Novak Đoković ili Rafael Nadal? Ove brojke konkretno pokazuju ko je najbolji teniser sveta svih vremena 1Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Odlaskom Rafaela Nadala u penziju tenis je i definitivno izgubio najveće rivalstvo u istoriji “belog sporta”.

Da, u pitanju je profesionalni “rat” čoveka poznatog pod nadimkom “kralj šljake” i Novaka Đokovića, momka iz Srbije koji se iz senke ušunjao među tenisku elitu i tu ostao pune dve decenije.

Od proleća 2006. i duela na Rolan Garosu, pa sve do leta 2024. godine i meča na Olimpijskim igrama (opet u Parizu), Nadal i Đoković su “vukli” jedan drugog, a pored sebe su imali nadzor najstarijeg među članovima “velike trojke” Rodžera Federera. Švajcarac je karijeru završio sa 20 gren slem trofeja, Nadal će u penziju sa 22 pehara, dok je Đoković u smiraj karijere trenutno na 24 najvrednije titule.
Federer i Nadal su odigrali 40 međusobnih duela (24:16 za Španca), Srbin je nadigrao Švajcarca 27 puta u 50 mečeva, a najviše vatre je bilo u bitkama Đokovića i Nadala.

Čak 60 puta su ukrštali rekete, a srpski as ima dva trijumfa više – 31:29. Ovo je samo jedan parametar koji kazuje da je Đoković za korak ispred svog savremenika na vrhu liste najveštijih musketara ikada.
Novakove brojke u odnosu na Nadala su jasne. Španac je uspešniji od Srbina jedin po broju gren slem titula na šljaci zahvaljujući gotovo savršenom učinku na Rolan garosu i 14 osvojenih trofeja.

Međutim, Đoković je “šio” Nadala u drugim ključnim kategorijama – osim gren salem pehara, srpski as ima više trofeja na turnirima masters serije, olimpijsku medalju više u singlu, više “velikih” titula, ukupno je osvojio više turnira, proveo je više nedelja na prvoj poziciji na ATP listi, više puta je bio lider teniskog karavana na kraju godine, bolji je u procentima pobeda…

Kada se isključe emocije i navijačka uverenja, brojke su neumoljive – Novak Đoković je najbolji teniser sveta svih vremena. Rečju, GOAT, na žalost brojnih dežurnih kritičara koji mu nisu oprostili što dolazi sa brdovitog Balkana…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari