Traganje za timskom hemijom 1Foto: Starsport

Nije više šala, posle poraza u Baru protiv Mornara, petim izgubljenim mečom u regionalnim okvirima, u devet kola, košarkaši Partizana nalaze se u poziciji da im je ozbiljno ugrožen i sam plasman u plej-of ABA lige.

Čak šest ekipa trenutno ima bolji skor od Partizana, minimum tri pobede više, a pritom srpskog velikana očekuju gostovanja u Podgorici, Ljubljani, Crvenoj zvezdi…

Ako se to „pomnoži“ sa neizvesnošću prolaska u Top 16 fazu Evrokupa dobija se jednačina sa „mnogo nepoznatih“.

– Malo su se dešavanja pomešala odlaskom Andree Trinkijerija, čini mi se da njegovi naslednici, zajedno sa igračima, u dosadašnjem delu sezone nisu uspeli da naprave zdravu sredinu. To deluje malo začuđujuće, s obzirom na to da je nukleus ekipe faktički ostao nepromenjen. Utisak je, da su se dolascima Šćepanovića, potom i Filipovskog, odnosi u ekipi poljuljali. Košarkaški gledano, to je i dalje dobra ekipa koja može da igra na visokom nivou – mišljenja je Zoran Sretenović, nekada sjajni srpski plejmejker, koji je u sezoni 1993/94. nastupao za Partizan.

Rezultatski, Partizan bi bio daleko bolje plasiran u ABA ligi da je dobio neku od završnica na jedan posed; poraz u Baru bio je čak četvrti koji su crno-beli doživeli u poslednjim sekundama. Date epiloge najlakše bi bilo svesti na „nemanje sreće“ međutim, bolja rešenja usko mogu biti povezana sa sistemom u kojem se jasno znaju principi napada i koji igrač rešava tačno „nacrtane“ situacije.

– Zapravo je poenta u poljuljanim međuljudskim odnosima. Prošle sezone se hijerarhija jasno znala, ekipa je bila isprofilisana, dok je u tekućoj dosta toga poremećeno i zbog povreda ključnih igrača: Jaramaz je bio neko ko je kod Trinkijerija iskočio u prvi plan i njegovo odsustvo zbog povrede umnogome je uticalo na ekipu. Na primeru Tomasa možemo možda i najbolje da vidimo koliko su promene trenera, ali i povrede saigrača uticale na njegovu formu. On kod Trinkijerija možda nije bio apsolutni lider, ali je bio jedan od ključnih igrača. Uprkos tome, ako u obzir uzmemo i kvalitete jednog Pejdža ili Miler-Mekintajera, mislim da je pitanje vremena kada će se stvari posložiti na željeni način – ističe  Sretenović, koji je u trenerskoj karijeri vodio devet klubova.

Gledano koncepcijski, Partizan ima problema na mestu krilnog centra; Tomas je dominantan u igri blizu obruča, međutim nekonstantan u šutu za tri poena što se najbolje videlo u Baru, dok su Zagorac i Dangubić ipak daleko bolji kao niska krila, nego četvorke u niskim petorkama.

– Tomasu se prošle sezone, recimo, nisu toliko odmicali kada je bio na šutu za tri, jer su bili svesni da je bio u top formi. Ove sezone je to drugačije, moguće je i da je samopouzdanje u pitanju; istovremeno, mislim da je i te kako važno da se jasno znaju pozicije igrača, jer se u suprotnom  dešava da se situacija lomi preko onih kojima igranje na određenim pozicijama nije prirodno mesto- kaže Sretenović koji nema sumnju u to da bi Partizan morao daleko više poena da postiže iz tranzicije (tek 10. u ABA ligi) jer ima košarkaše vrlo predisponirane za kvalitetno trčanje.

U odnosu na najbolje ekipe u regionu, Partizan ima mali broj timskih asistencija i tek je na devetom mestu (15,78).

– Gordić je primer igrača koji trenutno nije u formi kakva ga je krasila prošle sezone. Reč je o košarkašu koji odlično rešava „pik“ situacije; čita igru na kvalitetan način, procenjuje momenat dodavanja, polaska u prodor ili šuta. Miler-Mekintajer ima iskustva, to je jasno, ali mi se neke njegove odluke ne sviđaju. Neshvatljivo je da u večitom derbiju poslednji napad reši onakvim šutem za pobedu. To mi je neprihvatljivo – smatra Sretenović.

Bez obzira na trenutno stanje, bivši reprezentativac Jugoslavije smatra da će Partizan zaigrati kvalitetnije i da će rezultati biti bolji.

– Pitanje je trenutka kada će napraviti timsku hemiju, neophodna im je serija pobeda kako bi se priključili timovima koji se bore za plej-of – zaključuje Sretenović.

Mozli i Jaramaz držali odbranu

Partizan od početka sezone ima brojne defanzivne probleme. Crno-beli imaju treću najslabiju odbranu u regionu (82,9 poena u proseku) i među najlošijim u Evrokupu.

– Na odbrani se možda i najbolje vidi odsustvo tako važnih igrača poput Jaramaza koji je poznat po izuzetno agresivnoj igri na liniji dodavanja. Istovremeno, Partizanu je mnogo nedostajao Mozli, koji je prošle sezone sigurno bio najkorisniji igrač crno-belih u odbrani. Zatvarao je gotovo sve u reketu; odličan je na obruču, dominantan u skoku, pritom prisutan u kontranapadu – ocenjuje Sretenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari