Težim putem do titule ili majstorice 1Foto: BETAPHOTO/ABA liga/Buducnost VOLI

Mogli su, možda i morali košarkaši Crvene zvezde da sve reše u tri meča finalne serije plej-ofa ABA lige.

Budućnost je u više navrata delovala bezidejno i na polju samopouzdanja poljuljano, međutim crveno-beli nisu znali da grogiranog rivala nokautiraju u subotu uveče i prvi put šampionsko krunisanje proslave u Podgorici (75:71).

Nemerljivo teže, biće im večeras, takođe u Morači; nakon što su se iskobeljali iz šampionskog zagrljaja srpskog velikana, košarkaši Budućnosti daleko će odlučnije pristupiti četvrtom susretu uvereni da će se o regionalnom prvaku na kraju odlučivati u Beogradu, u majstorici (20.30).

Na rezultatskoj distanci 2-0, Zvezda je imala dovoljno argumenata da sličnim pristupom pokuša da matira rivala pred nekih dve hiljade ljudi. Zabrinjavajuće je već postalo da je i treću utakmicu završila sa mizernim učinkom za tri poena (6/27, 22 odsto), naročito loše šutirajući u poslednjoj četvrtini (1/5).

U rezultatskom egalu, gosti su uglavnom kontrolisali ritam; bez većih problema dolazili do željenih pozicija za egzekuciju, kako u spoljnoj liniji, tako i na niskom postu. Nnoko je kontrolisao reket (11sk, 10p) bio veoma aktivan na ofanzivnom skoku (5sk) uspevši da defanzivno iskontroliše Rida u protivničkom piku.

Zvezda je, kao u prvom susretu, defanzivno bila odlična, barem u većem delu utakmice, prevashodno u načinu na koji je zaustavljala pas ka Ridu, prilikom njegovih otvaranja ka košu iz centralnog pika. Kamerunac je u fletu onemogućavao Ivanovića u toj nameri, koji je posebno bio inertan kada je, uglavnom od Lazića, usmerevan u njegovu levu stranu.

Crveno-beli će večeras morati defanzivno da budu daleko bolji na strani pomoći, i pametniji. Sijaset bespotrebnih faulova napravili su na toj strani, ujedno su previše skupljali, ulazili duboko, naročito Lojd i Dobrić, ostavljajući na taj način previše prostora Dela Valeu, uz Danila Nikolića, jedinom raspoloženom u šutu za tri (4/7).

Italijan je identične reakcije crveno-belih na strani pomoći iskoristio i u odsutnim trenucima, kada je trojkom povisio na 73:69, 40 sekundi do kraja meča. Ponovo je trener Milojević pokušavao sa niskom petorkom, Mitrovićem na petici i čini se da je bivši kapiten Zvezde odigrao možda i najbolji ovosezonski meč u dresu Budućnosti.

Takođe, loša selekcija faulova direktno se odrazila na rezultat. Na svom prvom meču u finalu, Kori Volden je, za njega neuobičajeno, pravio bespotrebne prekršaje, brzo se opteretio faulovima i već u trećoj deonici bio na četiri.

Protok lopte bi večeras morao da bude bolji; nivo kolektivne igre bio je veoma nizak (12as, sam Lojd 7as)) i uprkos načinu odbrane Budućnosti, koji je daleko od evroligaških standarda, Zvezda ogroman prostor unutar linije za tri poena nije do kraja kapitalizovala. Neshvatljivo je da tako iskusni igrači poput Davidovca, Simonovića i posebno Lojda nisu iz izgrađenih pozicija mogli da pogode za tri poena, ma kamen u vodu da ubace sa palube, a šteta je veća ako se zna da je Dobrić u poslednjim minutima iskažnjavao odbranu domaćina koševima iz takozvanog snejka, prodorima i trojkom za 70:69.

Uzaludan je bio i trud odličnog Lazića; izvanredan na liniji dodavanja, sa četiri ukradene lopte, gotovo da je „uštopovao“ Ivanovića koji je pak, kao i tokom serije, odgovornost preuzeo u odsutnim trenucima.

Svi napadi Budućnosti u poslednjih pet minuta išli su preko njega; iako mu je samo jedan pas prošao do Rida, odlično je prepoznavao situacije u kojma su Dobrić i Lojd išli duboko sa strane pomoći i pasovima ka Nikoliću i Dela Valeu ostavio je saigrače u životu. Zvezda do sada nikada nije brejknula Budućnost, koja je gotovo nepobediva kod kuće, posebno u prelomnim utakmicama.

Otežavajući faktor za Zvezdu večeras biće i podatak da ni činjenica da su domaćina u trećem susretu spustili ispod 80 poena kod kuće nije bila dovoljna da se rival savlada na svom „bunjištu“.

Neujednačen kriterijum sudija

Suđenje je u trećem meču, najblaže rečeno, bilo tendeciozno i na strani domaćina. Trojka Radović-Boltauzer-Javor imala je neujednačen kriterijum, o čemu svedoči i podatak da je domaćin šutnuo 34 bacanja, a Zvezda samo 14 (11/14).

Od ukupno 75 poena, Budućnost je sa linije bacanja ubacila čak 28, što je nekih 37 odsto. Zvezda od polovine druge do polovine četvrte deonice nije šutnula nijedno bacanje; pritom, u drugoj i trećoj, sudije Budućnosti nisu dosudile nijedan prekršaj od momenta kada je izašla iz bonusa. P

red ulazak u četvrtu deonicu, Budućnost je već bila šutnula 24 bacanja a Zvezda tek sedam. Pri rezultatu 58:55 na 5:40 pre kraja, crveno-beli su bili šutnuli prvo bacanje od sredine druge deonice. Da je kriterijum bio na strani domaćina jasno se vidi i iz odnosa faulova, jer ih Zvezda napravila samo četiri više (26-22).

Finalna serija

Crvena zvezda – Budućnost          82:78

Crvena zvezda – Budućnost          85:79

Budućnost – Crvena zvezda          75:71

Budućnost – Crvena zvezda          20.30

Eventualna majstorica zakazana je za 28. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari