Da li se Đoković oprostio od ambicije da bude prvi na svetu? 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Novak Đoković je u junu bio prvi na svetu, a na najnovijoj ATP listi je na četvrtom mestu, sa ogromnim zaostatkom u broju poena u odnosu na lidera Janika Sinera.

Srpski teniser je ove godine želeo da osvoji zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Parizu i to mu je pošlo za rukom, međutim, čini se da je to bio glavni razlog zbog čega nije odbranio trofej na Ju Es openu.

Osim što je izgubio titulu ostao je i bez 1.900 poena i sada ima ogroman zaostatak za vodećim Janikom Sinerom.

Čini se da je 37-godišnjoj živoj legendi ovog sporta to i konačan oproštaj od broja 1 na kome je proveo rekordnih 428 nedelja.

Do kraja sezone čeka ga odbrana trofeja na dva mastersu u Parizu (1.000 bodova) i Završnom mastersu (1.300 bodova) i uprkos tome što je glavni favorit u Šangaju, gde bi pobedom osvojio 1.000 poena, treba očekivati da će na kraju godine biti rangiran ispod pozicije na kojoj se trenutno nalazi.

Naredne godine će, gotovo sigurno, igrati na manje turnira od svojih mnogo mlađih rivala, a ono što je najbitnije je to da mu odavno prvo mesto na ATP listi nije prioritet.

Od kad je srušio rekord po broju nedelja na vrhu ATP liste Đoković je više puta ponovio da mu to više neće biti jedan od ciljeva u nastavku karijere i da će ubuduće igrati takmičenja koja mu znače – grend slemove i po neki masters.

Zato je bilo pravo čudo kako je uopšte zadržao prvo mesto do juna, s obzirom da je preskočio veliki deo sezone nakon što nije odbranio pehar u Australiji.

U 2025. treba očekivati da će dati sve od sebe da osvoji 25. grend slem, možda baš na Australijen openu, ali i trijumf sa reprezentacijom u Dejvis kupu, ukoliko to ne ostvari ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari