– Izjave Ivice Ilieva, sportskog direktora kluba, i Ivana Tomića, trenera Partizana, još uvek nisu u dosluhu sa igrama crno-belih, iako obojica zrače (ne)realnim optimizmom od početka zimskih priprema, odnosno renoviranja tima za narednu sezonu, s obzirom da je u ovoj, po svemu sudeći, sve rešeno. Utisak javnosti, naročito one naklonjene crno-belima, može se drastično promeniti posle subotnjeg 150. večitog derbija, a trenutno crvenilo na licima Ilieva i Tomića moglo bi da preraste u pobednički osmeh.

Ledenih minus 29, nakon poraza od OFK Beograda na startu prolećnog dela sezone (2:1), nemaju nikakav uticaj na krvotok Partizanovih igrača pred meč sa Crvenom zvezdom, liderom Superlige, ali svakako utiču na brzinu razmišljanja i rezonovanja trenera Tomića, naročito nakon preskromne partije na Vračaru. Nedovoljno iskusni stručnjak za najelitnije srpsko takmičenje već posle debija u ulozi prvog trenera crno-belih uvideo je određene greške koje je napravio u izboru startnih 11 protiv „romantičara“. Jasno je da će Bandalovski (desni bek), Everton (zadnji vezni) i Alen Stevanović (desno krilo) biti deo startne postave u večitom derbiju (posle odrađenih suspenzija), ali je još indikativnije da će korekcije biti napravljene u centralnom delu odbrane, samom špicu napada i vrlo verovatno na gol crti.

Od onih koji su bili deo prve postave na meču sa OFK Beogradom u „sedlima“ će ostatištoper Marko Jovanović, levi bek Miroslav Bogosavac (iako je imao izvesnih loših procena na Vračaru), Brašanac, Ilić, i MIhajlović, sigurno najbolji pojedinac crno-belih na početku drugog dela sezone.

Ocena Ilieva da će u odnosu na prvi deo takmičarske godine, odbrana biti jači deo tima u nastavku, najblaže rečeno bila je pogrešna na startu prolećnog dela. Potpuna disharmonija ogledala se kod oba gola „romantičara“ zbog čega će najverovatnije Miladin Stevanović ustupiti mesto Gogui, kojeg je Iliev okarakterisao kao „kapitalca“ u zimskom prelaznom roku. S obzirom da više nema temperaturu Božinov bi trebalo da bude najistureniji u napadu u večitom derbiju. Ukoliko Tomić izvede očekivanih 11 igrača na derbiju Iliev će ponovo biti demantovan, s obzirom da će gro ekipe činiti vrlo iskusni igrači, a ne tinejdžeri, što je bila „teza“ na osnovu koje se sportski direktor branio od kritika u vezi sa skromno urađenim prelaznim rokom. Iliev je najavljivao nekoliko dokazanih ili barem po potencijalu vrhunskih talenata, a broj takvih sveo je na Evertona i Gogua.

Šaranov umesto Kljajića

Možda i najveću grešku trener Ivan Tomić napravio je odlukom da Filipa Kljajića promoviše u prvog golmana i za prolećni deo sezone. Kljajić je na Vračaru bio vrlo nesiguran, pogotovo prilikom protivničkih centaršuteva, svaki korner rivala za njega je bio misaona imenica, zbog čega će, gotovo izvesno, Bojan Šaranov (zimsko pojačanje) zauzeti mesto među stativama protiv Crvene zvezde.

Prekršajni postupak protiv večitih rivala

Navijači Crvene zvezde, Partizana i OFK Beograda masovno su koristili pirotehnička sredstva na utakmicama prvog kola prolećnog dela Superlige, zbog čega je MUP Srbije odlučio da podnese zahtev za pokretanje prekršajnih postupaka. Ministarstvo unutrašnjih poslova navelo je da su navijači na mečevima OFK Beograd – Partizan i Crvena zvezda – Mladost Lučani napravili prekršaj iz Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama. Zbog toga biće podnete prekršajne prijave protiv tri beogradska kluba čiji su navijači koristili pirotehniku, kao i protiv odgovornih lica u Crvenoj zvezdi, OFK Beogradu i Partizanu.

Abubakar otputovao u Kinu

Radna grupa crno-belih u utorak jutro je odlučila da prihvati novu, finansijski bolju, ponudu Šenžena i kamerunskom napadaču dozvoli da karijeru nastavi u Kini. Odmah posle sastanka čelnika Parnog valja, Oumaru je, u pratnji menadžera, krenuo put Dalekog istoka i ukoliko danas prođe lekarske preglede potpisaće dvogodišnji ugovor sa tamošnjim drugoligašem. Partizan će na ime obeštećenja dobiti 1.200.000 evra, a Šenžen se obavezao da Beograđanima isplati i 15 procenata od naredne prodaje fudbalera koji je po svaku cenu želeo u inostranstvo, zbog čega je odbio da igra na početku prolećne sezone protiv OFK Beograda. Abubakara u Kini, gde je već igrao od 2006. do 2008, čeka ugovor na osnovu kojeg će zarađivati 450.000 evra po sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari