Teniseri se oglasili o slučaju Siner 1Foto: EPA-EFE/MARK LYONS

Zemljotres koji je pogodio profesionalni tenis posle (nenamernog) dopinga Janika Sinera ne samo da se ne smiruje nego će sigurno besneti još neko vreme, pogotovo jer u ponedeljak počinje Ju-Es open.

Kolege broja 1 su veoma oštre u kritikama, i na njegov račun, a još više na račun ATP-a, piše Sport Klub.

Nekima pogotovo bode oči da je prvi čovek ove organizacije Andrea Gaudenci Sinerov zemljak.

– Ovo je užasna vest za tenis – ističe Tomas Karbonelj, bivši španski teniser a sada komentator.

– Janik je imao sreće jer ima sunarodnike na vrhu komande ATP-a. Ko ima prijatelje, ima i blago.

Francuz Luka Puj, nekada deseti teniser sveta, još je oštriji:

– Zar oni misle da smo mi idioti!?

Portugalac Gaston Elijaš dodaje:

– Tenis je zvanično jedna šala.

Denis Šapovalov je odmah reagovao:

– Ne mogu da zamislim kako se osećaju svi oni teniseri koji su bili oštro kažnjeni. Postoje različita pravila za različite igrače.

Tara Mur, britanska teniserka (dokaz da se ne kažnjavaju samo igrači sa istoka Evrope i juga Amerike), podseća na svoj slučaj:

– Pretpostavljam da su njima važni samo najbolji igrači – kaže Britanka koja je bila kažnjena pa oslobođena zbog greške, ali tek posle 19 meseci neigranja.- Pretpostavljam da se samo mišljenje nezavisnih sudova o najvećim asovima uzima kao korektno. U mom slučaju nije bilo tako.

I njen sunarodnik Lajam Brodi je istakao dvostruke standarde:

– Više nije ni važno da li se Siner dopingovao ili ne. Ostalim igračima su potrebni meseci ili godine da se proglase nevinima. Ovo nije dobra slika. Izgleda da brzina kojom ITIA odlučuje zavisi od broja reklama Gučija u kojima se pojavljuje osumnjičeni – aludirao je Brodi na činjenicu da je Siner reklamno lice ove italijanske modne kuće.

Nekoliko pitanja se nameće u ovom slučaju.

Prvo, ako je Siner nevin, zašto su mu oduzeli poene i pare iz Indijan Velsa. Jer ako je kriv zaslužuje mnogo oštriju kaznu.

Drugo, kako je moguće da je dva puta bio pozitivan u roku od osam dana. Šta se desilo posle prvog nalaza, zašto mu nije bila skrenuta pažnja, zašto odmah nije reagovano, ko se tu pravio lud. Zašto ništa nije bilo preduzeto?

Treće, koliko će ovaj skandal uticati na njegovu igru na Ju-Es openu. Pritisak će biti užasan, kolege su protiv njega, za novinare će to biti glavna tema. On verovatno neće želeti mnogo da priča, ali će morati da čita kritike ostalih tenisera. Ili da se zatvori u samicu i tamo izoluje.

Janik ima samo 22 godine, nije dovoljno iskusan da celu situaciju lako prebrodi. Pogotovo jer je navikao da svi o njemu imaju samo pozitivno mišljenje. Sada se priča menja za 180 stepeni. Umesto sa oreolom sjajnog momka, naći će se na stubu srama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari