden Stejt je demonstrirao u trećem kvartalu u kome je sustigao Seltikse, nadoknadio minus 14 poena, oslobođen šuterskih stega, rivalu je ubacio sedam trojki iz 12 pokušaja.

Imali su Voriorsi u tom intervalu i odličan protok lopte (osam asistencija) dok su defanzivno postigli željenu agresivnost na permetru. Ipak, u četvrtoj deonici, Seltiksi su pokazali razloge zbog kojih su drugi najbolji defanzivni tim u plej-ofu (odmah iza Milvokija). Voriorsi su sveden na samo 11 poena. Gotovo da ništa sa distance gosti nisu ubacili, svega jednu torjku, izgubivši pritom čak sedam lopti.

Deluje neverovanto, međutim, Golden Stejt je svih sedam lopti na meču „prodao“ u poslednjem kvartalu u kojem je i potpisao kapitulaciju. Kari je duel završio sa 31 poenom, Tompson je dodao 25, a Vigins 18. Pul je opet bio neubedljiv sa svega deset datih poena.

Naredni susret, u seriji na četiri dobijene, na programu je već u noći između petka i subote.

Stef Kari: Biću u redu

Zastao je dah navijačima Golden Stejta nakon što je u četvrtoj deonici Stef Kari, u borbi za jednu loptu, osetio svu težinu Ala Horforda na zglobu leve noge: “ Biću u redu. Vidite, boli me, ali biću u redu i spremam se za petak. Što se tiče mog skočnog zgloba, nije toliko loše kao u regularnom delu sezone kada smo igrali sa Bostonom. Deluje kao da je samo uganuće, ali ispratićemo ovih dana situaciju. Sledećih 48 sati ću uzeti da se spremim i mislim da će biti u redu“, poručio je Kari.

Slučajnost ili trik Bostona

Požalili su se košarkaši Golden Stejta prilikom zagrevanja da je koš na kojem je trebalo da napadaju u prvom poluvremenu nešto čudan, tačnije da je obruč viši nego što bi trebalo da bude. Domaćin je prihvatio zahtev i kritiku, usledilo je novo merenje nakon kojeg je ustanovljeno da je obruč zaista viši za čak pet centimetara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari