U Kaunasu Crvena zvezda stiče realniju evroligašku sliku: Žalgiris kao mera vrednosti 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Posle apsolutne dominacije na startu Evrolige, košarkaši Crvene zvezde imaće daleko veće i složenije iskušenje u Kaunasu (petak, 19.00).

Žalgiris je klub koji verovatno radi najsistematičnije u Evroligi, vodeći računa o statusu, ulogama i minutaži domaćih igrača.

Iako finansijski to sebi može da priušti, litvanski velikan ni ove sezone nije želeo da se razmeće novcem, angažujući brojne inostrane igrače.

Naprotiv, dodatni kvalitet dobio je samo na mestima na kojima je to bilo neophodno (plejmejker i četvorka) sačuvavši nukleus ekipe iz prošle sezone. Od novajlija Nazerta Mitru-Longa i Bredija Meneka očekivanja su da treneru Kazisu Maksvitisu omoguće dovoljno široku rotaciju kojom će održavati visok ritam igre i imati adekvatan spejsing u napadu.

U Crvenoj zvezdi su upoznati sa time da će uspeh u Kaunasu zavisiti od defanzivnog načina potencijalnog zaustavljanja sjajnog Kinana Evansa. O kakvom je igraču reč svedoči i činjenica da su u Žalgirisu rešili da mu isplate kompletan ugovor iz prošle sezone, uprkos tome što je veći deo propustio zbog teške povrede.

Amerikanac se oporavio na adekvatan način, radeći na svim fizičkim i igračkim performansama toliko detaljno da je odmah po povratku uskočio u ulogu lidera.

Evans je simultankom razoružao Virtus u Bolonji na startu Evrolige. Ubacio je25 poena od kojih su neki bili i ključni za trijumf nad italijanskim velikanom koji je u trećoj deonici, recimo, imao i plus 15 na svom kontu.

Bivši košarkaš Makabija odličan je individualac, produktivan u izolacijama, kadar da napravi prednost u bilo kojoj situaciji na terenu.

Žalgiris može biti ponosan na činjenicu da ima najmanji broj stranaca u poređenju sa svim ostalim evroligaškim ekipama (petorica internacionalaca) kao i da je izvršio najmanji broj promena u odnosu na prošlu sezonu (dvojica novajlija i četvorica onih koji su napustili ekipu).

– Očekuje nas fizički zahtevna utakmica. Žalgiris je ekipa koja drugu godinu zaredom igra maltene sa istom ekipom i ima izgrađen sistem igre. Mi se dva dana temeljno pripremamo za njih kroz treninge – naveo je Marko Simonović koji bi u Kaunasu mogao da se susretne sa pravom „streč“ četvorkom.

Letonac Ronalds Smits se dobro snalazi na obe centarske pozicije. Fizički snažan i atletski solidno predisponiran košarkaški je pismen u meri da lako prepoznaje situacije na terenu. Ima i dobar šut sa distance ali nije klasičan krilni centar.

Iz tih razloga, Žalgiris je letos doveo Bredija Meneka, nekadašnjeg studenta Oklahome i Severne Karoline, koji je posle kraćeg iskustva u Australiji i Tofašu letos stigao u Kaunas.

Menek je tokom koledž karijere za tri šutirao 38 odsto i šut sa distance mu je kvalitetnija strana igre. Žalgiris u sastavu ima više igrača koji polivalentnošću mogu da odigraju vrlo dobro na niskom postu ili da rašire igru. Takođe, u Kaunasu neretko brzo razvijaju igru na otvorenom terenu, što će odbranu Crvene zvezde staviti na novo iskušenje.

– Dobro smo počeli sezonu. Radimo na tome da igru gradimo kao tim i mislim da u tom pogledu još imamo dosta prostora za napredak. Vidi se da smo utakmicama ušli u ritam i da delujemo bolje na terenu i očekujem da u tom pogledu još više napredujemo. Osećam se super od dolaska u Crvenu zvezdu. Dosta je novih momaka, funkcionišemo kao tim i to me raduje – naglasio je reprezentativac Crne Gore.

Crveno-beli su u prošlosti umeli da se trijumfalno vrate iz Kaunasa, međutim na tri poslednja gosotvanja nisu zabeleže pobedu. Posle igračke rapsodije protiv Asvela i podignute euforije, gosotvanje Žalgirisu biće daleko merodavnije u kontekstu sticanja utiska o formi izabranika Duška Ivanovića.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari