U istoriju nacionalnog fudbala uz Kristijana Ronalda u 40. godini: Portugalija može da dobije svog novog najmlađeg reprezentativca 1Foto: EPA-EFE/SAKIS SAVVIDES

Španac Roberto Martinez, fudbalski selektor Portugalije, objavio je na koje igrače računa za prve dve utakmice u A klasi Lige nacija, protiv Hrvatske 5. septembra i sa Škotskom tri dana kasnije, oba puta na Benfikinom stadionu u Lisabonu.

Na njemu, naravno, nema britkog Pepea, najstarijeg portugalskog reprezentativca svih vremena (41 godina, četiri meseca i devet dana na meču s Francuskom u četvrtfinalu nedavnog Evropskog prvenstva u Nemačkoj), koji je rešio da završi karijeru.

Pozvan je drugi najstariji.

U duelu koji je „galskim petlovima“ u Hamburgu pripao na penale s 5:3 (bez golova i posle produžetaka) Kristijano Ronaldo, najbolji strelac u istoriji međudržavnih utakmica, ali prvi put nijednom na Evropskom šampionatu, imao je 39 godina i pet meseci.

Kristijano Ronaldo je debitovao sa 18 i po godina 2003, ali daleko od zvanja najmlađeg koji je poneo nacionalni dres.

U istoriji je po tome Paulo Futre, koji je imao 17 godina, šest meseci i 24 dana kada mu je 21. septembra 1983, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 1984, ukazana prilika da uđe u igru umesto Pašeka na meču s Finskom na stadionu lisabonskog Sportinga (5:0).

Martinez je pozvao i novu nadu domaćeg fudbala.

To je Žeovani Kenda, krilo Sportinga, koji je rođen u Gvineji Bisao, ali je kao dete s roditeljima došao u Amadoru.

U istoriju nacionalnog fudbala uz Kristijana Ronalda u 40. godini: Portugalija može da dobije svog novog najmlađeg reprezentativca 2
Foto: EPA-EFE/MANUEL FERNANDO ARAUJO

Bude li igrao, sa 17 godina i četiri meseca može da postane najmlađi portugalski reprezentativac.

Kenda je pre tri meseca bio na Kipru učesnik Evropskog prvenstva za igrače do 17 godina.

Igrao je i u polufinalu protiv Srbije, koja je izgubila s 3:2 uprkos vođstvu s dva gola razlike, i u finalu s Italijom, potonjim prvakom (3:0).

Anali portugalskog državnog tima beleže i dvojicu 16-godišnjaka dvadesetih godina prošlog veka, ali dve utakmice u kojima su igrali smatraju se nezvaničnim mečevima.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari