To nije bilo od 1999: Španija bez tenisera u trećem kolu američkog opena 1Foto: Bet AP/Frank Franklin II

Najveće teniske pozornice su stvorene i za najveće senzacije.

Na Ju-Es openu malo čudo je napravio Holanđanin Botik van de Zandšulp, 28-godišnjak koji na svetskoj listi zauzima 74. mesto.

U drugom kolu je izbacio Španca Karlosa Alkaraza, trećeplasiranog, šampiona u Njujorku 2022, kome je prekinuo seriju od 15 pobeda na turnirima za grend slem.

 

Mladi španski lav je imao priiliku da bude tek treći teniser u eri profesionalizma (od 1968) koji je u jednoj godini trijumfovao na Rolan Garosu, Vimbldonu i Ju-Es openu.

To je pošlo za rukom australijskoj legendi Rodu Lejveru u istorijskoj 1969, kada je jedini uzeo i sva četiri najvrednija teniska trofeja, i Alkarazovom zemljaku Rafaelu Nadalu 2010.

Ispalo je da Španija neće imati igrača u trećem kolu (šesnaestina finala) američkog opena prvi put posle 1999, s obzirom na to da su u drugoj rundi poklekli i Roberto Karbaljes Baena, Roberto Bautista Agut i Pedro Martinez, koga je savladao Australijanac Aleksej Popirin, sledeći rival Novaka Đokovića.

Junak Zandšulp, koji se dalje sastaje s Amerikancem Džekom Drejperom (25. mesto), prekinuo je i jednu crnu seriju holandskog tenisa na grend slemu – 43 meča bez pobede protiv igrača koji su među deset vodećih na listi.

Na Ju-Es openu je podsetio na podvige svog zemljaka Paula Harhojsa, jedinog Holanđanina prethodno koji je na Flašing Medouzu pobeđivao i one koji su među prvih pet.

Domaću uzdanicu Džona Mekinroa, četvrtoplasiranog, izbacio je u drugom kolu 1989, a prvog „reketa“ sveta Nemca Borisa Bekera u trećem kolu 1991.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari