Tenis zamenio za kajak 1arhiva Foto: Kajakaški savez Srbije

Jedan od najtalentovanijih mladih srpskih kajakaša Bojan Zdelar osvojio je zlatnu medalju na međunarodnom takmičenju za mlađe od 18 godina „Olimpijske nade“, koje se održava u Račicama u Češkoj.

U finalnoj trci discipline kajak jednosed na 500 metara za 2000. godište, Zdelar je kroz liniju cilja prošao prvi, u vremenu od 1:41.161. Srebro je pripalo Dancu Rasmusu Knudsenu (1:42.526), dok je od Bojana tri sekunde sporiji bio predstavnik Mađarske Tibor Benedek Koš (1:44.291).

Tako je Zdelar osvojio ukupno šestu medalju, treću zlatnu u svojoj kratkoj karijeri. Kajakaš iz Sremske Mitrovice prethodno je na Evropskim juniorskim prvenstvima uzeo tri bronzane medalje u disciplinama K1-1000, i K1 – 500, kao i dva zlata i jednu bronzu na takmičenjima Olimpijske nade (K1-200, K1-500, K1-1000).

Bojan Zdelar počeo je da trenira kajak sa 12 godina u Kajakaškom klubu „Val“, kod trenera Nenada Kosijera, na nagovor brata i drugova. Prethodno se oprobao i u drugim sportovima, među kojima je i tenis koji je trenirao četiri godine. Ipak, opredelio se na kraju za kajak gde je nanizao uspehe na domaćoj i međunarodnoj sceni zbog čega je prvo kao pionir dobio nagradu Sportista godine u Sremskoj Mitrovici 2014, a dve godine kasnije poneo je istu titulu kao kadet. Kako je kazao početkom ove godine za sajt Sport Junior, Olimpijske igre su njegov san.

– Olimpijske igre su svakako san i vrhunac karijere svakog sportiste. Još uvek ne razmišljam o njima, ali verujem da nisu nedostižne. Pre njih mi očekuju dosta važnih takmičenja na kojima treba da se dokažem – zaključio je Zdelar. 

 

Zapaženi rezultati ostalih juniora

Na takmičenju Olimpijske nade još jedan predstavnik Srbije, Stefan Vrdoljak, ostvario je zapažen rezultat, zauzevši u disciplini K1 500 šesto mesto, u vremenu od 1:45.551. Nikola Perak, koji je veslao kajak jednosed na 500 metara za 2001. godište, osvojio je 7. mesto, u vremenu od 1:50.676. Jedina kanuistkinja koja predstavlja boje Srbije Tijana Arsić, plasirala se u finale discipline kanu jednoklek na 500 metara, zauzevši sedmo mesto, u vremenu od 2:31.721.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari