Toma Ertel izigrao Savez potpisom za Zenit, Francuzi ga suspendovali sa velikih takmičenja 1foto:©ZenitBasket

Na samom početku ratnih dešavanja u Ukrajini, Košarkaški savez Francuske, upozorio je svakog francuskog igrača koji odluči da potpiše ili ostane u ruskom klubu, da će momentalno biti izbačen iz reprezentacije. Neposredno nakon učešća na Evropskom prvenstvu, Toma Ertel je odlučio da rizikuje i stavi potpis na ugovor sa Zenitom iz Sankt Peterburga.

Ertel je po osvajanju srebra na Evrobaksetu, izneverio matični Savez, s obzirom na to da je pre kontinentalnog šampionata potpisao saglasnost da ukoliko neki francuski košarkaš potpiše ugovor sa ruskim klubom dok traju ratna dešavanja u Ukrajini, da će automatski biti izbačen iz reprezentacije.

Odlukom da ipak pređe u Zenit, Ertel je naterao Francuski košarkaški savez da mu zapreti suspenzijom igranja za reprezentaciju na naredna dva velika takmičenja ukoliko bude odigrao takmičarsku utakmicu za ruski klub.

To znači i potencijalnu suspenziju sa Mundobasketa naredne godine i posebno Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Navodno, Ertel je pre Evrobasketa odbio ponudu Zenita, kako bi se našao na spisku Vensana Kolea za kontinentalni šampionat, ali je odmah po okončanju otputovao u Sankt Peterburg i stavio potpis na saradnju u formi jedna plus jedna sezona.

Shvativši u Savezu da bi mogli da izgube prekaljenog plejmejkera, vodeći ljudi vode se mišlju da bi suspenzija mogla da bude smanjena na samo jednu sezonu, ukoliko Ertel ne produži saradnju i na takmičarsku 2023/24.

U tom slučaju, Ertel bi bio među kandidatima za Olimpijske igre u Parizu.

Ertel je sa reprezentacijom Francuske već osvojio srebro u Tokiju prošle godine, a pre toga i evropsko zlato 2013. u Sloveniji, kao i bronzu na Mundobasketu u Španiji 2014.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari