Triling koji je zlata vredan 1Foto: EPA-EFE/ KHALED ELFIQI

Pre dve godine muška rukometna reprezentacija Danske prvi put je zasela na svetski tron, ali joj se to osladilo, pa ga je zadržala i posle dvonedeljnih borbi i maksimalnih devet pobeda na tek završenom planetarnom šampionatu u Egiptu.

Mada je bilo sumnjičavih u pogledu njenog podizanja na noge posle teškog pada na šampionatu Evrope prošle zime, olimpijski vladar iz Rio de Žaneira 2016. se oporavio od tog neosvajanja medalje, uspravio i oduvao konkurenciju, preživevši na tom putu možda i najspektakularniji meč u istoriji ovog sporta, jer je dramatično četvrtfinale s domaćinom dobijeno tek posle produžetaka i serije sedmeraca.

– Ne treba trošiti reči na to koliko nam znači ova titula, pogotovo nakon velikog razočarenja od prošle godine. Sjajno je to što smo posle velikog neuspeha, kao kolektiv, pokazali da možemo da se vratimo u „igru“ i opet budemo šampioni – na kraju afričke balade, selektor Nikolaj Jakobsen insistirao je na ekipnim zaslugama, mada su baš on i dvojica igrača prelomili 27. SP u korist Danaca.

Počev od selektiranja igrača, preko izbora taktike pa do odluka na samom turniru, šef struke novog (starog) svetskog rukometnog kralja je znao šta hoće i kako da dođe do cilja, pa je sve samo ne slučajno postao tek sedmi selektor sa dve i više planetarne krune upisane u profesionalnoj biografiji.

Šta tek reći o zaslugama Mikela Hansena, a ne pokloniti se genijalnom levom beku danskog tima i Pari Sen Žermena.

Iako mu je stomačni virus skinuo čak pet kilograma tokom SP i izostavio ga iz dva susreta u Egiptu, ovaj neverovatni šuter, lider i fajter stigao je i treći put da odnese laskavo priznanje za najboljeg aktera Svetskog prvenstva.

Na kom je opet briljirao i čuvar mreže Niklas Landin, u pravom smislu te reči oslonac ekipe, kome nije problem da kroti zicer udarce iz akcija, čita šuteve sa sedam metara, pokreće kontranapade…

Ostali su „samo“ (is)pratili ovaj triling, na radost navijača u zemlji, jer su u Egiptu, zbog pandemije korona virusa, „plesali“ pred praznim tribinama.

Slobodan pad „trikolora“

Španac na selektorskoj klupi Srbije pročitao je Francusku u kvalifikacijama za prvenstvo Evrope, s jednom pobedom i jednim remijem nagovestivši krah „trikolora“ u Egiptu, a zemljaci Tonija Đerone su u meču za bronzano odličje dokrajčili najveću rukometnu velesilu u ovom veku. „Crvena furija“ se tako prvi put posle titule iz 2013. godine vratila na pobedničko postolje SP, dok su Francuzi tek treći put posle 2000. ostali bez mesta na istom. Za prst na čelo pred Olimpijske igre ovog leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari