Trojka opasno preti Efesu 1Košarkaši Efesa Foto: Euroleague

Pretedenti na presto pre svega Real, Barselona i CSKA. Milano, Bajern i Zenit sa respektabilnim budžetima

Jeste da pandemija korona virusa još uvek traje i da su zbog nje klubovi pretrpeli značajne finansijske gubitke, međutim na osnovu poslovanja tokom letnjeg „prelaznog roka“ reklo bi se da je novca u „kasici prasici“ i te kako ostalo.

Večerašnjim mečevima: Monako – Panatinaikos, Makabi – Bajern, Milano – CSKA i Real – Efes startovaće sezona u Evroligi obojena nekim veoma interesantnim transferima, klupskim projekcijama u kojima je bilo mesta i za finansijske manevre obima većeg i od milion evra za dovođenje proverenih košarkaških asova.

Nepromenjenog formata, izuzetno napornog od čak 34 kola u regularnom delu, plus plej-of faza, sa sedam nedelja duplog programa, učešće u Evroligi zahtevaće napore koji će dobijati na složenosti kako zbog putovanja, tako i na osnovu mogućnosti odlaganja mečeva zbog inficiranih korona virusom.

Crvena zvezda biće jedini regionalni predstavnik u najelitnijem takmičenju, čiji će primarni cilj biti da ostvari veći broj pobeda u odnosu na prethodnu sezonu koju je završila skorom 10-24.

Kao aktuelni šampion, Efes će sigurno biti pod posebnom lupom. Trener Ataman u odnosu na šampionsku ekipu sastav nije mnogo menjao, samim tim ni koncepciju igre, s obzirom na to da je jedino iskusnog centra Sertača Šanlija zamenio Filip Petrušev.

Srpski košarkaš sasvim se korektnim pokazao tokom pripremnog perioda i nagovestio da bi mogao da bude fino pojačanje.

Imaće privilegiju da sarađuje sa kreativcima formata Vase Micića i Krune Simona i skorerima kao što su Larkin, Buboa, Anderson, samim tim njegove centarske sposobnosti na niskom postu trebalo bi lakše, brže i jednostavnije da budu iskorišćene. Efes ima običaj da sporije startuje i da mu pojedinci ne budu u prepoznatljivoj formi.

Real i Barselona su tokom leta zamenili Laprovitolu, odnosno Hangu. „Kraljevski klub“ je u pogon stavio Tomu Ertela i plejmejkersku poziciju upotpunio dolaskom Najdžela Viljams-Gosa (nekadašnji plej Partizana, ruske Lokomotive…).

U svojoj 11. sezoni na klupi Reala, Pablo Laso imaće za cilj da u sistem uklopi i mladiće iz svoje škole poput Huana Nunjeza, Urbana Klavžara, Sedika Garube, Elija Endijaea, pridošlog Tristana Vukčevića, ali i da maksimum izvuče iz značajnih pojačanja, među kojima su i neki bivši NBA igrači poput korpulentnog Jabuselea.

Real je već osvojio domaći Superkup preokretom u finalu protiv Barselone.

Uprava katalonskog kluba je, s druge strane, sve vreme pritiskala najplaćenije igrače da pristanu na značajna novčana umanjenja.

Nikola Mirotić je trpeo naročite pritiske, ali je još uvek istrajan u tome da mu klub na kraju sezone isplati ugovorom definisanih oko pet miliona evra. Plejmejkerska pozicija pojačana je i mladim Litvancem Rokasom Jakubaitisom, a unutrašnja prekaljenim Amerikancem Najdželom Hejsom.

CSKA takođe spada u taj prvi ešalon favorita (projektovan budžet 31 milion evra).

I mada je predsednik Vatutin lamentirao nad sudbinom kluba, žaleći se da su tokom pandemije izgubili neke značajne sponzore, „armejci“ su zadržali nukleus ekipe čiji su temelji dodatno učvršćeni dolascima Vladimira Ivleva iz Lokomotive, odličnog skorera Marijusa Grigonisa iz Žalgirisa i posebno Alekseja Šveda.

Ruski as je godinama unazad nastupajući za Himki slovio za jednog od najplaćenijih košarkaša u Evropi (više od tri miliona evra godišnje) i s obzirom na njegov „lukrativni deo karaktera“ teško je za poverovati da je pristao da se vrati u CSKA za neuporedivo manju sumu.

Nikola Milutinov se oporavio od povrede ramena i sigurno će predstavljati najveće pojačanje za centarsku liniju „armejaca“ koji su na predominantan način započeli sezonu osvajanjem Superkupa VTB lige.

Druga grupa, uslovno rečeno, najkvalitetnijih ovosezonskih ekipa, ujedno je i najbrojnija.

Iako je prošle sezone uspeo da se plasira na Fajnal-for, prvi put posle više od dve decenije posta, Milano je, osnovni je utisak, loše „pazario“ tokom leta.

Prvo je dozvolio da ostane bez veoma bitnih igrača poput Kevina Pantera i Zeka Lideja (Partizan), a potom je tim osvežio mahom igračima bez evroligaškog iskustva.

Naravno, Nikolo Meli i Konstantinos Mitoglu ne spadaju u tu grupu, međutim Devon Hol, Đampaolo Riči (bez obzira na vrlo bitnu ulogu u Virtusu u poslednje dve sezone), Davide Alviti i Džerijan Grent nikada ranije nisu nastupali u Evroligi, baš kao i najpoznatnije pojačanje, nekadašnji sjajni NBA šuter Troj Denijels.

Milano će imati u sastavu veoma kvalitetna rešenja na pleju (Ćaćo Rodrigez, Dilejni, Grent), vrlo prilagodljive četvorke na nisku petorku (Meli, Riči, Mitoglu) ali i krajnje upitne opcije na pozicijama dva i tri.

Od ekipa koje će i ove seozne imati budžete preko 20 miliona evra izdvajaju se još Bajern i Zenit dok je povratnik Uniks na nekih 13 miliona evropskih novčanica.

Trener Trinkijeri doveo je iz Partizana Ognjena Jaramaza sa kojim je prethodno imao odličnu saradnju. Istovremeno, pokupio je sa nemačkog tržišta maltene sve što ima ili gabaritnost ili iskustvo po meri evroligaških standarda (Obst, Obijesi, Ogunsipe, Šiling).

Uz to, doveo je proverena imena: Hanter, Hilijard, Rabit, Dešuan Tomas, Kori Volden i time nagovestio nameru da nakon prošlosezonskog četvrtfinala, njegovi puleni ove sezone  pokušaju da naprave iskorak.

Fener je nastavio sa politikom dovođenja srpskih trenera.

Nakon „iznenadnog“ odlaska Igora Kokoškova, angažovan je Aleksandar Đorđević, koji se prihvatio izazova iako nije učestvovao u dovođenju igrača.

Angažovani su iole zaniljiviji turski igrači (Birsen, Azer), doveden je i nemački plej turskog porekla- Ismet Akpinar, zatim Merijal Šejok, kao i dokazani evroligaški igrači: Pjerija Henri, Akile Polonara, Devin Buker.

Đorđević je trenersko ime izgradio na principima kolektivne igre; kraj sebe je u reprezentaciji Srbije i Virtusu imao kreativca formata Miloša Teodosića i biće zanimljivo videti kako će se snaći u okolnostima u kojima će igru voditi De Kolo, Henri, Gudurić…

Zenit se odlučio da roster ojača ruskim igračima nalik Dimitriju Kulaginu, Sergeju Karasjevu, Andreju Toptunovu. Ekipa je pojačana i Džordanom Lojdom iz Zvezde, Konerom Frenkapom, Džordanom Mikijem, međutim najpoznatije ime među njima, Šabaz Nejpijer, nekadašnji NCAA šampion sa Jukonom, doživeo je nedavno tešku povredu kolena tako da ga očekuje višemesečna pauza.

Uniks je sklopio vrlo zanimljivu ekipu sa trenerom Perasovićem na čelu. Lorenco Braun, Mario Hezonja, Marko Spisu, Vlačeslav Zajcev, Toni Džekiri, kao i nekadašnji NBA as O Džej Mejo, odnosno doskorašnji košarkaš Jute, Džarel Brentli dokazi su velikih ambicija i ogromnih finansijskih ulaganja.

Žalgiris, Makabi, Olimpijakos i Panatinaikos nisu mogli da se upuste u takvu tržišnu utakmicu, mada jesu angažovali pojedina interesantna imena.

Zvezda s najmanjim budžetom

Zbog pandemije Evroliga je odlučila da propisani minimalni budžet u bruto iznosu od sedam miliona evra ne bude obavezan za sve učesnike od takmičarske 2021/22, već od naredne 2022/23. Zvezda je, i zbog činjenice da je prošlu sezonu završila sa minusom većim od dva miliona evra zbog korone, odlučila da u tekućoj sezoni ima minimalan dozvoljeni evroligaški budžet u visini od 5,4 miliona evra bruto. U tom pogledu crveno-beli su poprilično nekonkurentni u odnosu na evroligašku konkurenciju. Od ekipa koje učestvuju ove sezone, berlinska Alba, Asvel i Žalgiris imaju budžete „najbliže“ Zvezdinom, ali nijedan od njih nije ispod deset miliona evra.

Asvelovi NBA talenti i Monakovih 13 pojačanja

Sa pozicije predsednika Asvela, čuveni Toni Parker uspeo je tokom leta da dovede jednog od najvećih evropskih talenata i budućeg NBA igrača – 17-godišnjeg, 220 centimetara visokog Viktora Vembanjamu, kao i nekadašnjeg plejmejkera Finiksa Elija Okobu. Asvel je i naredna destinacija Kostasa Adetokunba, trećeg, od četvorice braće Adetokunbo. Debitantsku sezonu u Evroligi u Monaku su dočekali sa 14 milina evra u kasi dovoljnih za čak 13 novajlija među kojima je najpoznatiji Majk Džejms, prošlosezonski košarkaš CSKA i Bruklin Netsa. Među novajlijama je i naš Danilo Anđušić.

Srpski igrači u Evroligi

Stefan Peno  Alba

Vasilije Micić            Efes

Filip PetrušeV           Efes

Danilo Anđušić        Monako

Marko Gudurić        Fenerbahče

Vanja Marinković    Baskonija

Ognjen Jaramaz       Bajern

Vladimir Lučić          Bajern

Aleksa Vučetić         Bajern

Nikola Milutinov      CSKA

Tristan Vukčević      Real Madrid

Nemanja Nedović   Panatinaikos

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari