Topić u centar mete 1Foto: STARSPORT

Grmelo je sinoć na Malom Kalemegdanu; sevali su navijački stihovi iz mikrofona koji je uglavnom bio kod Milenka Topića, bivšeg igrača i trenera kojem Zvezda sigurno nije među životnim sitnicama.

Jedini u istoriji crveno-belih, popularni Top je u ponedeljak uveče uspeo da veže nacionalne titule koje je sa Zvezdom osvajao i kao igrač i trener. U drugom uzastopnom finalu protiv FMP, četvrtom vezanom, tim sa Malog Kalemegdana osvojio je 19. titulu državnog šampiona, čime je samo donekle zacelio rane nastale porazom od Budućnosti u finalu ABA lige. Ni navijački entuzijazam dvestotinak najvernijih navijača na „Kališu“, koji je dotakao Topića, srodivši se na momenat sa ljudima sa kojima je godinama unazad iz partera, ne lože, redovno posmatrao utakmice voljenog kluba u svim takmičenjima, nije bio dovoljan da debitant na klupi u 49. godini života frazeološki izbegne suštinu na kraju takmičarske godine, u kojoj je umesto željena tri i neophodnog trofeja u ABA ligi, osvojen onaj utešni, ali svakako važan, u domaćem šampionatu.

Zvezda je u NBA ritmu sezonu završila sa odigranih 79 utakmica. Od svih, koje poput najnaprednijeg kompjuterskog programa ima u glavi, Topić je izdvojio treću u finalnom serijalu ABA lige, koja je, ispostaviće se, odredila sudbinu Dušana Alimpijevića, ali i emotivno i psihički potpuno srozala Branka Lazića i saigrače. Imao je DŽejms Feldin šut za pobedu, a Matijas Lesor u poslednje dve sekunde zicer za ribrejk i verovatno potpunu promenu toka finalne serije.

– Opet bih se vratio na utakmicu u kojoj smo imali šut za tri poena, pa ofanzivni skok. Da smo taj šut pogodili, da smo se vratili u Beograd, da se igrala peta utakmica… Verovatno svega ovoga ne bi ni bilo i pričali bismo o uspešnoj sezoni, a ovde bi sedeo Alimpijević, a ne ja. Taj jedan šut, promašaj, izgubljena lopta u kritičnim trenucima, to je odlučivalo o uspešnoj ili neuspešnoj sezoni. ABA liga i dalje prevladava. Glavama smo svi tamo. Sve nas to zajedno muči i to ne možemo da prebolimo. Ostavili smo Zvezdu bez Evrolige. Ovo je delić radosti, onoga što smo uradili, ali taj osnovni cilj nije ispunjen – kao da se Topić još uvek nije „opasuljio“.

Zvezdin koncept u poslednjih pet sezona bio je zasnovan na učešću u Evroligi, pre svega, zbog lakšeg dovođenja željenih pojačanja, zatim prihoda od ulaznica, koji je bio osetno manji u takmičarskoj 2017/18 i na kraju neophodnog prestiža u regionu. Takvih prednosti neće biti ovoga leta tako da je i sam Topić svestan koliko će klubu biti teže, sa manjim finansijskim kapacitetom, da formira kompetitivan tim za narednu sezonu.

– Zvezda je motiv mnogim igračima, kao klub koji igra Evroligu, ali prioritet je novac i neki igrač će pre otići u Zelenu Goru nego ovde. To je tako. Zvezda može da privuče mlade igrače – obelodanio je istinu trener Zvezde, koja već pet godina pravi ekipu na balansu između mladih i starijih igrača.

Osim poraza od Budućnosti u finalu ABA lige i osvojene Superlige, ono što je ostavljeno kao zalog za narednu sezonu možda je i suština ovogodišnjeg eksperimenta. Zvezda je, čini se kao nikad pre u eri Nebojše Čovića, promašila sa pojačanjima i osim Ročestija i Omića (istekli ugovori) nijedan nije bio od kapitalnog značaja po igru crveno-belih.

– Sa moje strane gledišta, sigurno je bilo promašaja, ali tu mnogo diktira i novac kojim raspolažete. Nismo konkurentni nekim klubovima. Tražili smo druge igrače, a kad smo čuli njihove zahteve – tome nismo mogli da odgovorimo. To je tržište. Janković i Jovanović se, nažalost nisu prilagodili i očigledno je potreban duži vremenski period da se to dogodi. Zvezda je u skladu sa svojim standardima pravila tim i to je – što je. Slažem se da ima promašaja, ali to je za neku drugu priču – neubičajeno iskren, za srpske prilike, bio je Topić.

Koga će Zvezda da proda?

Nebojša Čović, kao predsednik Crvene zvezde, ima jasnu poslovnu politiku, u kojoj prodaja igrača tokom leta ima krucijalno mesto. Posle neuspešne sezone, čije će posledice biti smanjenje budžeta i njegovo svođenje do tri miliona evra, prvi čovek crveno-belih intenziviraće pregovore u vezi sa transferom pojedinaca, za čije su se usluge interesovali inostrani klubovi i tokom takmičarske godine. Matijas Lesor je prvi u redu i obeštećenje od 500.000 evra verovatno bi zadovoljilo Čovića. DŽejms Feldin je svakako na transfer listi, a kapitalci ovoga leta, ne nalik Marka Gudurića, mogli bi da budu Dejan Davidovac (ugovor do 2021) i Ognjen Dobrić (ugovor do 2020).

Jedan je Branko Lazić

Imao je kapiten Branko Lazić vrlo lošu sezonu, protkanu i generalno lošim odnosnom sa Dušanom Alimpijevićem. U sistemu mladog stručnjaka Lazić se loše kotirao, a pritom ga uopšte nije služio šut za tri poena. Promenom na klupi, kapiten Zvezde je donekle prodisao, dovoljno da osvajanjem 11. trofeja u crveno-belom dresu postane najtrofejniji igrač u istoriji kluba sa najviše odigranih utakmica – 456. „To je sjajno… Nisam znao. Još jedan rekord. Zatečen sam, nisam znao. Možda nismo uspeli da ispunimo glavne ciljeve koji su bili pred nama, ali uspeli smo da sezonu završimo sa trofejom“, istakao je Lazić, koji ima ugovor sa Zvezdom do kraja naredne sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari