Težak žreb za prve Igre 1Foto:Fonet Nenad Đorđević

Tekvondistkinja Tijana Bogdanović danas počinje svoj prvi olimpijski nastup borbom sa takmičarkom iz Azerbejdžana Patimom Abakarovom.

Abakarova i Bogdanovićeva osvojile se vizu za Rio na istom takmičenju – kontinentalnom kvalifikacionom turniru u Istanbulu kada je Azerbejdžanka u finalu pobedila srpsku tekvondistkinju u poslednjim sekundama rezultatom 6:5. Međutim, osmnaestogodišnja Tijana prošle godine pokazala je da ima recept za četiri godina stariju rivalku, pobedivši je na Evropskim igrama u Bakuu na zlatan bod (7:6) za plasman u finale, a pre toga i na Otvorenom prvenstvu Holandije kada je bila pobednica takmičenja.

– Tek sam prošle godine počela da se takmičim u seniorskoj konkurenciji i već sam na Olimpijskim igrama. Na ovo takmičenje gledam kao na veliki izazov i veliku šansu koju sam dobila. Želim da se pokažem u najboljem svetlu. Spremni smo i idemo tamo da pokažemo najbolje – rekla je Bogdanovićeva pre odlaska u Brazil. Jedini cilj koji je sebi zacrtala jeste da „da sve od sebe“, pošto i sama zna da njeno vreme tek dolazi.

„Naslednica Milice Mandić“, kako sve češće zovu Bogdanovićevu, prošle godine osvojila je bronzu na Svetskom i srebro na Evropskom šampionatu. Pored toga bila je vicešampionka Prvih evropskih olimpijskih igara u Bakuu. Niz uspeha nastavio se u 2016. godini kada je uzela najsjajniju medalju na Evropskom prvenstvu u Švajcarskoj.

Osmina finala, četvrtfinale i polufinale tekvondoa u kategoriji do 49 kilograma na programu su sutra, a ako Tijana pobedi njena protivnica verovatno će biti Kineskinja Vu Jingju, koju je trener Dragan Jović već označio kao najveću prepreku. Vu, koja je prošle godine proglašena za najbolju tekvondistkinju, ima dva olimpijska zlata iz Londona i Pekinga, a u dosadašnjoj jedinoj borbi sa Tijonom bila je ubedljiva. Na Gran priju u Mančesteru Kineskinja je pobedila u polufinalu, a Tijana je tada izjavila da je cilj turnira u Engleskoj bio upravo susret sa Vu.

– Htela sam da se borim s njom. To mi je odlična provera pred evropske kvalifikacije. Videla sam gde grešim, na čemu ću raditi u narednom periodu. Izuzetno iskustvo za mene iz kojeg ću sigurno izaći još bolja – rekla je tada Tijana.

Pred put u Brazil trener Dragan Jović naglasio je da je žreb izuzetno težak.

– Olimpijski igre smotra je najboljih boraca na planeti. Tamo nema lakog žreba. Verujem u obe devojke, verujem da smo dobro radili. Olimpijske igre se rešavaju u detaljima. Poštujemo svakog protivnika – rekao je Jović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari