Zbog brojnih problema sa povredama još od prvog kola Australian Opena čekao se trenutak kada će se Jelena Janković oprostiti od Melburna. Nekako je izašla na kraj sa rivalkama u prve četiri runde, ali realno se činilo da će plasman u četvrtfinale biti maksimum Jankovićeve na prvom Gren slemu sezone i da dalje od meča sa aktuelnom šampionkom Serenom Vilijams neće moći.

Zbog brojnih problema sa povredama još od prvog kola Australian Opena čekao se trenutak kada će se Jelena Janković oprostiti od Melburna. Nekako je izašla na kraj sa rivalkama u prve četiri runde, ali realno se činilo da će plasman u četvrtfinale biti maksimum Jankovićeve na prvom Gren slemu sezone i da dalje od meča sa aktuelnom šampionkom Serenom Vilijams neće moći. Naša teniserka je uprkos svemu istrajala i neočekivano nadigrala Amerikanku koja do duela sa njom nije izgubila ni set – 2:0 (6:3, 6:4). Trećem nosiocu u Australiji ovo će biti prvo polufinale u Melburnu, a treći meč za finale na Gren slemu (US Open 2006. i Rolan Garos 2007). Jeleni Janković sutra predstoji veliki ispit – u polufinalu nasuprot sebe imaće Ruskinju Mariju Šarapovu koja je bila više nego superiorna u duelu sa prvom igračicom sveta Žastin Enan -2:0 (6:4, 6:0).

Zimonjić i Nestor zaustavljeni

Srpski teniser Nenad Zimonjić i njegov partner Kanađanin Danijel Nestor završili su učešće u igri muških dublova na Australian Openu, pošto su u četvrtfinalu poraženi od Francuza Arnoa Klemona i Mikela Lodre – 2:0 (6:4, 6:4).

Najbolji dubl igrač Srbije Nenad Zimonjić na Australian Openu nastaviće takmičenje u mešovitom dublu, u kome igra sa Kineskinjom Tijantan Sun. Njih dvoje su peti nosioci, a u četvrtfinalu igraju sa prvim favoritima, Karom Blek iz Zimbabvea i Polom Henlijem iz Australije. Za razliku od singla Jankovićeva i njena partnerka Betani Matek nisu uspele da izbore plasman u četvrtfinale ženskog dubla. Njih dve su u osmini finala poražene od 10. nosilaca, Anabel Medine Gariges i Virhinije Ruano Paskval iz Španije sa 2:1 (6:2, 6:7, 6:2).

– Stvarno se radujem što sam u polufinalu Australian Opena. Bio je ovo neverovatan meč i još se tresem. Došla sam bez ikakvih očekivanja i fantastično je što sam pobedila aktuelnog šampiona. To se ne dešava svaki dan – rekla je Jankovićeva posle meča u kojem se revanširala Sereni za poraz pretrpljen prošle sezone u osmini finala turnira u Melburnu.

Šarapova bolja od Enan

Ruskinja Marija Šarapova napravila je najveće iznenađenje na Australian Openu. Ona je u četvrtfinalu pobedila prvu nositeljku i prvu favoritkinju turnira Žastin Enan – 2:0 (6:4, 6:0). Ruska teniserka je trijumfom nad Belgijankom nastavila dominantni niz u Melburnu gde još uvek nije izgubila set, a protivnicama u pet mečeva je prepustila samo 20 gemova. Fantastičan uspeh napravio je i Francuz Džo Vilfred Conga. Iako nije nosilac u Melburnu on je pobedom nad Južnjim obezbedio polufinale u kojem će igrati protiv Rafaela Nadala.

MUŠKARCI: Jarko Nieminen (24) – Rafael Nadal (2) 0:3 (5:7, 3:6, 1:6), Džo Vilfred Conga – Mihael Južnji (14) 3:0 (7:5, 6:0, 7:6). Rano jutros: Novak Đoković (3) – David Ferer (5), Rožer Federer (1) – Džejms Blejk (12).

ŽENE: Žastin Enan (1) – Marija Šarapova (5) 0:2 (4:6, 0:6)., Jelena Janković (3) – Serena Vilijams (7) 2:0 (6:3, 6:4). Rano jutros: Ana Ivanović (4) – Venus Vilijams (8), Danijela Hanutuhova (9) – Agnješka Radvanska (29).

Početak meča nije slutio na dobro. Amerikanka je u drugom gemu uzela servis Jankovićevoj i povela sa 2:0. Naša teniserka je, međutim, uzvratila. Najpre je vratila brejk, a zatim i definitivno preokrenula tok, rešivši tri vezana gema u svoju korist. Obe teniserke imale su po sedam brejk šansi u prvom setu, ali je Jankovićeva bila uspešnija, pošto je iskoristila tri, naspram jedne Vilijamsove. U nastavku duela četvrta teniserka sveta je povela sa 2:0 , ali posle serije brejkova u šestom gemu rezultat je bio izjednačen. Uprkos iscrpljenosti i još jednom iskorišćenom medicinskom tajm autu na turniru Jelena Janković je uspela da povede sa 5:3 i nakon izgubljenog servisa uspešno privede set i meč kraju.

Jovanovska bez greške

Srpska teniserka Bojana Jovanovski igraće u osmini finala juniorskog Australian Opena. Perspektivna mlada igračica brzo je rešila duel drugog kola nadigravši Nemicu Maru Novak sa maksimalnih 2:0 (6:0, 6:0). Jovanovski, koja je postavljena za petog nosioca u narednoj rundi će igrati protiv Australijanke Alison Bej. Naša juniorka je i u paru sa Francuskinjom Kristinom Mladenović izborila plasman u treće kolo ženskog dubla u juniorskoj konkurenciji. One su u drugoj rundi takmičenja bile bolje od Australijanke Marije Mirković i Alison Bej – 2:0 (6:3, 6:3). Jovanoviski i Mladenović koji su pete favoritkinje za osvajanje titule u juniorskom dublu u narednom kolu imaće težak zadatak protiv prvih „kosturašica“ Ksenije Lukine i Anastasije Pavlučenkove iz Rusije.

– Igrala sam bez velikih očekivanja, sa povredama i bez misli da bih mogla da odem daleko. Odlučila sam, međutim, da igram meč po meč. Ne znam kako mi je išlo, ali sam u polufinalu i osećaj je sjajan. Ne mogu da pričam o povredama do detalja, jer ne bi bilo kraja tome – objasnila je Jankovićeva kojoj su lekari asistirali na svim dosadašnjim mečevima u Melburnu.
– U meču protiv Serene osetila sam jak bol, kao da mi je nož prošao kroz nogu. Bilo je zaista bolno. Pomislila sam: Bože, zar još jedna? Malo mi je muka od svih tih povreda. Želim da budem zdrava i da igram bez bolova, ali kada me boli, bolje sam koncentrisana… i dobro mi ide – rekla je Jelena Janković.
Tako rovita naša teniserka igraće polufinale protiv Šarapove koja na Australian Openu pokazuje zavidnu formu i igru. Njih dve su do sada odigrale četiri meča i Jankovićeva je samo jednom slavila i to u finalu Birmingema prošle godine. Pre toga Šarapova je bila nepobediva na istom turniru 2005. godine, kao i na US Openu 2004. Duel u Pekingu pre četiri sezone Jankovićeva je predala u prvom setu.
– Ljudi su me otpisivali pre mečeva. Sve devojke sa kojima sam ovde igrale bile su u prednosti u odnosu na mene. Ali, ja sam kao ranjena životinja, nastavljam dalje. Sigurno neću sada stati. Najvažnije je da se borim na terenu i uvek dajem sve od sebe i ne predajem se. To su kvaliteti koji su me doveli do polufinala – napomenula je Jelena Janković.
Vest da će igrati protiv Jelene Janković posebno je obradovala Mariju Šarapovu.
– Mi smo odrasle zajedno. Trenirale smo na istoj akademiji. Malo je čudno, mi smo stalno bile u istim grupama, igrale mečeve jedna protiv druge. Mislim da nam je zajednički san bio da se jednog dana sretnemo u polufinalu jednog gren slema – rekla je Šarapova.
Preostali dueli četvrtfinala igrani su rano jutros. Program na Rod Lever Areni počeo je u 01.00 po našem vremenu. Prve na teren su izašle Hantuhova i Radvanska, potom Ana Ivanović i Venus Vilijams, a po završetku ovog duela Novak Đoković odmerio je snage sa Davidom Fererom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari