Novak je najbolji, ali je moj najveći rival bio Federer: Rafael Nadal u intervjuu za španski As o Đokoviću i "velikoj trojci" 1Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Španski teniser Rafael Nadal nedavno je obelodanio da će se na kraju sezone penzionisati.

Do kraja godine mu je praktično ostalo da odigra još samo finale Dejvis Kupa u Malagi u novembru ove godine.

Nakon egzibicionog turnira „Slem šest kraljeva“ u Rijadu dao je intervju za madridski sportski list AS, a u njemu se dotakao i Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

On je rekao da Đoković još može da igra tenis na najvišem nivou, dok za Sinera i Alkaraza ne vidi prepreke u budućnosti.

– Novak je dovoljno dobar da, ako je zdrav, ostane konkurentan na najvišem nivou i cilja da osvaja najveće turnire. I ako nastavi da bude srećan radeći ono što radi, on će taj motiv i stav i zadržati. A što se tiče Alkaraza i Sinera, oni imaju mogućnost da imaju duge karijere, sa mnogo uspeha. Njih dvojica su iznad svih ostalih. Ne vidim rivala koji može stalno da ih pobeđuje. Jednog dana, očigledno, ima mnogo talentovane dece. Ali na srednji rok, ne postoji niko ko može da im bude prava konkurencija sve dok nemaju povrede koja bi ih sprečavale da igraju na istom ovom nivou – rekao je Nadal.

On je dodao da je Đoković igrač sa kojim sam se najviše puta susreo u karijeri na teniskim terenima, ali da je za njega najveći rival bio Federer.

– Jer, kada sam stigao u svet profesionalaca, Federer je bio taj koji je bio prvi. U narednim godinama to su bili Rodžer i Novak. Ali u prvim trenucima, onim koji vas na poseban način obeležavaju, Rodžer je uvek bio tu. Mislim, i ne znam zašto, da je moje rivalstvo sa obojicom bilo intenzivnije od onog koji su imali oni. Ne znam tačan razlog, ali osećam da svet to tako doživljava. Morali bismo pronaći razlog. Sa Rodžerom mi je jasno da je to zato što je to bio veoma izražen kontrast u stilovima igre i načinu gledanja i pristupa sportu. A sa Novakom je, naravno, bio neverovatan izazov. Na kraju krajeva, on je igrač koji je uspeo da održi veoma visok nivo igre i napreduje svake godine. Brojke govore da je on najbolji, zbog čega je i njegov teniski nivo bio najbolji, a štaviše, on je taj koji je uspeo da ostane najdalje od povreda. Kada nemate ograničenja ili povrede koje traju tokom vremena, to ne utiče samo na vas na fizičkom nivou, već takođe generiše na mentalnom nivou u smislu odsustva straha i od povrede i od klizanja na betonu kada želite stignete do lopte. Đoković trči po tvrdoj podlozi i oklizne se ovde, oklizne se tamo, kao što to danas čini Karlos. Zato što se još ne plaše da to urade i mogu to da izdrže. Radio sam to na početku karijere, ali naravno, kada se neke stvari dese, ne možete to da uradite više, tako da postoje ograničenja koja se pojavljuju na tom putu i ​​morate da tražite prečice da biste ostali konkurentni na druge načine. Ovo je omogućilo Novaku da duže zadrži svoj fizički, teniski i mentalni nivo. Nije opravdanje, zahvaljujući tome je najbolji i zaista je to zaslužio – rekao je Rafael Nadal za AS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari