Pored toga što je u ženski tenis uvela udarce brzine zvuka i divovske snage koji su do tada bili nezamislivi, Serena Vilijams je postala prepoznatljiva još po nečemu. Po izrazu lica koji izaziva strah ne samo njenih protivnica već, neretko i gledalaca. Izraz ukroćene tigrice, koja jedva kontroliše bes i mržnju i sugeriše eminentnu opasnost po neposrednu okolinu.

Pored toga što je u ženski tenis uvela udarce brzine zvuka i divovske snage koji su do tada bili nezamislivi, Serena Vilijams je postala prepoznatljiva još po nečemu. Po izrazu lica koji izaziva strah ne samo njenih protivnica već, neretko i gledalaca. Izraz ukroćene tigrice, koja jedva kontroliše bes i mržnju i sugeriše eminentnu opasnost po neposrednu okolinu. Nalik vulkanu koji ključa u njenim mrkim-smeđim očima.
Zanimljivo je da su taj bes, bunt i frustracija uslovljeni ne toliko akcijom njenih protivnica, koliko njenom sopstvenom nesposobnošću da ispuni svoja očekivanja. Retko da je to ikada bilo tako vidljivo i tako žestoko kao kada je stigao trenutak da objasni njenu naprosto nezamislivo lošu igru protiv Žastin Enan u četvrtfinalu Rolan Garosa. Razočarenje je bilo ne toliko rezultatom 6:3, 6:4, koliko poniženjem koje je doživela – To je bilo zastrašujuće. Apsurdno. Bila sam užasna. To je jedan od najgorih mečeva koje sam ikada odigrala. Osećala sam se kao da sam „silovana“. Ali to se više neće ponoviti!“

Rezultati 2. kola

Muškarci: Federer (1) – Del Potro 6:2, 7:5, 6:1; Conga – Lapenti 6:4, 6:2, 6:3; Vaselin – Čela (24) 7:6, 6:4, 7:5; Ljubičić (15) – Hernih 6:4, 6:3, 6:4; Metju – Ferer (17) 6:3, 6:4, 6:3; Safin (26) – Kureši 6:4, 6:2, 7:6; Arturs – Robredo (11) 6:3, 7:6, 6:3; Kifer – Santoro 6:4, 6:3, 6:4; Has (13) – Zib 6:3, 7:6, 6:4; Blejk (9) – Pavel 6:4, 6:3, 6:3.

Žene: V. Vilijams (23) – Sromova 6:2, 6:2; Hantuhova (10) – Lihovceva 7:5, 7:6; Krajiček (31) – O Brajen 6:0, 6:1; Dementieva (12) – Benešova 6:2, 6:2; Safarova (25) – Danilidu 6:4, 3:6, 6:3; Rezai – Skjavone (29) 6:4, 2:6, 6:4; Azarenka – Garbin (21) 6:1, 6:3; Srebotnik (19) – Ožegović 6:1, 6:1; Bondarenko (24) – Savaj 6:2, 6:3; Vaidisova (14) – Prat 6:3, 6:2; Ivanović (6) – Tu 6:4, 6:3; Čakvetadze (8) – Puček 6:2, 6:1; Pašek – Golovin (17) 6:2, 3:6, 6:1; Šnider (15) – Vinči 2:6, 6:3, 6:2; Kuznjecova (4) – Matek 7:6, 6:4.

Od tada vlada zajedničko uverenje da će ko god bude imao nesreću da joj „dopadne šaka“ u prvom kolu Vimbldona snositi teške posledice. Jer ni tri nedelje koje su prošle od njenog poraza na Rolan Garosu nisu umanjile želju za osvetom .

Ana Ivanović u 3. kolu

Ana Ivanović je bez većih problema ostvarila plasman u treće kolo Vimbldona, pobedom nad Amerikankom Mejlin Tu 6:4, 6:3. Srpska teniserka, koja je postavljena za šestog nosioca, odlično je počela meč, pošto je već u prvom gemu uspela da napravi brejk. Tu prednost Ivanovićeva je uspela da sačuva sve do kraja prvog seta, za konačnih 6:4. Početak drugog dela meča protekao je u izjednačenoj igri, sve do petog gema, kada je Ana Ivanović ponovo napravila brejk, a zatim povela i sa 4:2.

U trećem kolu Ana će igrati protiv Francuskinje Aravan Rezai, koja je u drugom kolu bila bolja od 29. nosioca Frančeske Skjavone. Rezai je trenutno 60. teniserka sveta, a Ivanovićeva nikada ranije nije igrala sa vršnjakinjom iz Francuske. Danas će u 3. kolu igrati i najbolja srpska teniserka Jelena Janković i to protiv Čehinje Lusi Safarove, dok će se Janko Tipsarević sastati sa petim nosiocem Fernandom Gonzalesom. Čileanac je pre deset dana bio bolji od srpskog tenisera u četvrtfinalu Kvinsa 7:6, 4:6, 7:6.

Tako je Serena izašla na teren ne samo sa vatrom u očima, već i zlatom u njenom reketu, zahvaljujući galantnosti njenog sponzora Vilsona. Uz to, zdravija i bolje pripremljena nego svih ovih godina, tačnije od njene pobede 2002. Prva žrtva i nesrećna suparnica je bila Španjolka Lourdes Domingez Lino, 57. na svetu. Okršaj je srećom prošao bez krvi i rana i Španjolka je već na putu ka kući. A zatim je, sa istom rešenošću, ali uz daleko više napora, skalp uzela australijskoj igračici Alisiji Molik
Brojni su bili oni koji su joj se podsmevali kada je ove godine, u Melburnu, na Australijskom openu izjavila da je potencijalno ona još uvek najbolja teniserka na svetu – Uverena sam da sam ja definitivno najbolja igračica na svetu kada igram dobro. Teško da bilo ko može da me pobedi. To nije mišljenje, to je pre činjenica“. No, zatim su morali da se izvinjavaju, kada je rangirana 81. na svetu, uzela titulu, deklasirajući Mariju Šarapovu u finalu. Za tu egzibiciju brutalnog, skoro neverovatnog udaranja, Serena je našla inspiraciju u dubokoj, velikoj tuzi izazvanoj smrću njene sestre Jolande, ubijene u Los Anđelosu pre četiri godine. Za očekivati je da će sada u Vimbldonu, na mestu njenih najvećih trijumfa, pronaći novu emocionalnu snagu, koja će je inspirisati za još žešću egzibiciju na terenu.
Kao ličnost, Serenu nije lako kategorizovati. Ona je, po svemu sudeći, čudo prirode koje funkcioniše uraganskom brzinom. Prepuna energije, akcije i interesovanja – od mode, filma i televizije, do pojavljivanja na mondenskim feštama, u brojnim reklamnim spotovima i u glamuroznim magazinima. No pored Sanela, Harijet Vinstonovih dijamanata i zlatnog reketa, Serena želi da bude vrednovana pre svega na osnovu svog tenisa. „Tenis je uvek bio prioritet u mom zivotu“, ona insistira. „Činjenica da se osećam dobro i da trenutno nemam nikakvih povreda čini lakšim da tenis to i bude. Moja ogromna posvećenost ovom sportu i trud da u njemu istrajem su najbolja potvrda toga“.
Nije uopšte sporno da je tokom proteklih godina bilo puno razloga koji Sereninu izjavu ozbiljno dovode u pitanje. Ali, nakon Rolan Garosa, ona je po vlažnom i vrelom vremenu na Floridi provela sate u fitnesu i trčanju da bi ušla u formu za Vimbldon. I to se videlo kada se pojavila na vimbldonskoj travi. Ali ne samo to. U prelepoj beloj haljini, sa ljupkom frizurom, Serena nikada nije izgledala lepše. Ni elegantnije.
Na njenom putu konkurencija će joj biti i njena sestra Venus, koja za sada vodi u broju osvojenih trofeja – 3. prema 2. Serena ne krije da je rešila da je stigne – „Sa njenim reternima, servisima i volejima, mislim da je ona daleko najbolja igračica na travi. Ona je moja sestra i ja je jako volim, ali ću pokušati na to da zaboravim u borbi za trofej“, kaže ona smejući se.
No, Serena nije samo fokusirana na osvajanje vimbldonske titule u singlu, već i u dublu. Naime, prvi put nakon 2003. ona i Venus će igrati u kompeticiji dubla, nakon što su dobile vajld kartu. Tako se može dogoditi da sestre ponovo uspostave svoju dominaciju u singlu i nastave svoj monopol u dublu – u kome su do sada osvojile 10. grend slem titula zajedno. Činjenica da njih dve imaju najbrže servise na ženskoj turi je bila dovoljna da ih uveri da treba ponovo da se takmiče. Sa nadom da će biti nepobedive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari