Teža polovina posla 1Foto: Starsport

Dve neprespavane noći, nakon poraza od Olimpijakosa košem Printezisa u poslednjim sekundama produžetka, sadržale su analizu propuštenog i lošeg u igri pred večerašnje, gostovanje košarkaša Crvene zvezde u Barseloni (21.00).

Poslednja, tačnije peta nedelja duplog programa, završiće se upravo duelom koji za domaćina ne predstavlja ništa, a za srpskog šampiona maltene sve, jer bi eventualnim trijumfom došli u poziciju da protiv UNIKS-a u Kombank areni zapravo ozvaniče toliko željeni i zasluženi plasman u Top 8 Evrolige.

Mentalni sklop učenika Dejana Radonjića biće na jednom od najtežih testova ove sezone, koja još uvek ima primese jedne od najboljih u istoriji kluba. Zvezda i dalje ima dve pobede više u odnosu na devetoplasiranu Darušafaku, na tri kola do kraja regularnog dela, međutim raspored utakmica i faza sezone u kojoj je svaki meč od presudnog karaktera za budućnost kluba, kako u Evroligi, tako i u ABA ligi, dodatno opterećuju i ovako umorne Mitrovića i saigrače. Odsustvo Jovića, protokom vremena, sve se više pokazuje kao nenadoknadivo u organizaciji igre; rapidan pad asistencija po meču bez reprezentativnog pleja doživeo je tačku ključanja protiv Olimpijakosa na svega sedam uspešnih dodavanja. Prekid veza na relaciji plej-centar u duelu sa Atinjanima prouzrokovao je čitav niz individualnih, često iznuđenih, poteza Simonovića, Dženkinsa i Gudurića koji bi večeras morali da budu svedeni na pristojnu meru. Jović je inače optputovao sa ekipom, ali je neizvesno da li će igrati.

– Moramo da se pomirimo s takvim porazom. Sledi trening i put za Barselonu. Moramo se spremiti za sledeću utakmicu što bolje – stava je Gudurić, jedan od najboljih pojedinaca u duelu sa Olimpijakosom, koji je upravo protiv Barselone u prvom delu sezone pružio odličnu partiju.

– Nadam se da mogu da ponovim dobru igru i nadam se da ćemo pobediti. Voleo bih da pobedimo – optimista je popularni Gudura.

Najgoru sezonu u Evroligi u poslednjoj deceniji Barselona je obeležila serijom od devet poraza na poslednjih 12 utakmica; večerašnjem duelu prethodio je španski „El klasiko“ u kojem su Katalonci doživeli novi debakl od Reala, što će ih nagnati na to da Zvezdi pomrse računicu. Barsa je kod kuće poražena šest puta, trenutno je oslabljena neigranjem Doelmana i Faveranija, tako da bi crveno-beli eventualnim zaustavljanjem odličnog individualca Tajrisa Rajsa i presekom njegove komunikacije sa Antom Tomićem stekli veliku prednost. U vezi sa tim, veliku ulogu u potencijalnom brejku imaće deklarisano dobri defanzivci na liniji dodavanja Lazić, Dženkins i Dangubić.

– Fizički umor je tu, igramo dve veoma naporne utakmice između plej ofa ABA lige. Barselona ima dobar tim, dosta kvalitetnih igrača. Nisu zadovoljni rezultatima, imaju dosta povređenih i to im je ove sezone stvorilo veliki problem. Ti momci su takmičari i sigurno će tražiti pozitivne stvari. Mi moramo da se potrudimo da maksimalno nametnemo svoj način igre – poručio je Dangubić, koji još uvek hvata dah posle jednomesečne pauze izazvane upalom Ahilove tetive.

Javor zanemario pravila

Damir Javor, glavni sudija meča Crvena zvezda – Olimpijakos, doneo je diskutabilnu odluku, kada je na 20 sekundi do kraja produžetka kontakt s loptom Gudurića i protivničkog igrača okarakterisao kao posed lopte za goste. Ničeg spornog ne bi bilo u tome da prethodno jedan od trojice sudija nije jasno pokazao da lopta pripada Zvezdi, nakon čega je Javor svojevoljno odlučio da pogleda snimak, a zatim uz konsultaciju sa pomoćnicima, nesiguran u konačan sud, pokaže da je posed za goste. Time je Slovenac preinačio pravilo Evrolige u kojem piše da prilikom pregledanog snimka sporne situacije sudija može promeniti prvodosuđenu odluku jedino ukoliko se na usporenom snimku jasno vidi da je načinjen previd; u suprotnom uvažava se isključivo prvobitna odluka sudija.

Simonović mimo nacrtanog

U poslednja dva meseca Marko Simonović pokazuje čudnu potrebu za samoisticanjem, koja je pronikla iz samopouzdanja stečenog brojnim pogođenim trojkama na važnim mečevima. Utakmica sa Olimpijakosom bila je eklatantan primer stvaranja bespotrebne dodatne tenzije od strane reprezentativca Srbije, koji sve češće svojevoljno donosi odluke na parketu mimo nacrtanih akcija trenera Radonjića. Popularni Simon je u više navrata, u jednom od presudnih mečeva za plasman u Top 8, šutirao van svakog rezona, bunio se kada ne dobije loptu, glasno negodujući kod Marka Gudurića iz istih razloga, zbog čega su u par navrata bili u verbalnoj raspravi. I na prethodnim duelima Evrolige kamera je u više navrata hvatala pomenutu dvojicu kako se raspravljaju nasred terena, odnosno kako Gudurić replicira poslovično nezadovoljnom Simonoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari