Titula u tri poteza 1Foto: STARSPORT

Jutro posle dvostruke pobede ostvarene u razmaku od samo 24 časa košarkaši Crvene zvezde dočekali su u Zagrebu.

 

Dejan Radonjić skovao je plan po kome bi balans između odmora i treninga u nerazumnom rasporedu od potencijalnih pet utakmica u sedam dana, bio najbolji mogući jedino ukoliko njegovi učenici sredu dočekaju u prestonici Hrvatske. Umesto u preslišavanju, noć nakon drugog trijumfa u finalnoj seriji plej-ofa ABA lige, Mitrović i saigrači proveli su spavajući, verovatno maštajući o tome da titulu, treću uzastopnu, osvoje u Zagrebu, već u četvrtak i time samo kapitalizuju novi plasman u Evroligu. Cedevita će sigurno želeti da uzvrati udarac; iako ponovo bez Boultrajta, ego bi trebalo da im bude dovoljno izražen i jak za „odbranu“ Doma sportova, makar u večerašnjoj utakmici (19.00).

Timovima su u svežem sećanju poslednje dve sezone, tačnije plej-of faza. Zvezda je 2015. upravo u Zagrebu proslavila prvu titulu na Jadranu konačnim trijumfom nad Cedevitom, a samo godinu dana kasnije crveno-beli su ekspresno eliminisali „vitamine“ u polufinalnoj seriji na dve dobijene utakmice, takođe na istom mestu.

Pogledom kroz statističku prizmu evidentno je da su crveno-beli u prve dve utakmice uspeli da najbolji napadački tim u regionu svedu na daleko manji broj poena od prosečnih 87,3, koliko je Cedevita postizala u regularnom delu prvenstva. Napadački, Zvezda je na oba meča delovala dosta bolje nego što se očekivalo, s obzirom na to da je bila lišena pomoći Stefana Jovića, vodećeg organizatora igre. Nejt Volters imao je sasvim korektne role, toliko dobre da ga je trener Radonjić koristio u paru sa Dženkinsom na dvojci, što je od povrede Jovića, zaista retko kada činio. Amerikanac je prosečno beležio 5,5 asistencija i 14 poena i bio je „faktor iznenađenja“ na obe utakmice u Beogradu. Zanimljivo je da je Zvezda u prvom i drugom meču imala po petoricu igrača sa dvocifrenim učinkom, što je svakako pokazatelj raznovrsnosti u napadu, koja je oličena sa 19 timskih asistencija u proseku.

– Očekuje nas izuzetno težak meč u Zagrebu. Cedevita je dosta kvalitetan protivnik, teško ih je savladati tri puta u četiri dana. Znamo šta nas čeka, ali potrudićemo se da sebi olakšamo i već u četvrtak se vratimo za Beograd – javno je poručio Mitrović najveću želju u drugoj fazi finalne serije.

Cedevita će kod kuće biti jača za trenera Veljka Mršića, kome je istekla suspenzija, ali i dobrano oslabljena, pošto je Boutrajt obnovio povredu zadnje lože u utorak uveče. Da stvar po ekipu iz Zagreba bude još gora, i Toni Katić, drugi plej ekipe, izvrnuo je skočni zglob i pitanje je da li će biti spreman za večerašnji meč. Potencijalni nastup bez organizatora igre „prikucao „bi Babića na mesto jedinice, odnosno Tomasa na poziciju pomoćnog pleja, što bi obojici oduzelo daha kada je egzekucija u pitanju. Ono što je Zvezdu najviše mučilo ove sezone u Evroligi, Cedevita je demonstrirala u nastavku drugog meča, kada je gro poena postigla u ranim napadima, posle samo dva dodavanja.

– Dešavalo nam se više puta da u serijama na tri dobijene povedemo sa 2:0 i onda nonšalantno startujemo u trećem meču kao da će protivnik da se preda. Poučeni tim iskustvom idemo tamo da startujemo nalik početku druge utakmice. Ako budemo imali takav pristup i budemo kontrolisali igru, verujem da će vremenom protivnik padati, a naše šanse rasti. Napravili smo veliki posao, ali ništa još nije gotovo. Imamo tri meča da rešimo ovu finalnu seriju, ali mi želimo da to uradimo što je pre moguće – poruka je kapitena Zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari