zvezda okupljanje pripreme foto STARSPORTfoto STARSPORT

U samo dva dana fudbaleri Crvene zvezde i Partizana okupili su se pred početak priprema za novu sezonu koja ove godine zbog „zimskog“ Mundijala u Kataru počinje neuobičajeno rano, već 8. jula utakmicama prvog kola Superlige Srbije.

Igraće se do 13. novembra kada će biti odigrano 20. kolo, a onda sledi pauza sve do 11. februara 2023. Zbog SP u Kataru (21. novembar – 18. decembar) i kvalifikacije za evrokupove počeće nešto ranije.

U mnogo boljem raspoloženju nego večiti rivali okupili su se fudbaleri Crvene zvezde, sa „duplom krunom“ u džepu iz nedavno završene sezone i velikim ambicijama u narednoj gde bi titula šampiona Srbije najverovatnije bila i ulaznica direktno u grupnu fazu Lige šampiona. Prvi deo priprema obaviće na Zlatiboru, zatim putuju u Sloveniju, a planirana je i utakmica sa Zenitom u Sočiju kao generalka pred start sezone.

Direktor crveno-belih Zvezdan Terzić koji je pre neke tri godine najavio da će Zvezda biti prvak najmanje pet narednih sezona i ovog puta je bio veoma optimističan.

„Ova sezona je specifična. Možemo dva puta da izborimo Ligu šampiona – u avgustu tokom kvalifikacija i na kraju sezone. Očekivanja stalno rastu. Danas smo 34. klub u Evropi sa mnogo koeficijenata koji su najveći kapital. Generišemo velike bonuse kroz UEFA takmičenja i gledano kroz to Zvezda nikada više ne može imati finansijske probleme“, izjavio je Terzić ne ostavljajući nikakvu rezervu po pitanju dugovanja kluba, jer to očigledno nije akutna stvar.

On je dodao da će dovođenje Kangve, a ovih dana verovatno i Bukarija iz Genta manje više zaokružiti prelazni rok što se Zvezde tiče.

„Nećemo da razmatramo ništa o odlascima. Prioritet nam je Liga šampiona koja donosi između 25 i 30 miliona. Šta nam znači da za Ivanića i Kataija uzmemo između tri i pet miliona. Najveće interesovanje je za Erakovića“, naveo je Terzić.

Za njega nema dileme da je Crvena zvezda apsolutni favorit za titulu u Superligi.

„Nikada više ne smemo da damo pet ili sedam bodova fore Partizanu kao sa onih pet bodova protiv Surdulice i dva protiv Vojvodine u prvom kolu. Nema sumnje da ulazimo kao apsolutni favoriti u ovu sezonu. Nemam sumnju da li ćemo biti šampioni“, jasan je direktor kluba.

On je pomalo razočarao navijače konstatacijom da neće biti doveden nijedan bek jer niko iole vredan neće da dođe i greje klupu dok Rodić i Pićini igraju. I šokirao izjavom o mladim igračima koja je u direktnoj koliziji sa ranijim zahtevima kluba o povećanju dovoljnog broja stranaca na terenu.

„Smatram da je FSS pogrešio što je ukinuo pravilo dva bonusa. Naša liga treba da bude razvojna, gde će mladi igrači dobijati šansu. Najviše bih voleo da mora da bude tri bonus igrača u startnoj postavi“, zaključio je Terzić.

Dejan Stanković trener crveno-belih naglasio je da je prvi cilj dostići visoku formu već u avgustu jer se tad igraju odlučujuće utakmice za Ligu šampiona. A da je cilj titula koja ove sezone košta mnogo više.

„Istorijski za naš fudbal. Mnogo je bitno, prvi put da titula vredi mnogo miliona. Ne znam tačno koliko, ali direktan ulazak u Ligu šampiona. Ulog je stvarno veliki i želimo da budemo pravi u svakom trenutku. Provere gledamo da budu po gradaciji sve teže. Imamo četiri prijateljske utakmice, a potom još četiri prvenstvene pre kvalifikacija za Evropu. Trebalo bi da budemo u top formi u avgustu“, rekao je Stanković.

On je pomalo iznenadio izjavom da se neke stvari vezane za roster ekipe dešavaju van njegove jurisdikcije.

„Gajiću je istekao ugovor i na upravi je da li će ostati. Ima odličan period iza sebe i ne zavisi od mene. Pićini je dobio nešto duži odmor i uskoro će nam se priključiti. Doveden je Kangva, radimo na još jednom ili dva pojačanja. Imamo odličan roster, ali sigurno da bi i sveža krv bila dobrodošla. Prelazni rok je živa stvar i ne možeš reći da je nešto gotova stvar dok ne potpišu. Imamo dva golmana mlada koja treba da se pokažu, vratili su se igrači sa pozajmica. Bilo je nekoliko igrača iz U19 koji igraju na Evropskom prvenstvu. Posle toga će nam se pridružiti ostali reprezentativci Kanga, Kangva, Ben i Borjan“, završio je Stanković.

„Doveden je Kangva, radimo na još jednom ili dva pojačanja. Imamo odličan roster, ali sigurno da bi i sveža krv bila dobrodošla. Prelazni rok je živa stvar i ne možeš reći da je nešto gotova stvar dok ne potpišu. Imamo dva golmana mlada koja treba da se pokažu, vratili su se igrači sa pozajmica. Bilo je nekoliko igrača iz U19 koji igraju na Evropskom prvenstvu. Posle toga će nam se pridružiti ostali reprezentativci Kanga, Kangva, Ben i Borjan koji će se pridružiti posle“, rekao je Stanković.

Mrkela: Ne tražimo desnog beka

Sportski direktor Mitar Mrkela potvrdio je da Milan Gajić odlazi posle tri i po godine, ali i da Crvena zvezda neće tražiti novog desnog beka.

„Sa Gajićem mislim da je priča završena. Ponudili smo mu ugovor, ali je pronašao novi klub. Žao mi je da jedno moje dete iz OFK Beograda ide, ali je tako. Gobeljić ostaje, ponuđen mu je u isto vreme ugovor i potpisao je na dve godine. Nećemo tražiti novog desnog beka, kada kažem nećemo tražiti to znači nećemo na silu, teško je naći desnog beka. Radio sam i u FSS u poslednjih sedam-osam godina i ne postoji mladi desni ili levi bek i zadovoljni smo ovim što imamo“, rekao je Mrkela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari