Kad je trebalo ići težim putem: Kako su mečevi bez borbe odmogli atomskom Đokoviću da ima još jedan teniski rekord? 1Foto: EPA/IAN LANGSDON

Novaku Đokoviću se na neki način vratilo za Rolan Garos.

Posle dva iscrpljujuća meča na pariskoj šljaci njegovo načato desno koleno nije više moglo da izdrži ritam najviših pretenzija pa je bez borbe prepustio mesto u polufinalu Norvežaninu Kasperu Rudu.

Na Vimbldonu sasvim suprotan rasplet u levku žreba.

Australijanac Aleks de Minor, devetoplasirani na svetskoj listi, ne izlazi u četvrtfinalu na megdan drugom „reketu“, sedmostrukom šampionu na londonskoj travi, iz predostrožnosti i bojazni da ne pogorša stanje kuka koji je počeo načisto da ga izdaje u poslednjim poenima u prethodnom meču da se jedva dogegao do stolice posle pobedonosnog voleja.

 

Nije prvi put Đokoviću na turnirima za grend slem da se zbog odustajanja rivala neće izlagati naporima u jednom meču.

Na Ju-Es openu 2016, recimo, povukao se Čeh Jirži Veseli, šaljući srpskog teniskog asa u treće kolo bez dvoboja.

Imao je Đoković tada i nadalje specifičan put jer mu je zatim meč još u prvom setu predao Rus Mihail Južni, a u četvrtfinalu i Francuz Žo-Vilfrid Conga čim je Novak poveo s 2:0 u setovima.

Da ostane na tronu Flašing Medouza lanjskog osvajača je u finalu sprečio Švajcarac Sten Vavrinka jednom od najboljih igra svoje karijere.

Ranije, 2011, Đoković je neposredno otišao i u polufinale Rolan Garosa pošto na duel nije mogao Italijan Fabio Fonjini.

Na beogradskom turniru u sezoni na šljaci, u susret iskušenjima na njenom vrhuncu u Parizu, nije se desio ni srpski okršaj za ulazak u finale. Odustao je Janko Tiparević zbog povrede butnog mišića, a Đoković je u finalu na Dorćolu savladao Španca Felisijana Lopeza.

Kad je trebalo ići težim putem: Kako su mečevi bez borbe odmogli atomskom Đokoviću da ima još jedan teniski rekord? 2
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Da je Đoković u vrhunskoj formi igrao i izvojevao pobede i u dva meča koja su mu silom prilika prepuštena, danas bi uz njegovo ime bilo još jedno vanredno jedinstveno dostignuće teniskog sporta.

Do susreta sa švajcarskim asom Rodžerom Federerom u polufinalu Rolan Garosa bio je u impresivnoj seriji od 41 pobede od početka te sezone, a s 43 uzastopce računajući dve kojima je dao svoj doprinos za trijumf reprezentacije Srbije u Dejvis kupu, u nezaboravnom finalu s Francuzima u Beogradskoj areni potkraj 2010.

U tom đerdanu, začetom na Australijan openu, pobedio je 28 različitih protivnika, izgubio je samo devet setova, devet puta su mu setovi pripali sa 6:0, u jednom razdoblju je nanizao 18 setova, osvojio je trofeje na svih sedam turnira među kojima su bili mastersi u Indijan Velsu, Majamiju,  Madridu i Rimu, a sva ta četiri puta je u finalu savladao Španca Rafaela Nadala, prekinuvši u Madridu njehovu seriju od 37 pobeda na šljaci…

Kad je trebalo ići težim putem: Kako su mečevi bez borbe odmogli atomskom Đokoviću da ima još jedan teniski rekord? 3
Foto: EPA/EMILIO NARANJO

Novak je gazio sve pred sobom i izgledalo je da će pasti rekord američke legende Džona Mekinroa koji je 1984. imao 42 uzastopne pobede od početka godine.

Međutim, Federer je u još jednom sjajnom međusobnom duelu odneo pobedu.

Đokoviću dva meča bez borbe jesu olakšala put, ali mu se to nije računalo za seriju na atomski pogon.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari