U Ajaksu vlada „kultura penisa“, Overmarsa zvali „Napaljeni ujak“ 1Mark Overmars (levo) i Edvin Van der Sar. Foto: EPA-EFE

Skandal sa Markom Overmarsom, koji je zbog seksualnog uznemiravanja napustio funkciju sportskog direktora, preti da ozbiljno uzdrma Ajaks, a neki mediji prenose da klubu iz Amsterdama preti finansijski kolaps.

Kako je objavljeno u protekla dva dana. Overmars je uznemiravao najmanje 11 žena kojima je slao i opscene fotografije. Sportski direktor „kopljanika“ je godinama slao opscene poruke i to je bilo poznato njegovim saradnicima, a u klubu su ga zvali „napaljeni ujak“. Ipak, njegovo ponašanje se tolerisalo sve dok nije „preterao“.

Žene zaposlene u klubu, koje su žele da ostanu anonimne, izjavile su da su se plašile da izađu u javnost sa optužbama protiv čelnika najbogatijeg i najmoćnijeg kluba u zemlji.

Atmosferu u Ajaksu opisuju kao „kulturu penisa“, sa stereotipskim šalama o ženama koje su često kritikovane zbog svog izgleda, a oni koji su prelazili granicu nisu sankcionisani. Čak su muškarci tajno fotografisali svoje koleginice i onda ih međusobno komentarisali.

„Kao žena u Ajaksu moraš imati dvostruki sloj kože. Ako nemaš, postane nezgodno“, izjavila je holandskim medijima žena kojoj je jedan igrač predložio da se nađu u svlačionici, dok je njena koleginica dodala:
„Tu je ogroman odnos moći. Ako ne prihvatiš, brzo nestaneš. Seksizam je u klupskoj kulturi“.

Ovaj skandal mogao bi iz korena da uzdrma trofejni klub, a Overmars da bude samo prva domina koja će pasti.

Javnost očekuje da posle Overmarsa ubrzo klub napuste i drugi čelnici, poput direktora Edvina Van der Sara, još jednog legandernog reprezentativca.

U javnosti su se pojavile glasine da i sponzori prate razvoj situacije, a ukoliko se neki od njih, poput kablovske kompanije „Ziggo“ povuku, Ajaksu preti velika finansijska kriza.

Skandal potresa Ajaks u trenutku kada je amsterdamski klub na najvišem nivou još od sredine devedesetih godina. Upravo je Overmars jedan od arhitekata tog uspeha, jer njegovim dolaskom na funkciju 2012. kreće i novi uspon „kopljanika“.

Ajaks je u prethodnih deset godina vratio titulu u nacionalnom prvenstvu na „Johan Krojf arenu“, igrao finale Lige Evrope i polufinale Lige šampiona, a klub je prodao igrače evropskim gigantima za više stotina miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari