Tri godine u kojima je Đoković protivnicima u prvom kolu na Rolan Garosu dao najviše gemova 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Samo na Australijan openu, turniru za grend slem na kojem je uzeo najviše titula (10) među rekordna 24 znamenja, Novak Đoković je ispao u prvom kolu, na svojim počecima 2005. i 2006.

Iako najbolji teniser sveta još traži sebe u ovoj godini, i nivo igre do kojeg je dosegao bio je dovoljan da prebrodi prvu prepreku na Rolan Garosu, gde brani i tron i čelo svetske liste (neophodno da dogura do finala).

Savladao je domaćeg igrača Pjer-Iga Erbera (142. mesto), kome je Francuska teniska federacija, organizator takmičenja, dodelila posebnu pozivnicu za učešće, čineći mu da ne mora u kvalifikacije.

 

Višestruki grend slem šampion u dublu, a na Garosu 2018. i 2021, stavio je pojedinačnog osvajača na iskušenje, nije da nije, ali Đokoviću u ovom času i jeste najvažnije da u takvim mečevima istrajnošću i iskustvom usmeri razvoj događaja u svoju korist.

Da nije bilo perfektno, govori i to da je Erberu pripalo 14 gemova.

Samo dva puta ranije, a Đoković je na Rolan Garosu uzeo 20. učešće, njegovi protivnici u prvom kolu su i bolje prolazili.

U godini svog prvog trijumfa, 2008 (Australijan open), Đoković je Nemcu Denisu Gremelmajeru prepustio 16 gemova – 4:6, 6:3, 7:5, 6:2.

Pet godina kasnije, 2013, otpor je pružio Belgijanac David Gofen sa 15 – 7:6 (7:5), 6:4, 7:5.

Oba puta je Đoković gurao do polufinala, ali dalje od španskog asa Rafaela Nadala nije mogao.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari