Teniski milenijalac: Ko je Olga Danilović, mlada lavica Rolan Garosa? 1Foto: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG

Da su se na ženskom turniru Rolan Garosa u osmini finala desila dva čuda, ponovo bi se na pariskoj šljaci srele Olga Danilović i Ruskinja Anastasija Potapova.

Vršnjakinje rođene 2001. gledale su se preko mreže u finalu igre parova na juniorskom Rolan Garosu 2016.

U godini prvog trijumfa Novaka Đokovića u Parizu, Olga Danilović i njena saigračica Paula Arijas Manhon iz Španije su savladale ruski dubl u kojem je s Potapovom bila Olesja Pervušina.

Odlučujući treći set pripao je juniorskim šampionkama s 10:8.

Baš u takvom rezultatu na poene danas ima mnogo simbolike za razvojni put Olge Danilović jer se s 10:8 u super taj-brejku vinula među 16 najboljih ove godine iz okršaja za priču protiv Hrvatice Done Vekić u trećem kolu, u duelu od više od tri sata.

Koliko je dala od sebe za svoj najdalji domet na turnirima za grend slem govori i podatak da ishod meča dve teniserke 0:6, 7:5, 7:6 nikada pre nije zabeležen na semaforima Rolan Garosa.

Olga Danilović je raskoš svog talenta ispoljila 2016. i u paru s Potapovom. Potkraj te godine u SAD su osvojile Oranž boul, nezvanično svetsko prvenstvo za mlađe teniske uzraste.

Ima Olga i juniorski vimbldonski trijumf sa Kajom Juvan iz Slovenije 2017.

Prvi zapaženi seniorski uspeh je postigla u dvorani u Moskvi 2018.

Postala je prva teniserka ikada koja je osvojila trofej na turniru VTA u statusu „srećnog gubitnika“, budući da je dobila priliku da učestvuje na glavnom turniru iako je poklekla u finalu kvalifikacija.

Takođe je bila i prva pobednica iz trećeg milenijuma, a posle 13 godina se desilo da se u finalu sastanu dve igračice koje još nisu stekle punoletstvo. Protivnica joj je bila – Potapova.

I ishod tog duela pokazatelj je da je Olga Danilović nepredvidljivo spremna na borbu kao lavica – 7:5, 6:7 (1:7), 6:4.

U Moskvi je jedini put do Rolan Garosa savladala i rivalku koja je bila među deset vodećih na listi. U četvrtfinalu je bila uspešnija od desetoplasirane Nemice Julije Gerges (6:3, 6:3).

Druga pobeda protiv suparnice iz top 10 jeste s pariske šljake. Amerikanki Denijel Kolins, koja se domogla najužeg vrha posle dve godine, vratila je milo za drago za propuštenu šansu u Madridu nedavno.

Godinu 2018. završila je s još dva zapažena dostignuća.

Iako se nije probila na glavni turnir Ju-Es opena, u prvom kolu kvalifikacija je pobedila kanadsku teniserku Bjanku Andreesku, koja je dogodine postala senzacionalna šampionka Flašing Medouza.

Prvi put je ušla među najboljih 100 na listi – na 97. mesto.

Na Rolan Garosu je igrala kao 125, a pomaći će oko stotog mesta.

Olgini roditelji su Predrag Danilović, naš proslavljeni košarkaš, i Svetlana, sportska novinarka RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari