Teniserka iz Kragujevca ima 12 godina, a već je prvakinja države u tenisu i reprezentativka 1Foto: Z.S.M.

Kragujevčanka Ena Ilić, na nedavno završenom državnom prvenstvu u tenisu u Novom Sadu, osvojila je titulu prvakinje u uzrasnoj kategoriji do 12 godina. Ena je sa koleginicom iz Beograda trijumfovala i u dublu, a dobila je i poziv za nacionalni tim.

Za kragujevačke poznavaoce teniskih zbivanja ovo i nije veliko iznenađenje jer je Ena Ilić, takođe, bila najbolje rangirana mlada teniserka u našoj zemlji i u kategoriji desetogodišnjakinja.

Državno prvenstvo za ovaj uzrast održano je u Novom Sadu na Teniskoj akademiji „Čonkić”, od 25. juna do 1. jula.

Ena je bila učesnica glavnog žreba, preskačući kvalifikacije i odigrala je pet mečeva od kojih prva dva kola bez izgubljenog gema.

Teniserka iz Kragujevca ima 12 godina, a već je prvakinja države u tenisu i reprezentativka 2
Ena Ilić, pobednica državnog prvenstva Srbije u singl i dubl konkurenciji Foto: Privatna arhiva

Zanimljivo je da je mečeve četvrtfinala, polufinala i finala igrala protiv igračica iz Novog Sada.

Četvrtfinale je bio „repriza” Zimskog državnog prvenstva Srbije u kojem se susrela sa Lanom Agbabom koja ju je tada pobedila.

Sada joj se mlada Kragujevčanaka revanširala baš na njenom terenu u Novom Sadu.

– Ta pobeda mi je dala vetar u leđa da krenem na titulu državnog prvaka – kaže Ena.

U polufinalu je pobedila Minu Maličević, a u finalu Andreu Popović. Koliko je Ena bila dominatna na prvenstvu svedoči podatak da je na celom turniru izgubila samo osam gemova.

Teniserka iz Kragujevca ima 12 godina, a već je prvakinja države u tenisu i reprezentativka 3
Uspeh na međunarodnom ETA turniru Ulcinj 2022 Foto: Privatna arhiva

Sem titule u singlu, u Novom Sadu je odigran i turnir u dublu, Ena je osvojila i ovaj trofej u paru sa vršnjakinjom Marijom Đukić iz Beograda, objedinivši naslove državne prvakinje u obe konkurencije.

– Nisam imala tremu. Otišla sam spremna na turnir i bila sam puna samopouzdanja – iskrena je on.

Do sada je, sem što je bila prvorangirana u Srbiji i u kategoriji devojčica do 10 godina, osvojila više prvokategorisanih turnira do 12 godina.

– Ovo je za nju najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri, jer je ujedno to bio i izborni turnir za reprezentaciju Srbije. Naslovom državnog prvaka izborila mesto u nacionalnom timu – ne bez ponosa ističe otac Nenad koji je bio uz nju sve vreme.

A, reprezentativne obaveze za mladu Kragujevčanku odmah počinju.

Već od 12. do 17. jula sledi rad sa ostalim reprezentativkama i selektorkom Silviom Hegediš gde će obaviti pripreme u Vinkovcima u Hrvatskoj.

Sledi učešće na kvalifikacionom turniru za prvenstvo Evrope u poljskom gradu Gdinji, 21. do 24. jula dok će se samo pvenstvo održati u francuskom gradu Ajačiju na Korzici, početkom avgusta.

– Moj cilj je bio da uđem u reprezentaciju. Jedva čekam da počnu pripreme i turniri. Imamo realne šanse da odemo na Evropsko prvenstvo, i nadam se da ih nećemo propustiti, zrel razmišlja ova dvanestogodišnjakinja, spremna i za izazove u Poljskoj i Francuskoj ali za i „druženje sa drugim devojčicama iz nacionalnog tima”.

Teniserka iz Kragujevca ima 12 godina, a već je prvakinja države u tenisu i reprezentativka 4
Sa trenerom Dejanom Petrovićem Foto: Privatna arhiva

Otac Nenad dodaje da su u Novom Sadu bili „vođeni željom da ponove uspehe naših Kagujevčana”, koji su pre Ene bili prvaci Srbije u mlađima uzrasnim kategorijama, ne zaboravljajući da ih pomene: Krstu Petrovića, Nataliju Senić i Ognjena Milića.

Poslednje tri godine Ena trenira u kragujevačkom Teniskom klubu „Puma”, gde individualne treninge radi sa našim istaknutim trenerom Dejanom Petrovićem, dok grupne, pomoćne i sparing treninge radi sa trenerima Danijelom Lazarević i Lukom Ilićem.

Počela je da trenira tenis sa sedam godina na lokalnim terenima u Kragujevcu u komšiluku blizu naselja Sunčani breg u kome živi. Pre „belog sporta” se okušala i u plivanju, atletici i folkoru.

Teniserka iz Kragujevca ima 12 godina, a već je prvakinja države u tenisu i reprezentativka 5
Na finalu dubla državnog prvenstva do 14 godina Foto: Privatna arhiva

Nedavno je učestvovala i na međunarodnim turnirima u Vrsaru u Hrvatskoj i crnogorskom Ulcinju, gde je osvojila drugo mesto u dublu sa drugaricom iz Šri Lanke i treće u singlu.

Takođe se ogledala i na jakim međunarodnim turnirima kod nas u Prokuplju i Čačaku.

Naravno, najveća podrška joj je porodica otac Nenad, majka Katarina i brat Stanko.

Ena je izuzetno marljiva, vedna i radna devojčica ali, bavljenje tenisom sem ljubavi prema ovom sportu i talenta iziskuje i velike troškove i traži stalna finasijska ulaganja, koje su do sada Ilići sami snosili.

Najveći izdaci su odlasci na turnire i putovanja.

Iskreno se nadaju da će njeni zapaženi rezultati privući i ozbiljne sponzore, a, ne bi bilo zgoreg da i sam grad Kragujevac i lokalne vlasti obrate pažnju i pomognu perspektivnoj mladoj sugrađanki i reprezentativki.

Za sada Ena iskreno uživa u uspehu i priprema se za reprezentaciju.

Teniserka iz Kragujevca ima 12 godina, a već je prvakinja države u tenisu i reprezentativka 6
Sa bratom Stankom najvećom podrškom Foto: Privatna arhiva

– Uživam u tenisu kao igri i ne osećam pritisak rezultata i karijere, otvorena je ona dodajući uz osmeh i šeretski da „obožava forhend”.

Učenica je petog razreda škole „Sveti Sava”, odlikašica sa svim peticama. Voli, naravno, fizičko ali i biologiju koja joj je zanimljiva.

– Uspešno za sada usklađujem sve svoje obaveze i na terenu i školi – kaže Ena, rođeni borac.

A, to nije lako, dva treninga dnevno i svake večeri po 300 sklekova i trbušnjaka. Porodica je uvek uz nju, ali posebno izdvaja podršku mlađeg brata Stanka, koji je svake večri bicklom prati na treninge u Šumaricama i nazad kada se po mraku vraća kući.

Za kraj razgovora kaže da joj je naredni cilj da uđe u reprezentaciju Srbije do 14 godina. Verujemo da će ga osvariti kao i dosadašnje.

Najdraža loptica sa potpisom Ane Ivanović

Kada su uzori u pitanju kod Ene Ilić nema nikave dileme, kod muških tenisera to je Novak Đoković a kod žena Ana Ivanović, zbog koje je i rešila da se okuša kao profesionalna igračica.

Teniserka iz Kragujevca ima 12 godina, a već je prvakinja države u tenisu i reprezentativka 7
Najdraža uspomena – loptica sa potpisom Ane ivanović Foto: Z.S.M.

Dok je fotografišemo sa gomilom trofeja i medalja u porodičnoj kući Ilića, koje je do sada osvojila odmah izdvaja i svoj najdraži.

– Moja omiljena teniserka je Ana Ivanović, a od svog trenera Dekija koji je sa njom radio i sarađivao, za dosadašnje uspehe sam dobila lopticu, oficejelnu sa Australijan opena, koju je ona potpisala, ističe Ena i se slika sa omiljenim rekvizitom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari