Atletičari Srbije beleže vrhunske rezultate poslednjih godinu dana, padaju nacionalni rekordi, a sve je kulminiralo bronzanim medaljama Ivane Španović i Emira Bekrića na Svetskom prvenstvu u Moskvi. Ono što je zaparalo uši je nedavni vapaj našeg najboljeg atletičara da nemaju gde da treniraju tokom zime, čime je podsetio na višedecenijski problem.

Međutim, zima na izmaku verovatno je poslednja da je srpska „kraljica sportova“ pod vedrim nebom. Pre godinu dana počela je izgradnja hale, onda je sve stalo, da bi ministar omladine i sporta Vanja Udovičić pokrenuo radove, u saradnji sa Ministarstvom odbrane na čijem se zemljištu sve gradi. Kako za Danas najavljuje Veselin Jevrosimović, predsednik Atletskog saveza Srbije koji kao krajnji korisnik nadgleda izgradnju, prva faza radova će biti gotova do kraja aprila, a prvi atletičari će stazom sa nagibom moći da potrče do kraja godine.

Kada će naši atletičari moći da se usele u novu dvoranu?

– Nastavak radova prve faze u kojoj je trebalo završili betoniranje atletske staze i protiv požarni premaz čelične konstrukcije biće završen do 30. aprila. To otvara prostor za nastavak druge faze koja se već priprema, a ona obuhvata sve završne radove i puštanje dvorane u funkciju. Pored atletskih borilišta koja će biti po standardima Svetske atletske federacije postojaće i tribine za 1.200 gledalaca kao i sve ostalo što je potrebno za funkcionisanje jednog sporta.

Šta će naša „kraljica sportova“ dobiti novom dvoranom?

– Kad dvorana bude izgrađena atletika će napokon dobiti krov nad glavom, a to znači da više neće biti prekidan trenažni proces u zimskom periodu jer će cele godine trenirati u toplom. Moći će da je koriste svi atletski klubovi i njihovi registrovani članovi. Uštedeće se i veliki deo novca tako što će se smanjiti deo deviznih sredstava koja se odvajaju za odlazak atletičara na zimske pripreme u inostranstvo. Izgradnja dvorane je od velikog za srpski sport uopšte. Zato se zahvaljujemo Ministarstvu odbrane i Ministarstvu omladine i sporta na pomoći, uloženom trudu i sredstvima.

Pomenuli ste putovanja u inostranstvo, gde naši atletičari sada treniraju zimi?

– Atletičari trenutno treniraju u improvizovanim uslovima tokom zime i najveći deo treninga provode napolju. Naši vrhunski atletičari treniraju u svetskih trenažnim centrima gde inače treniraju i drugi atletičari iz sveta, ali kod nas zima ume da potraje i šest meseci, što može biti problem.

Radovi su bili obustavljeni na šest meseci, koji je razlog zastoja pa hala nije bila u upotrebi ove zime?

– Zastoj je nastao jer smo čekali supervizora Svetske atletske federacije koji je trebalo da izvrši proveru onoga što su izvođači radova uradili u konstrukciji staze, jer samo on može da da saglasnost ako hoćemo da staza dobije sertifikat.

Da li će na gradnju uticati ishod republičkih izbora i hoće li to eventualno ugroziti radove?

– Izgradnja atletske dvorane počela je za vreme Alise Marić kao resorne ministarke, a nastavljena je pod okriljem Vanje Udovičića. Zato ne bi trebalo očekivati da ishod izbora može da utiče na radove. Budžetom Vlade Republike Srbije obezbeđena su sredstva za završetak druge faze dvorane, što je i garant za završetak radova.

Pomenuli ste da najbolji sportisti idu u inostranstvo, na koji način ASS i uspešne firme podržavaju naše atletičare?

– Interesovanje domaćih firmi za ulaganje u atletiku je poraslo nakon sjajnih rezultata u poslednje dve godine. Imamo generalnog sponzora Telekom Srbiju, a tu su i Komercijalna banka, Comtrade, Nike i mnogi drugi. Pritom Atletski savez Srbije od Ministarstva omladine i sporta svake godine dobija 15 stipendija koje se dodeljuju na osnovu rezultata u prethodnoj godini.

U sponzorskom pulu je i Comtrade, na čijem ste vi čelu, koji je razlog što ste se odlučili da stipendirate atletiku?

– Comtrade je sponzor ASS već pet godina. Atletičari mesečno od svojih sponzora dobijaju po 1.500 eura, a njihovi treneri po 800 eura i to od 1. oktobra 2013. godine do 1. oktobra 2016. godine. Ovim su obuhvaćeni i treneri jer bez njih nema razvoja atletskog sporta, pa im se mora omogućiti adekvatna nagrada za uloženi trud i provedeno vremena stadionu. Bio sam atletičar i volim atletiku, što je jedan od glavnih razloga zbog kojih podržavamo ovaj sport – zaključio je Jevrosimović.

Zajedno do Rija

Atletski savez Srbije ima sponzorski pul od desetak kompanija koje stipendiraju naše najbolje atletičare u ciklusu priprema do Olimpijskih igara 2016. u Rio de Žaneiru. Prema rečima Veselina Jevrosimovića, stipendiranje atletičara pre svega zavisi od interesovanja sponzora za ovaj sport, ali do Rija postoji stabilan program koji će nastojati da prošire uz pomoć novih sponzora i tako uvećaju sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari