Tomić: Prvo borbenost pa potom taktika 1Foto: Crvena zvezda / twitter

U njegovoj biografiji Olimpijakos provejava kao najvažnija, a u određenim sferama i jedina košarkaška odrednica do letošnjeg dolaska u Crvenu zvezdu.

Nebojša Čović ga je „merkao“ još od definitivnog raskida saradnje sa Dejanom Radonjićem, ali je tek nakon otkaza Janisa Sfeiropulosa u Atini i promene kompletnog stručnog štaba, Milan Tomić postao dostupan za klub sa Malog Kalemegdana. Kao trenutno rešenje u dva navrata (2004. i 2014) vodio je Olimpijakos, međutim tek u 45. godini života, rođeni Beograđanin, dobio je mogućnost da njegova bude poslednja pri formiranju stručnog (Topić, Gavrilović,  Lukman, Kosović) i igračkog kadra, u kojem na prvom javnom predstavljanju nije bilo suspendovanog Stefana Jankovića (čeka odluku FIBA kako bi eventualno raskinuo ugovor i definisao uslove sa Partizanom).

Posle šest godina dobrih rezultata u Evroligi, Crvena zvezda igraće ove sezone u Evrokupu, sa jasnim zadatkom od strane uprave da se potencijalnim osvajanjem ABA lige vrati u najelitniji rang. Zvezda je ovog leta angažovala šestoricu stranaca, vratila centre Maika Cirbesa i Dušana Ristića, svesno napravivši prostor u bekovskoj liniji za Aleksu Radanova i na krilnom centru za Borišu Simanića.

– Nova je ekipa tu. Osim Davidovca, Lazića i Dobrića svi ostali su novi u timu, u klubu i treba raditi, biti strpljiv… Naročito kada su u pitanju talentovani Simanić, Radanov i Nenadić, jer su to igrači koji će dobiti šansu ove godine – i putem medija Milan Tomić želeo je da ohrabri trojicu mladih momaka koji su se prošle sezone dokazivali u FMP.

Tomić se posle 27 godina vratio u rodni grad; kao igrač bio je prepoznatljiv po dobrom šutu i solidnoj defanzivi, jedan je od najzaslužnijih za prvu titulu Olimpijakosa u Evroligi 1997. pod vođstvom Dude Ivkovića, dok esenciju njegovog trenerskog pristupa predstavljaju snažna igra u odbrani, brza tranzicija i sloboda prilikom donošenja odluka u napadu.

– Zadovoljan sam kako rade moji igrači. Radili su sa sto odsto mogućnosti, od prvog do poslednjeg i mladi i stariji… Sve ide u najboljem redu, osim što je Dejan Davidovac imao povredu Ahilove tetive, mada je i Nemanja Nenadić dobio jak udarac u rebro zbog čega će pauzirati nekoliko dana – apostrofirao je Tomić dvojicu povređenih od kojih se Davidovac nije ni pojavio na okupljanju zbog upale Ahilove tetive.

Trener Crvene zvezde imao je dobru komunikaciju sa upravom prilikom dovođenja pojačanja, a posebno je zadovoljan što je klub uspeo da angažuje njegove dve velike želje Fajea i Renglanda, dok je Perperoglu i stigao zbog njihove odlične saradnje u Olimpijakosu. Zvezdu očekuje niz prijateljskih utakmica, zatim generalka u Superkupu ABA lige (20. septembar) kao uvertira za start regionalnog takmičenja 29. septembra, odnosno Evrokupa 3. oktobra.

– Stoprocentno sam zadovoljan prelaznim rokom, ovo je Zvezda. Perperoglu je igrač kome sam bio prvi pomoćnik u Olimpijakosu, iskusan je i nije bilo teško odlučiti se za njega. Berona pratim već tri godine, znam ga još dok je igrao za Bursu. Tu su Faje i Ragland zbog čijih sam potpisa veoma zadovoljan, a zadovoljan sam i kako rade. Morate da znate da je atmosfera u ekipi jako dobra u ovom trenutku. To je prioritet. Hoću da napravim zajedništvo, da budemo porodica, da pokažemo da ćemo se uvek boriti svom snagom na terenu, da ćemo ‘ginuti’ za svaku loptu, Počinjemo od toga, pa ide taktika – ukazao je Tomić na fundament jednog tima sa šampionskim ambicijama.

Jel Stefan ovde?

Milanu Tomiću nije prijalo da priča o statusu suspendovanog Stefana Jankovića, koji se nije pojavio na jučerašnjem okupljanju i koji žarko želi da pređe u Partizan. NJega je klub suspendovao jer se uopšte nije pojavio na startu priprema; igrač je navodno bio uvređen zbog pojačane konkurencije na krilnom centru, odnosno verovatnoće da neće biti prva opcija na „četvorci“. Pokušao je da kašnjenje u isplatama iskoristi za raskid ugovora i prelazak u Partizan, ali mu je Zvezda navodno u međuvremenu isplatila dugovanja tako da bi FIBA trebalo da raspetlja Gordijev čvor: „Je l’ Stefan ovde? Najbolje bi bilo da o tome pričate sa čelnicima kluba“, nekako je nedorečen ostao trener Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari