Tolerisanje preko mere 1Foto: N1

U nokaut fazi, igrači su agresivniji i nervozniji, a sudije tolerišu u većem stepenu njihovo nesportsko ponašanje. Sudija Karasev je bio pod strašnim pritiskom fudbalera Holandije posle isključenja njihovog igrača Lihta i taj pritisak je dobro izneo do kraja utakmice.

Prvo je De Lihta opomenuo, a posle, zahvaljujući VAR-u, ispravno isključio. VAR nam neće samo pomoći da se vide skriveni prekršaji nego i da sudije skinu sa sebe odgovornost za „teže“ odluke. Rus je to ovde mudro iskoristio.

Iako su ovo najbolje i sudije sa najvećim autoritetom, videli smo da ovako veliko takmičenje i značaj utakmice i te kako utiču na njihov kriterijum. Sudija Brih je takođe tolerisao nesportsko ponašanje više nego što to obično čini. Mislim da je dozvolio preoštru igru u mnogo situacija što je za posledicu imalo nekoliko povreda igrača.

Kada se sve uzme u obzir, tolerisanjem preoštre igre i nesportskog ponašanja postavili previsok kriterijum za naredne utakmice, što ce otežati sudijama u daljem toku turnira. Zaključak je, ipak, da su dobro odradili posao u prva dva dana nokaut faze.

Autor je bivši fudbalski sudija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari