Trka za prvo mesto na ATP listi između Đokovića i Alkaraza se nastavlja 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Karlos Alkaraz naporno trenira i igra dok se  ne bi li uspeo da istopi u ovom trenutku veliku prednost.

Novak Đoković se nalazi na zasluženom odmoru nakon osvajanja 24. grend slem titule na US Openu, dok njegov najveći takmac u borbi za prvo mesto na ATP listi, Karlos Alkaraz, učestvuje na Mastersu u Šangaju.

Tamo je stigao do osmine finala gde će snage odmeriti sa Grigorom Dimitrovim.

Đoković trenutno ima 11.545 bodova na ATP listi, dok Alkaraz ima 8.715 poena.

Ipak Alkaraz nastavlja da smanjuje prednost za srpskim teniserom, a u prilog mu ide to što će nakon ove sedmice Novaku biti obrisano 500 bodova sa turnira u Astani koji je osvojio prošle godine.

Tako će Novak od ponedeljka imati 11.040 poena, a Alkaraz bi osvojenom titulom u Kini mogao da stigne do 9.715 bodova, pa će finiš sezone biti izuzetno zanimljiv.

Srpski navijači se pak nadaju da bi Alkaraz mogao biti zaustavljen na putu do nove titule, a najviše nade polažu u Andreja Rubljova koji se nalazi u njegovom delu žreba, ili Janika Sinera koji bi mogao da ukrsti koplja sa Špancem tek u finalu.

Podsetimo, Siner je nedavno već „koštao“ jedne titule Alkaraza kada ga je u polufinalu Pekinga izbacio pobedom od 2:0 u setovima, a kasnije u finalu bio bolji i od Danila Medvedeva.

Ako bi Italijan isto uradio i u Šangaju oduzeo bi možda i krucijalnih 400 bodova Alkarazu u borbi za prvo mesto na ATP listi naredne sezone.

Ipak, tada bi Španac mogao pribeći rezevnom planu i učešćem na ATP turniru u Bazelu iz serije 500 nadomestiti tu razliku u bodovima, ali bi onda došao praktično umoran na poslednji Masters u sezoni koji se igra u Parizu od 30. oktobra.

„Neću da lažem. Novak Đoković mi je na pameti svaki trening. Treniram sa ciljem, idem na turnire sa ciljem. Pokušavam da godinu završim na prvom mestu, tako da mi je Novak Đoković na pameti. Skoro na svakom treningu“, rekao je Alkaraz za „Tennis TV“.

Nakon Pariza predstoji odlučujuća borba na završnom Masters turniru u Torinu koji se igra od 12. do 19. novembra, a nakon koga će i definitivno biti poznato koji će teniser sezonu završiti na prvom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari