To nije Kju kluks klan nego kapirote: Kako su Hetafe ocrnili oni koji ne poznaju španske verske obrede? (FOTO) 1Foto: EPA/EDUARDO ABAD

U katoličkom verskom svetu sutra je Uskrs, a na Veliku subotu, poslednji dan Strasne nedelje, u španskom fudbalskom prvenstvu su se u predgrađu Madrida sastali Hetafe i Sevilje.

Gosti su pobedili s 1:0 golom svog kapitena Serhija Ramosa u 5. minutu, na njegov 38. rođendan.

Domaćin je na svom profilu na društvenoj mreži Iks najavio susret u duhu hrišćanskog praznika.

 

Pod napisom „Strast dolazi na Koloseum“ (tako se zove stadion Hetafea), mada Strasna nedelja po svom značenju nema nikave veze sa strašću nego sa stradanjem, postavljene su dve figurice – plava predstavlja Hetafe, bela s crvenim detaljima Sevilju. One zaista liče na prepoznatljivu odoru ozloglašenog Kju kluks klana, belačke rasističke organizacije u SAD, koja je nastala u drugoj polovini XIX veka.

Na engleskoj verziji Hetafeovog profila na Iksu klub je u komentarima posetilaca ocrnjen za promociju satanizma i rasizma.

Na španskoj, međutim, nije bilo ni drvlja ni kamenja.

Radi se, naime, o vrlo sličnoj odeći sa šiljatim kapama preko lica sa otvorima na očima, koja ima korene u španskoj verskoj tradiciji i obredno je mnogo starija od KKK.

To su kapirote kao simbol pokajanja grešnika koje se odvija u anonimnosti i upotrebljavaju se u procesijama prema crkvenom zdanju.

Hetafe je istovremeno bio i prikladan i poučan, ali je među nešpanskom publikom nadrljao na pravdi Boga.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari