Mislili su da je lud kada je najavio da će Milica Mandić postati šampionka: Ko je Dragan Jović, najbolji tekvondo trener sveta 1Foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Dragan Jović je treći put u karijeri izabran za najboljeg svetskog trenera tekvonda.

Prvi put je ovo međunarodno priznanje Svetske tekvondo federacije dobio 2017, a drugi put 2021. godine.Srpski tekvondo trener je priznanje dobio u Rijadu (SAudijska Arabija) gde se na šampionatu sveta završava sezona.

On je prema zvaničnom saopštenju dobio dvostruko veći broj glasova od ostalih kandidata, a presudni su verovatno bili rezultati srpskih takmičara na Svetskom prvenstvu u Gvadalahari.

„Učiniću sve što mogu i znam da nastavim da naš sport promovišem na najbolji način. Veliko hvala mojim učenicima, njihovi rezultati su me nominovali za ovo priznanje i hvala mom timu profesionalaca koji puno radi na svim detaljima da bi naši sportisti bili najbolji“, izjavio je Jović na svečanosti u Rijadu.

Dragan Jović je inače glavni trener i osnivač Tekvondo kluba Galeb. Kao stručnjak je stvorio mnoge olimpijske, svetske i evropske šampione, uključujući i Tijanu Bogdanović, Milicu Mandić, Nađu Savković, Vanju Stanković, Damira Fejzića… Oni koji ga poznaju tvrde da ne postoji dete koje se nije zaljubilo u tekvodno ako je počelo kod njega da trenira.

Tokom karijere je tri puta proglašavan za najboljeg trenera u izboru Olimpijskog komiteta Srbije (2012, 2017, 2021). Član je Tekvondo kuće slavnih od 2013. Izabran je i za najboljeg trenera na Svetskom seniorskom prvenstvu 2017. godine.

Kao trener je osvajač četiri olimpijske medalje (dve zlatne i po jedne srebrne i bronzane). Sve je to postigao u samo tri olimpijska ciklusa. Inače je direktor i glavni trener seniorske tekvondo reprezentacije Srbije od 2013. godine. Predsednik je programske komisije Olimpijskog komiteta Srbije.

Rođen je 1969. godine u Beogradu. Oženjen je Vladanom Jović s kojom ima troje dece. Za suprugu koja se bavi pravima osoba sa invaliditetom tvrdi da mu je najveća podrška, ali i da „više razume njegov posao nego i on sam“.

Pažnju javnosti privukao je prvi put kada je pred odlazak na Olimpijske igre u London (2012) javno najavio da sa Milicom Mandić ide po zlato, na šta su mnogi posmatrali sa skepsom, maltene misleći da je lud, jer su šanse koje su davane srpskoj tekvondiskinji bile blago rečeno minimalne. Kasnije više niko nije dovodio u pitanje njegove najave o medaljama, a tekvondo klub Galeb postao je najcenjeniji ne samo u Srbiji nego i u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari