Tripl-dabl Jokića, efikasni Bogdan 1Foto:EPA_EFE/ TANNEN_MAURY

Poenterski nedovoljno primećen u poslednjih par utakmica Nikola Jokić je kritičarima riternirao na vrhunski način protiv zvaničnog šampiona NBA lige.

 Na gostovanju Denvera Golden Stejtu srpski as ostvario je tripl-dabl (22p, 12sk, 11as), što ipak nije bilo dovoljno da Nagetsi izbegnu poraz u Ouklendu (114:124). Šuterski raspoložen bio je i Bogdan Bogdanović, nažalost u novom porazu Sakramenta. U prestonici Kalifornije slavio je i San Antonio, uprkos tome što su Kingsi vodili veći deo utakmice – 100:107. Popularni Bogi postigao je 16 poena, uz pet skokova i asistencija, što je motivisalo i Grega Popovića da mu da komplimente posle meča. Minesota je ponizila Klivlend u Mineapolisu (127:99), a Nemanja Bjelica je pomogao Vulvsima sa sedam poena za 17 minuta.

Denver je u „Orakl centru“ ponovo ispoljio brojne defanzivne nedostatke zbog kojih je tek 16. rangirana odbrana u ligi. Ofanzivno daleko bolji, osmi napad u NBA imao je u Ouklendu najbolje opcije preko Jokića, ali i Gerija Herisa (22p), odnosno Kanađana Džamala Mareja (21p) i Treja Lajlsa (21p), koji su studirali na univerzitetu Kentaki kod čuvenog Džona Kaliparija. Na pobedničkoj strani Stef Kari bio je najefikasniji sa 32 poena, devet asistencija i pet skokova, Dremond Grin je bio blizu tripl-dabl učinka: 23, 5 sk, 10 as, dok je Klej Tompson doneo 19 poena i pet skokova za petu uzastopnu pobedu „ratnika“.

Sparsi su rezultatski preokrenuli u Sakramentu zahvaljujući Davisu Bertransu, bivšem košarkašu Partizana, koji je u prestonici Kalifornije odigrao najbolji meč u NBA karijeri sa 28 poena i šest trojki iz devet pokušaja (ali i 5/6 za dva poena). Letonac je sa dve uzastopne trojke pri vođstvu Sakramento Kingsa od 95:90 pokrenuo seriju Sparsa za 96:102 i miran kraj utakmice. Lamarkus Oldridž ubacio je 31 poen, imao je i 12 skokova i blokadu, ali je „iks faktor“ svakako bio Bertans.

Minesota je u trećoj deonici vodila sa 41 poenom razlike, posle čega je Tajron Lu, trener Kavsa priznao poraz i poniženje u Mineapolisu, prvo od 2005. jer u međuvremenu ekipa Lebrona Džejmsa, u dresu Klivlenda, nije poražena na terenu Vulvsa. U redovima četvrtoplasirane ekipa Zapada briljirao je Džimi Batler, ubacio je 21 poen, uz osam skokova, devet asistencija i tri ukradene lopte. Za 27 minuta na parketu sa Džejmsom, gosti su bili u minusu 39 poena!?

Popović nahvalio Bogdana

Greg Popović, verovatno najbolji aktivni košarkaški trener na svetu, nahvalio je Bogdana Bogdanovića posle međusobnog meča u Sakramentu: „Veoma je dobar atleta, ali je i fantastičan košarkaš. Stvarno razume kako da igra, izgrađen je mentalno za to. Da li je u pitanju šut, shvatanje posebnih postavki na terenu, da li je u pitanju to sa kim igra, koji šutevi su dobri, a koji nisu, kako da igra sa saigračima… Dodaje, šutira, ne plaši se, NBA ga ne uznemirava… Igrao je u mnogo velikih utakmica, a za to ne morate biti u NBA. Takvih utakmica ima širom sveta…“, objasnio je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari