Turski velikan dobio Andoru s potpuno novim timom 1Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Postojala je mogućnost da tokom leta bankrotira, ekipu su doslovce napuštali svi vodeći igrači iz prošle sezone, apsolutno se ništa nije znalo do početka avgusta, kada je turski velikan počeo polako da sklapa kockice.

Iako u višemilionskim dugovima, Galatasaraj je oformio novi tim uspevši da preko proverenih agenata dovede pojedince veoma poznate revnosnijim ljubiteljima košarke. Mada još uvek „bez glave i repa“, Galata je na startu Evrokupa, u grupi sa Crvenom zvezdom, pobedila Andoru (84:73). Osim Goksenina Koksala, kome će ovo biti četvrta sezona, Galatasaraj je bukvalno doveo 11 novih igrača. Treneru Erdoganu trebalo bi čestitati na tome kako je uspeo da popamti imena svih igrača u tako kratkom periodu, bez prostora za elementarno uigravanje, a kamoli sprovođenje nacrtanih akcija. U kooperaciji sa agentom Kevinom Bredberijem angažovani su „preko bare“ vrlo poznati Eron Herison i Najdžel Hejs. Herison je bio učenik čuvenog trenera DŽona Kaliparija na Kentakiju; zajedno sa blizancem Endrujem bio je deo fenomenalne generacije na čelu sa Karl-Entonijem Taunsom, vedetom Minesote, koji je nedavno potpisao maksimalan petogodišnji ugovor sa Vulvsima za 158 miliona dolara. U ekipi su bili i član startne petorke Sakramenta – Vili Koli-Stajn, Trej Lajls, adut Jute, Dakari DŽons (prošlosezonski član Oklahome sitija) i fenomenalni šuter Devin Buker, koji je tokom leta takođe potpisao novi petogodišnji ugovor sa Finiksom za 158 miliona dolara. Eron je u takvoj konkurenciji bio član startne petorke (Buker je recimo bio rezerva), a posle druge godine odlučio je da izađe na draft. Zbog slabog atleticizma i skromnog šuta, odnosno nešto sporijih nogu, nisu mu davane velike šanse: nije izabran, ali je igrama u Letnjoj ligi uspeo da se izbori za kratkoročne ugovore u Šarlotu i Dalasu, igrajući uglavnom u Razvojnoj ligi.

Najdžel Hejs (203 cm) i Zek Agustin (208 cm) su takođe poznata imena u američkoj košarci. Hejs je proveo četiri sezone na univerzitetu Viskonsin (2013-17) koji je 2015. poražen u finalu Fajnal-fora Martovskog ludila. Koledž karijeru je završio sa prosekom od 12,4 poena. Imao je role u Lejkersima, Torontu, a pre nego što je stigao u Galatasaraj pokušavao je da se nametne stručnom štabu i menadžmentu Sakramenta. Agustin je takođe četiri godine studiranja proveo na poznatom univerzitetu Notr Dam, kod čuvenog trenera Majka Breja. Profesionalnu karijeru započeo je u turskom Ušaku 2016, a prošle sezone nastupao je za Panatinaikos. „Zeleni“ su više očekivali od odličnog atlete iz mešovitog braka – majka Grkinja, otac sa Haitija. Agustin je i dalje košarkaškoj javnosti najpoznatiji po partijama protiv pomenutih Taunsa i Koli-Stajna, kada je 2016. u dresu Notr Dama Kentakiju ubacio 20 poena.

Osim pomenute trojice, Galatasaraj je doveo i Jaku Klobučara, DŽeka Vebstera sa Novog Zelanda, Marka Arapovića, kao i nekolicinu turskih igrača. Protiv Andore su se oslanjali na individualan kvalitet igrača i improvizaciju, odnosno entuzijazam, što je bilo dovoljno za prvi trijumf u sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari