Trka sa Rusom i protokolima 1foto EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Novak bi ovog meseca mogao da „preda“ i vrati se na tron, a ostatak sezone mu zavisi od ličnih izbora i tuđih pandemijskih ograničenja

Mada ove godine nije odigrao nijedan meč na Otvorenom prvenstvu Australije u tenisu, njegov devetostruki šampion Novak Đoković najveći je gubitnik startnog sezonskog grend slema.

Prvo su ga oduzimanje medicinskog izuzeća i vize za boravak na Petom kontinentu koštali nerava, privremenog ograničavanja slobode kretanja i prilike da (od)brani trofej, tj postane istorijski osvajač 21. turnira najviše klase a onda su finalisti ugrozili njegove nepresušne šampionske ambicije.

Pobednik Rafael Nadal ostavio ga je na deobi drugog mesta sa Rodžerom Federerom, jer Španac sada ima GS trofej više od Srbina i Švajcarca, a poraženi Danil Medvedev će mu se uskoro još opasnije primaći.

Obe stvari, ali i šarenolika antikovid politika država na čijim teritorijama se održavaju važniji teniski turniri, u kombinaciji sa Novakovim nevakcinisanim statusom komplikuju velike planove za ovu godinu, jer bi i da sačuva lidersku palicu u ATP trci i da nastavi sa „skupljanjem“ Vimbldona, US opena i Rolan Garosa.

U danas resetovanom poretku i dalje vodi sa 11.015 bodova, ali će mu 21. februara, dan posle završetka Australijen opena 2021, biti oduzeto 2.000 bodova, zbog čega će se spustiti na 9.015. U međuvremenu će ostati bez još 140, na ime ATP kupa 2021, pa bi posle tih minuseva zaliha bila istanjena na 8.875 bodova.

Na drugoj strani, Rus je ovaj ponedeljak dočekao na cifri 10.125, posle čega će mu po istom principu biti dodat/izbrisan učinak sa minulog i prošlog AO (po 1.200), plus uzeto 500 ATP kup bodova na konto prošlogodišnje titule sa reprezentacijom. A to znači da će biti na „treptaj“ od debitantskog izbijanja na ATP tron u karijeri.

Već od 7. februara igra se Roterdamu, gde bi (u slučaju da se ne predomisle) trebalo da učestvuju, od tenisera iz Top 10, prijavljeni Medvedev i četvrtoplasirani Stefanos Cicipas.

Imajući u vidu da Rus prošle godine nije napravio značajan rezultat (izgubio u prvom kolu od Dušana Lajovića), brani svega deset bodova i mogao bi već 21. februara, kada se tek upisuje AO, da pretekne Novaka u slučaju solidnog rezultata na tom turniru (odnos snaga bio bi 8.925 – 8.875). Sve to pod uslovom da ga fizički umor i emotivna ispražnjenost posle AO, odnosno razočarenje zbog neprijateljskog stava australijske publike, ne nateraju da se posveti oporavku tela i uma.

Đoković nije prihvatio javni poziv organizatora da ode u Holandiju, ali nije isključeno da to uradi naknadno, iako je objavio da će sezonu započeti na turniru iste kategorije (500), samo u Dubaiju, od 21. februara.

Ako pre toga sklizne za vodećeg mesta, bilo bi mu dovoljno da dođe do četvrtfinala i zaradi bar 90 bodova da nastavi da niže sedmice na vrhu, u čemu mu inače nema ravnog u teniskim analima.

Eventualna titula u konkurenciji Rubljova, Ože Alijasima, Sinera, Šapovalova, Hurkača, Karaceva…. bi povećala bodovni jaz u odnosu na Medvedeva, samo je pitanje dokle jer bi Đoković mogao da ostane bez hrpe bodova sa martovskih Mastersa u SAD. Trenutno, u tu zemlju, pa ni u Indijan Vels i Majami, ne mogu ljudi nevakcinisani protiv korona virusa, a on to (još) nije. O svim potencijalnim komplikacijama u vezi učešća na US openu, Rolan Garosu i evropskim turnirima kategorije 1.000 bodova i da ne pričamo.

Ovog časa, tuđa pravila ne rade za Novaka a javnost čeka obećano obraćanje javnosti posle deportacije iz Australije, u kom trebalo da dobijemo odgovore na mnoga važna pitanja vezana za njegove izbore i buduće poteze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari