U Crvenoj zvezdi nisu zadovoljni centarskom linijom: Duško Ivanović traži "vertikalca" 1foto:FIBA basketball

Alarm upaljen posle loših izdanja na pripremnom turniru u Italiji.

Loša selekcija igrača prošle sezone primorala je rukovodeće ljude u Crvenoj zvezdi da ovog leta naprave korenite promene. Nekih igrača poput Fakunda Kampaca i Luke Vildoze nerado su se odrekli, ali je bilo i onih kojima su jedva čekali da vide leđa.

Gotovo u dahu su crveno-beli dovodili novajlije pred kraj juna i tokom jula meseca želeći da što pre potpišu novajlije za koje su smatrali da su bili veoma atraktivni na tržištu. Najviše promena napravljeno je na mestu plejmejkera i u centarskoj liniji.

Šabaz Nejpir, Miloš Tedosić i Jago Dos Santos trebalo bi da u velikoj meri osveže poziciju organizatora igre i implementiraju neke nove ideje koje bi u delo trebalo da sprovedu, između ostalog, i igrači u centarskoj liniji.

Crveno-beli su uspeli da prikriju od javnosti namere prilikom angažovanja Majka Tobija, Džoela Bolomboja i Marka Simonovića. Produžena je saradnja sa Ognjenom Kuzmićem (iz „nepoznatih“ razloga) dok su se na Mali Kalimegdan vratili Dejan Davidovac i na kraju Nemanja Bjelica.

Iako je Duško Ivanović dobio trojicu novih igrača na petici, kao i iskusne opcije na četvorci u vidu Davidovca i Bjelice, prema saznanjima Danasa crnogorski stručnjak nije u potpunosti zadovoljan i od uprave zahteva da se angažuje još jedan centar koji bi bio drugačijih karakteristika u odnosu na Tobija i Bolomboja.

Veliko je pitanje i na koji način će Tobi i Simonović biti korišćeni. Amerikanac u dresu slovenačke reprezentacije prošle sezone je „mučen“ u Barseloni na poziciji krilnog centra uprkos tome što je iz Valensije stigao kao klasična petica vrlo korektnog šuta sa distance. Eksperiment se pokazao kao potpuni promašaj zbog čega je Tobi kraj sezone posmatrao u civilu, s obzirom na to da ga trener Šarunas Jasikevičijus nije video na mestu centra.

Postoje indicije i da bi Marko Simonović mogao da bude percipiran kao krilni centar, uprkos tome što je i na nedavno završenom Mundobasketu u dresu reprezentacije Crne Gore igrao na mestu centra. „Đetići“ su na petici bili najkvalitetniji sa Nikolom Vučevićem i Bojanom Dubljevićem međutim svaki pokušaj sa Simonovićem na četiri stvarao je velike probleme u odbrani reprezentacije Crne Gore.

Simonovića su i u Čikago Bulsima percipirali kao peticu. Iako nije puno igrao, tačnije, daleko je više statirao pored terena, u retkim trenucima kada je bio na parketu igrao je na mestu centra.

Tačno je i da su Simonović i Filip Petrušev u Megi činili startni tandem u centarskoj liniji ali su obojica mahom igru gradili na centarskoj tehnici. Dvadeset četvorogodišnji Crnogorac ima korektan šut sa distance, pre svega iz mesta, ali je po svim igračkim karakteristikama moderna petica.

Ipak, ako se sagleda konstelacija snaga u Zvezdinoj centarskoj liniji naslućuje se da bi jedan od dvojice navedenih mogao da bude pomeren na četvorku.

Na turniru u Italiji Duško Ivanović je pokušavao da igra sa Bolombojem i Mitrovićem u paru i takva opcija je, barem defanzivno, uglavnom delovala komično i zabrinjavajuće.

Ognjen Kuzmić je ostao u Zvezdi verovatno da bi se uprava argumentovano branila od javnosti koja će sigurno umeti da prebroji koliko stranaca će konstantno igrati u crveno-belom dresu, pre svega u Evroligi, što je najrelevantniji pokazatelj odnosa i zastupljenosti domaćih igrača, pošto je konkurencija u ABA ligi takva da bi u mečevima kod kuće minutažu mogli da imaju i neki juniori.

S tim u vezi, Zvezda bi mogla da sezonu počne samo sa Lukom Mitrovićem i Džoelom Bolombojem kao klasičnim centrima što je poprilično tanko ako se uzme u obzir da je reprezentativac Rusije prošle sezone uglavnom bio epizodista u dresu Olimpijakosa. Uostalom, 29-godišnjak rođen u Donjecku nikada nije ni bio nosilac igre u evroligaškoj konkurenciji bez obzira na to što je četiri sezone nastupao za moskovski CSKA. Preciznije, za svo to vreme prosečno je igrao 16 minuta beležeći u proseku oko pet poena i 3,5 skokova.

Ivanović ima nameru da centarsku poziciju popuni još jednim inostranim igračem. Kako Danas saznaje, crnogorski stručnjak traži atletu, izrazite snage i odraza koji bi bio pouzdan u zaštiti obruča, defanzivno vrlo mobilan i sposoban da u napadu koristi sve sovje atletske i fizičke prednosti.

Trenutno je takvih igrača veoma malo na tržištu. Zvezda bi nešto konkretnije po tom pitanju mogla da uradi kada se u NBA klubovima, tokom pripremnog perioda, bude uradio presek stanja i pojedincima bude zahvalilo na saradnji.

Doduše, Majk Tobi i Marko Simonović tek treba da se priključe novim saigračima i upoznaju sa taktičkim zahtevima šefa struke posle nastupa za Sloveniju u Crnu Goru na Mundobasketu, međutim početak sezone je praktično iza ćoška (28. septembar) a u Zvezdi su svesni da vremena za uigravanje neće ni imati u dovoljnoj meri.

Ako bi se isostavilo da Tobi ili Simonović ne mogu biti startne petice, Zvzeda bi vrlo lako mogla da ušeta u „slepu ulicu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari