Trčanje 55 maratona u isto toliko dana 1

Paraolimpijac Goran Nikolić iz Kragujevca danas popodne započeće u svetskim razmerama jedinstven poduhvat obaranja Ginisovog rekorda u trčanju 55 maratona za 55 dana.

Nikolić će, nakon napornih priprema, pokušati da istrči oko 2500 kilometara za nepuna dva meseca. Iako je slabovid i vidi samo pet posto na jedno oko, invaliditet mu, tvrdi, nikada nije predstavljao hendikep, već samo motivaciju koja glasi: „Kad ima volje, ima i načina“.

Najavljeni poduhvat kragujevačkog paraolimpijca svetsku dimenziju ima i usled činjenice da se radi o prvom pokušaju sportiste sa invaliditetom da obori rekord potpuno zdravog sportiste. Aktuelni Ginisov rekord u trčanju uzastopnih maratonskih deonica, pre šest godina postavio je jedan japanski atletičar koji je istrčao 52 maratona za 52 dana. Nikolić će, od 3. septembra do 27. oktobra u pratnji svog tima svakoga dana trčati 42 kilometra za šest sati. Planirana ruta obuhvata put po čitavoj Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori do Budve, gde je konačni cilj

Nikolić je preksinoć rekao da je njegov motiv prikupljanje novca za opremanje „Iskre“, regionalnog centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom, zadužbine Delta Holdinga u Kragujevcu. „Moj cilj nije obaranje Ginisovog rekorda već promocija zdravlja i sporta odnosno sposobnosti osoba sa invaliditetom za obavljanje najsloženijih poslova“, poručio je on..

Generalni sponzor koji je pruža kompletnu logistiku Nikoliću je organizacija Rotars District 2483 Srbije i Crne Gore s time što se, kako je rečeno, veliki broj ljudi prijavio da trčanjem sa Goranom pruže podršku ovom projektu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari