Teniski turnir u Ženevi: Đoković i dalje čeka rivala za svoj rođendanski parti 1Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Novak Đoković, najbolji teniser sveta, gledao je u nedelju u Beogradskoj areni treću utakmicu između Partizana i Crvene zvezde u finalu ABA lige.

Zadovoljan, jer su njegovi crveno-beli pobedom osvojili titulu prvaka u regionalnoj košarci, sutradan je stigao u Ženevu, koja će mu biti predvorje Rolan Garosa (26. maj-9. jun).

Organizator turnira na šljaci u švajcarskom gradu, gde je direktor nekadašnji domaći teniski as Mark Rose, olimpijski šampion iz Barselone 1992, dodelio mu je poslednju posebnu pozivnicu za učešće, čekajući do poslednjeg trena da srpski as potvrdi dolazak.

 

Na prste jedne ruke mogu da se izbroje primeri da je Đoković igrao neposredno uoči pariskog turnira za grend slem, ali ovaj put iskušenje će mu dobro doći za pripremu za odbranu trona u Bulonjskoj šumi, pogotovo jer je neočekivano rano ispao na mastersu u Rimu.

Pošto je u Ženevi prvi nosilac, slobodan je u prvom kolu, a bitka za njegovog prvog rivala već se vodi.

Nemac Janik Hanfman (85. na svetskoj listi) došao je s dva brejka u drugom setu na prag pobede protiv Britanca Endija Marija (75), kome je takođe data takozvana vajld karta.

Ima prednost sa 7:5, 4:1, a meč je prekinut u ponedeljak uveče zbog kiše.

Teniski turnir u Ženevi: Đoković i dalje čeka rivala za svoj rođendanski parti 2
Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Domaćin turnira je sigurno priželjkivao drugačiji razvoj događaja, jer Đokoviću sledi da prvi meč ikada u Ženevi, koja je 2015. ponovo dobila poverenje ATP, odigra u sredu, baš na 37. rođendan, a ne bi bilo boljeg gosta na partiju od britanskog asa, s kojim je prvi „reket“ izgradio veliko rivalstvo.

Sreli su se 36 puta (25:11 za Đokovića), ali nijednom u poslednjih sedam godina, budući da su povrede odvajale Marija često od terena.

Njihov poslednji duel, u finalu u Dohi 2017, pripao je Đokoviću (6:3, 5:7, 6:4), a i poslednji na šljaci, na meću za trofej Rolan Garosa 2016 (3:6, 6:1, 6:2, 6:4).

Trebalo je da se sastanu i u osmini finala na mastersu u Madridu 2022, ali se Mari, koji je 37 godina napunio 15. maja, povukao neposredno uoči meča zbog bolesti.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari