Meč koji zahteva umeće i odvažnost Simon Matje: Može li Olga Danilović u osminu finala Rolan Garosa? 1Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Olga Danilović (23) ima priliku da prvi put u svojoj relativno mladoj karijeri prodre u osminu finala jednog turnira za grend slem.

Sa 125. mesta svetske liste, kao najbolje plasirana srpska teniserka, ponovo se preko tri meča u kvalifikacijama domogla trećeg kola na glavnoj sceni Rolan Garosa.

 

Pokret otpora

Prošle godine je poklekla u tom iskušenju, ali je dala sve od sebe protiv Tunišanke Ons Žaber, sedmoplasirane na listi – 4:6, 6:4, 6:2.

To joj je i bio najdalji domet (drugo kolo i na Rolan Garosu 2022. i na Australijan openu i Ju-Es openu 2021, sva tri puta iz predtakmičenja).

Da ode i korak dalje, moraće da bude na visokom nivou igre i u duelu s 27-godišnjom Hrvaticom Donom Vekić (40. na svetskoj listi), četvrtfinalistkinjom u Njujorku 2019. i u Melburnu 2023, koja se samo pre pet godina domogla četvrtog kola na pariskoj šljaci, a učestvuje neprekidno od 2013.

Meč koji zahteva umeće i odvažnost Simon Matje: Može li Olga Danilović u osminu finala Rolan Garosa? 2
Foto: EPA-EFE/Miguel Sierra

Sreću se prvi put.

Određeno je da prve počnu na stadionu „Simon Matje“, trećem po veličini, sagrađenom 2019. za 5.000 gledalaca, a nazvanom po predratnoj domaćoj teniserki, šampionki Otvorenog prvenstva Francuske 1938. i 1939, osnivaču ženskog dobrovoljačkog odreda za borbu s nemačkim okupatorom u Drugom svetskom ratu.

Olga za najvredniji uspeh u karijeri mora da ima nadahnutost i odvažnost te hrabre žene, koju sad verovatno zamišljamo kao Mišel iz „Alo, alo“.

Meč počinje u 11 časova.

Pobednica bi igrala s uspešnijom iz meča Francuskinje Kloe Pake (136), kojoj je data posebna pozivnica za učešće, i Čehinje Markete Vondroušove (6), lanjske vimbldonske šampionke, a finalistkinje Rolan Garosa 2019.

Danilović je svakako u zaletu, ali je i pitanje da li je sustiže umor.

U pogonu je već deset dana, a nije imala mnogo vremena za predah posle jučerašnjeg podviga.

Borila se ona kao lavica s Amerikankom Denijel Kolins i u Madridu nedavno, kao debitant na glavnom turniru u „Magičnoj kocki“, a sve što je propustila tada, u uzbudljivom meču do iza ponoći, naplatila je u Parizu.

 

U međuvremenu se američka igračica pomakla sa 13. mesta na deseto, prvi put među deset vodećih posle dve godine.

„Srećni gubitnik“ za anale

Taj podatak daje Olginom uspehu još veći značaj i osvežava joj sećanja na svoj jedini trijumf na VTA turu, ali poseban u analima ženskog tenisa.

Danilović je prigrlila pehar kao 17-godišnjakinja u dvorani u Moskvi 2018, a na turnir je ušla sa zvanjem „srećnog gubitnika“, poražena u drugom, poslednjem kolu kvalifikacija.

Prvi put se dogodilo da jedna teniserka osvoji trofej u tom statusu.

Bila je istovremeno i prva pobednica koja je rođena u dvehiljaditim (2001).

U četvrtfinalu je savladala Nemicu Juliju Gerges, tada desetoplasiranu. To joj je do juče i bila jedina pobeda protiv igračice iz top 10.

U daljoj karijeri nije se često sretala s njima.

Na svom debitantskom Ju-Es openu 2021, recimo, trebalo je u drugom kolu da se sastane s Japankom Naomi Osakom, trećeplasiranom, važećom šampionkom, ali joj zbog bolesti nije izašla na megdan.

Ove godine, kad su se na Junajted kupu u Pertu u susret Australijan openu jedan na drugog namerili srpski i češki tim, izgubila je od sedmoplasirane Vondroušove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari