Ono kad pomisle da će da mu daju mat: Đoković ide u treće kolo, jer se protiv Popirina šampionski iščupao iz najtežeg stanja 1Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

U drugom kolu Australijan opena, prvog od četiri turnira za grend slem u sezoni, najbolji teniser sveta Novak Đoković je u svom šampionskom stilu prebrodio najzahtevnija iskušenja.

Razvejao je nadošlu nadu domaćeg igrača ruskog porekla Alekseja Popirina sa 6:3, 4:6, 7:6 (7:4), 6:3.

Igraće u trećem kolu s Popirinovim vršnjakom Argentincem Tomasom Martinom Etčeverijem (godište 1999), jer se iščupao i iz najtežih stanja u trećem setu, kad je njegov protivnik s tri uzastopne brejk-lopte bio na ivici vođstva s 2:1 u setovima, a zatim je stekao još jednu set-loptu.

Počelo je po željama desetostrukog pobednika u Melburnu.

Đoković je u prvom setu imao brejk-lopte i pri 2:1 i pri 3:2, a najzad je prelomio protivnika na njegov servis za prednost s 5:3.

Vrata da u drugi setu uđe s vođstvom bila su mu široko otvorena. Kroz njih je i prošao.

Popirinu, međutim, nije izamklo tlo pod nogama. Počeo je bolje da servira, uopšte delovao je stabilnije, kao da za njega prava borba tek sledi.

Iz takvog pristupa ne samo da je u četvrtom gemu, pri svom vođstvu s 2:1, stekao šansu da načini brejk već je imao i priliku za popravni (40:15).

Đoković je u odsudno nadigravanje krenuo drop-šotom, ali nije sasekao lopticu onako majstorski i po svojim željama, dajući australijskom igraču mogućnost da nabere med.

Ono kad pomisle da će da mu daju mat: Đoković ide u treće kolo, jer se protiv Popirina šampionski iščupao iz najtežeg stanja 2
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

I – Popirin je poveo s 3:1.

Najbolji teniser sveta mu je vratio milo za drago kad mu se primakao na 5:4. Servirao je zatim za izjednačenje, ali umesto da poravna u gemovima, poravnalo se u setovima.

Domaći teniser je ponovo došao do 40:15. Đoković se prvi put izvukao, drugi put nije.

Dok je bio prinuđen da jurne pred mrežu na nezgodan drop-šot, Popirin ga je maestralno lobovao, potpuno koristeći to što je napad pripremio plodotvorno, šaljući svog rivala u nebrano grožđe.

Ni juniorski šampion Rolan Garosa za 2017. svojom visinom od 196 cm ne bi dohvatio tu parabolu, odigranu s najfinijim osećajem – 1:1.

 

Đoković je imao isti razvoj događaja kao u susretu prvog kola.

A Popirin ga je stavljao na veća iskušenja od 18-godišnjeg Hrvata Dina Prižmića.

Pri vođstvu Australijanca s 3:2 u trećem setu, njemu je na pauzi između gemova, uoči Đokovićevog serviranja, pritekla u pomoć fizioterapeutska ruka na listu leve noge.

Ono kad pomisle da će da mu daju mat: Đoković ide u treće kolo, jer se protiv Popirina šampionski iščupao iz najtežeg stanja 3
Foto: AP/Asanka Brendon Ratnayake

Izraz lica desetostrukog osvajača u stolici za predah nije delovao ohrabrujuće. Oči su govorile da mu se vrzmaju misli o neubedljivoj igri i o potrebi da nešto mora da se menja da bi okuraženi rival počeo da popušta.

Ono kad pomisle da će da mu daju mat: Đoković ide u treće kolo, jer se protiv Popirina šampionski iščupao iz najtežeg stanja 4
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

To se nije dešavalo. Popirin se pouzdano oslanjao na servis, već je dosegao do dvocifrenog broja asova, dugim rukama je vraćao lopte koje su padale i po uglovima njegovog polja, njega lobovati bilo je nemoguće…

 

Trener Ksavijer Malise (43), nekadašnji belgijski teniser koga je Đoković savladao 2010. u Kraljičinom klubu u Londonu, ali je od njega izgubio 2011. u dvorani u Bazelu, odlično je spremio svog đaka za duel.

Đoković je pri 4:5 servirao da produži nadu u setu: 0:40!

U najtežem i najzahtevnijem izazovu do tada srpski as se iskobeljao s četiri uzastopna poena, ali nije realizovao i gem-šansu.

U igri na razliku Popirin je stekao još jednu prednost i bio je na ivici da povede s 2:1 u setovoma, ali je Đoković krajnjim naporom vratio njegov snažni i precizni forhend, na šta je ovaj iz sledećeg udarca poslao loptu u aut.

Zatim je branilac trona neuhvatljivo odmakao ka slamci spasa – 5:5.

Updaljiva razlika je bila u tome što su gemovi na Popirinov servis promicali bez drame, a na Đokovićev servis su se razvijala uzbuđenja.

Najbolji teniser sveta je opet sateran u situaciju da se otima za ostanak u setu i da se boljem nada u potonjem taj-brejku. Za produžetak se i izborio.

Ono kad pomisle da će da mu daju mat: Đoković ide u treće kolo, jer se protiv Popirina šampionski iščupao iz najtežeg stanja 5
Foto: Fonet/AP

E, tu je Đoković majstor da u prelomnim poenima nadigra rivala, da ga natera na greške koje do tada nije činio, da ga pokoleba…

Neuhvatljiva forhend paralela i as zatim izneli su prvog nosioca do 5:2. Popirin se primakao na svoje servise (5:4), ali je Đoković sazidao vođstvo na prethodno postavljenim temeljima svog najboljeg i najodlučnijeg delovanja u dotadašnjem delu meča – 7:6 (7:4).

Lakše se disalo, a i Popirin je klonuo.

Brejkom za vođstvo s 4:2 Đoković je praktično obavio sav posao.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari