Toni Parker: NBA draft više ništa ne znači; mladi bi trebalo da se odupru "zovu novca" 1foto:Xinhua/Meng Yongmin)

Nikola Batum je o tome nedavno govorio; pridružio mu se, potom i Toni Parker, iznevši statove koji se, sigurno, neće dopasti košarkaškim menadžerima, koji se, svi odreda, busaju u grudi kada neko od njihovih klijenata bude izabran na NBA draftu.  Proslavljeni francuski reprezentativac i višestruki NBA šampion smatra da izbor na draftu ne znači ništa.

Biti izabran na NBA draftu zapravo je samo naznaka da jedan igrač poseduje talenat velikog formata, ali je to daleko od bilo kakvog pokazatelja da će napraviti vrhunsku karijeru.

Češći su slučajevi da i visoki izbori na draftu ne naprave zapažene NBA karijere, odnosno, da vremenom ne mogu da izađu iz skromnih epizodnih rola.

Naravno, menadžeri njihov nestanak sa košarkaške mape često „pravdaju“ unosnim ugovorima, što se, možda najbolje vidi na primeru Bobana Marjanovića. Srpski potencijalni reprezentativac godinama već nema nikakvu ulogu u NBA timovima; naročito u dresovima Dalasa i Hjustona, na početku tekuće sezone.

Ipak, činjenica da u proseku zarađuje nekih sedam miliona dolara bruto korišćena je od njegovih menadžera kao obrazloženje odluke da godinama već ostaje u Americi i češće bude prepoznat kao zabavljač, „mahač peškirima“ nego li košarkaš.

„Draft danas više ništa ne znači. Biramo mlade igrače na osnovu njihovog potencijala, ali taj potencijal može, a i ne mora da se ostvari. Ranije ste morali da odigrate dve ili tri godine koledž košarke u SAD ili da budete prisutni na najvišem nivou u Francuskoj kako biste se uopšte predstavili na draftu“, stava je Toni Parker, u razgovoru za L Ekip.

Nekadašnji NBA šampion smatra da mladi igrači prerano odlaze u NBA, što je sintaksa pod koju bi mogli da se podvedu i srpski igrači poput Alekseja Pokuševskog, možda i Nikole Jovića.

„Da i prava je šteta što ne možemo da ih nateramo da ostanu u Francuskoj ili Evropi. Kapiram, u SAD može da se zaradi mnogo novca, ali Amerikanci su prilično strogi kada je reč o regrutaciji. U NBA ligi imate 400 aktivnih košarkaša, a svake sezone dođe 60 novih tako da imate samo jednu šansu da ostavite dobar utisak. Bolje je otići spreman.“

Nekada vrhunski plejmejker i četvorostruki NBA šampion ima savete za mlade igrače, pre svega sa Starog kontinenta.

„Da se odupru zveketu novca. Da budu pametni i odu u pravo vreme, tek kada sakupe dovoljno iskustva.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari