Panta rei: Koje istorijske brojke Novak Đoković drži na domašaju u Melburnu? 1Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

I da sutra batali da igra, Novak Đoković se zanavek upisao u istoriju sporta, a kaže da će ga volja za trajanjem možda držati i do četrdesete.

Da je tako i izvesno, samo po sebi govori to što je s 36 godina glavni favorit za titulu na Australijan openu u Melburnu, prvom turniru za grend slem u sezoni.

Đoković je već njegov desetostruki osvajač, bez poraza i u polufinalu i u finalu, branilac trona zaposednutog i 2023.

Pošto je i teniska povest večno menjanje istog, najbolji teniser sveta je pred još jednom istorijskom prilikom da poboljšava sopstvena ostvarenja i da dostiže granice koje su postavili drugi.

Koje su mu brojke domašaju od nedelje u 9 časova po našem, kada duelom s hrvatskom nadom Dinom Prižmićem, duplo mlađim od sebe, kreće u novi pohod?

25 – Rekoder je s 24 trofeja na četiri najveća turnira „belog sporta“. Upravo se prošle godine u Melburnu poravnao u najboljem dostignuću svih vremena među teniserima sa Špancem Rafaelom Nadalom, zatim ga je nadmašio baš na Rolan Garosu, gde je „kralj šljake“ trijumfovao 14 puta, a onda je broj znamenja uvećao na Ju-Es openu.

U apsolutnom rekordu, računajući i ženski tenis i obe teniske ere, s međom u 1968, kad je amaterizam prerastao u profesionalizam, izjednačen je s legendardnom australijskom teniserkom Margaret Kort (devojačko Smit), kojoj može da odmakne.

11 – Trijumfuje li u Melburnu, potisnuće Margaret Kort u ukupnom zbiru, ali će se s njom poravnati po broju trofeja na australijskom openu. Australijanka je sedam puta pobedila u amaterskom dobu.

37 – Već je rekorder po broju igara u finalima (24-12).  Proslavljena američka teniserka Kris Evert bila je finalista 34 puta, a švajcarski as Rodžer Federer 31.

Panta rei: Koje istorijske brojke Novak Đoković drži na domašaju u Melburnu? 2
Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

35 – U seriji je od 28 uzastopnih pobeda u Melburnu, jer je trijumfovao 2019, 2020, 2021. i 2023. U 2022. nije učestvovao mimo svoje volje. Rekorder je s 33 pobede uzastopce Monika Seleš. Pod jugoslovenskom trobojkom je trijumfovala 1991, 1992. i 1993, a pod američkim zvezdama 1996. Između nije igrala jer se oporavljala od napada nožem bezumnog Nemca Gintera Parhera na turniru u Hamburgu 1993. Zatim je propustila i 1997. i 1998, a 1999. je poklekla u polufinalu. Đoković će se najmanje poravnati s njom uđe li među četiri najbolja.

Rekorder među teniserima s 30 pobeda jednom za drugom je Australijanac Roj Emerson, petostruki uzastopni osvajač (1963-67), ali je u njegovo vreme dvostruko manje učesnika u glavnom žrebu (64), broj mečeva do titule je bio manji, prvi nosilac je počinjao od drugog kola, itd…

99 – Sasvim je igurno da će karijeru završiti s najmanje 100 trofeja. Tu prednjače Amerikanac Džimi Konors sa 109 i Federer sa 103.

24 – Protiv Prižmića startuje u prvom meču večernjeg programa na „Rod Lejver“ areni (19 časova po lokalnom) prvog dana turnira. Ima 23 pobede uzastopno uveče.

96 – Uzme li još jedan trofej, doguraće do 96 pobeda u Melburnu. Federer ih ima najviše – 102 – a i najviše mečeva (117, Đoković 97)

58 – Već je rekorder sa 47 učešća u polufinalima, a s Federerom bi se poravnao po najčešćem igranju u četvrtfinalima.

5 – Bude li akter meča za titulu, imaće niz od pet uzastopnih grend slem finala (samo na Vimbldonu izgubio, od Španca Karlosa Alkaraza). Pet puta je uzastopni finalista bio i od Australijan opena 2015. do Rolan Garosa 2016.

368 – Trijumf bi mu doneo ukupno 368 pobeda na turnirima za grend slem. Rekorder Federer ima jednu više od toga.

73 – Igraće na turnirima za grend slem 73. put, od debija upravo u Melburnu 2005 (kroz kvalifikacije). Po tome je rame uz rame s Francuzom Rišarom Gaskeom, 37-godišnjakom, koji takođe učestvuje. Više učešća imaju Federer i Španac Felisijano Lopez – po 81.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari