Titula koja Crvenu zvezdu ne sme da ponese - promene su neophodne, "gori" na pleju i centarskoj liniji 1Foto: Nikola Gligic/Starsport

Crveno-beli bi tokom leta trebalo da se pozabave korenitim kadrovskim promenama.

Titula u ABA ligi jeste osvojena, samim tim obezbeđeno i učešće u Evroligi naredne sezone, međutim u Crvenoj zvezdi time nikako ne bi trebalo da se ponesu, već da se osvrnu na propuste koji su pravljeni ne samo u aktuelnoj, već i prethodnoj takmičarskoj godini.

Aktuelnom sastavu neophodne su korenite promene, uprkos tome što je Janis Sferopulos najavio da postoji ideja da se nukleus zadrži. Jednostavno, za iskorak u Evroligi neophodna su pojačanja na svim pozicijama, a čini se da najviše „gori“ na mestu pleja i u centarskoj liniji.

Šabaz Nejpir više nikada ne sme da se ponovi

Jedno od gorućih pitanja na Malom Kalemegdanu ovoga leta odnosiće se na angažovanje startnog plejmejkera. Kvalitetni organizatori igre deficitarna su roba na Starkom kontinentu i u tom kontekstu crveno-beli će verovatno morati i da preplate nekog igrača ne bi li ga ubedili da je Crvena zvezda najbolja sredina za njegov košarkaški razvoj i dokazivanje.

Primer Šabaza Najpira trebalo bi da bude najbolja moguća lekcija pogotovo ako se uzme u obzir odnos kvaliteta i cene na tržištu.

Amerikanac portorikanskog porekla stigao je u Zvezdu za astronomskih 2,1 milion dolara po sezoni i vrlo brzo se pokazalo da nije kadar da se nosi sa liderskom ulogom na tako odgovornom mestu.

Saga u vezi sa njegovim odlaskom iz kluba trajala je nekoliko nedelja/meseci i svo to vreme Nejpir je pokazivao i znake neprofesionalizma (odbio da igra meč sa Realom u Beogradu).

Postoje najave iz kluba da bi Miloš Teodosić i Jago dos Santos trebalo da ostanu na istom mestu i u idućoj takmičarskoj godini, iako obojica imaju mogućnost da tokom leta napuste Mali Kalemegdan.

Nikola Topić izvesno je završio svoju kratku i delimično uspešnu misiju u voljenom klubu i od leta bi trebalo da se priključi nekom NBA klubu (draft je krajem juna).

Kada se sve te činjenice stave na kant, Zvezda će imati izuzetno zahtevan zadatak da pronađe prvoklasno rešenje na mestu plejmejkera. Crveno-belima je neophodan igrač izrazitih kvaliteta u oba pravca i neko ko će biti organizator igre dobrih egzekutorskih sposobnosti, kompatibilan sa izrazitim individualcima kao što su Teodosić i Nedović.

Nedoviću potrebna pomoć

Osvajanjem ABA lige Nemanji Nedoviću ostvario se jedan od važnijih snova prilikom donošenja odluke da se leta 2022. vrati u svoj matični klub. Njegov kvalitet na poziciji beka-šutera je nesporan, međutim nekonstantnost i sklonost povredama navode na zaključak da bi crveno-beli morali da reaguju na tržištu i dovedu igrača sposobnog da pokriva više pozicija u spoljnoj liniji.

Da li bi to mogao da bude Nikola Đurišić veliko je pitanje, ali se njegovo ima pominje već nekoliko meseci unazad. Njegov dolazak iz Mege uslovljen je plasmanom na NBA draftu krajem juna.

Ukoliko bude bio biran u drugoj rundi, šanse za dolazak u voljeni klub biće veće, s obzirom na to da neće imati garantovani ruki ugovor, samim tim šanse da se nametne u NBA biće mu dosta manje.

Potencijalni reprezentativac Srbije jeste talentovan i vredan je pružanja određene šanse, međutim do sada u karijeri nikada nije igrao u nekom jačem međunarodnom takmičenju, niti je iskusio ritam od dva, nekad i tri meča nedeljno.

Nepoznato je i da li bi njegovo telo moglo da izdrži takve napore, kao ni to da li defanzivno može da odgovori postavljenim izazovima. Takođe, za evroligaške standarde sigurno bi morao da unapredi šut i ubrza izbačaj, odnosno radi na protoku lopte, tačnije izlaznom pasu.

Opklada na Nikolu Kalinića

Navijači se nadaju, a uprava uveliko radi na drugom povratku Nikole Kalinića na Mali Kalemegdan.

Kada je to prvi put uradio sezona je bila fantastična, ovenčana triplom krunom, dok je popularni Kalina zaradio i ugovor sa Barselonom.

Kalinić je voljan da se posle dve godine u Kataloniji vrati u Zvezdu, ali još uvek dogovor dve strane nije postignut.

Prema saznanjima Danasa, doskorašnji reprezentativac Srbije želi malo da sačeka, vidi u kojem će se pravcu voditi poslovna politika kluba, odnosno na koji će se način graditi ekipa za narednu takmičarsku godinu.

Njegovim povratkom Zvezda bi rešila pitanje startnog niskog krila, a Adam Hanga mogao bi da se napokon vrati na poziciju koja mu najviše prija. Takođe, Zvezda ne bi morala da se bavi, barem tokom leta, dovođenjem igrača na mestu četvorke, jer bi Dejan Davidovac i eventualno Trej Tompkins u Kaliniću imali najbolju moguću podršku.

Titula koja Crvenu zvezdu ne sme da ponese - promene su neophodne, "gori" na pleju i centarskoj liniji 2
Uroš Plavšić u dresu Mege

Plavšić dobrodošao, ali?

Vrlo kompleksan zadatak Zvezda će imati u definisanju konkurencije na mestu petice. Janis Sferopulos je napokon, tokom plej-ofa ABA lige, shvatio da je Luka Mitrović odlično rešenje na petici i da je sumanuto bilo to što je tokom takmičarske godine forsiran na poziciji krilnog centra.

Ako se uzme u obzir da je Džoel Bolomboj kaparisan i za naredne dve sezone, a da je Uroš Plavšić iz Mege već dogovoren, postavlja se pitanje da li je Zvezda već definisala konkurenciju na petici, odnosno da li je ona dovoljna za standarde Evrolige?

Takođe, Marko Simonović uskoro će se vratiti sa pozajmice iz Bešiktaša što će dodatno suziti prostor za manevar na tržištu.

Deluje da su se crveno-beli malo zabrojali i da bi trebalo da donesu neke važne odluke kako bi ostavili prostora za angažovanje startnog centra, nekoga ko bi pravio krucijalnu razliku na oba kraja terena.

Zvezda ima veliki balast kojeg se mora rešiti

NIje uspeo da se dokaže u crveno-belom dresu: Majk Tobi

Ne samo što moraju raditi na dovođenju pojačanja, na Malom Kalamegdanu trebalo bi ozbiljno da se pozabave i rasterećivanju igračkog kadra.

Brojni igrači, nastupima u sezoni 2023/24 nisu zaslužili da im se mandat produži, naprotiv.

Razlazi sa Džavonteom Smartom, Majkom Tobijem i Fredijem Gilespijem trebalo bi da se podrazumevaju, prevashodno jer svoj trojici ističu ugovori u junu, a ni po čemu nisu zaslužili da im se saradnje obnove.

Dalibor Ilić i Stefan Lazarević bili su puki epizodisti tokom takmičarske godine i prema prikazanom trebalo bi da potraže druge sredine, bez obzira na to što imaju ugovore do juna 2026.

Stekao se utisak da su u Zvezdi iz razloga kako bi se napravio numerički balans između domaćih i stranih igrača, ali ne i suštinska kvalitativna ravnoteža.

Trej Tompkins i Rokas Giedraitis takođe imaju ugovor do juna 2024. i u njihovim slučajevima u Zvezdi bi trebalo dobro da razmisle šta i kako da urade.

Amerikanac prethodno godinu dana nije igrao zbog teške povrede. Karijera mu je bila u velikom padu od odlaska iz Real Madrida u kojem poslednje dve sezone gotovo da uopšte nije ni igrao.

U finalnoj seriji sa Partizanom delovao je solidno, međutim za kompletnu sezonu i ritam od dve do tri utakmice nedeljno upitno je koliko bi njegovo telo moglo da izdrži.

Litvanac je,pak, svo vreme kuburio sa konstantnošću. Bilo je duela, poput treće utakmice sa Partizanom u borbi za regionalni torfej, kada ga je bilo milina gledati, ali i brojnih mečeva na kojima je mnogo patio u oba pravca igre.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari