U Lionovom poniranju francuska liga dobila najmlađeg dvostrukog strelca u poslednjih pola veka 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Lionu, kojeg iz najskorije prošlosti pamtimo kao sedmostrukog uzastopnog francuskog fudbalskog prvaka (2002-08), zapaženog učesnika Lige šampiona, ne cvetaju ruže od kada je mesto predsednika kluba posle 36 godina napustio Žan-Mišel Ola, jer je većinski paket akcija lane došao u ruke američkog poslovnog čoveka Džona Tekstora.

Olimpik je na dnu tabele, bez pobede u prvih osam kola domaćeg prvenstva (pet poraza), što ga je snašlo prvi put u istoriji, a uzme li se da nije pobedio ni u poslednjem kolu prošlog šampionata, u najlošijoj je seriji u poslednje tri decenije (devet mečeva i pod Rajmonom Domenekom između aprila i septembra 1992).

U osmom kolu mu ni prednost kod kuće od dva gola nije bila dovoljna za prvu radost. Vodio je protiv Lorjena s 3:1 uz dva pogotka svog najboljeg igrača Aleksandra Lakazeta, ali su gosti uzeli bod – 3:3. To je, doduše, prvi bod od kada je na Lionovu klupu seo Italijan Fabio Gorso, njegov nekadašnji levi bek, koji je u prve dve utakmice pretrpeo poraze.

 

Lorjenov junak je dvostruki strelac Eli Krupi Žunior, koji je sa 17 godina i 92 dana bio najmlađi strelac u ligi prošle sezone, a tako je ušao i u istoriju kluba (do njega najmlađi Ganjanin Andre Aju sa 18 godina i 285 dana 2008). Eli Žunior, sin nekadašnjeg internacionalca Obale Slonovače, koji je takođe igrao u Lorjenu, uzdanica je mlađih uzrasta francuske reprezentacije.

U Lionu je sa 17 godina i 107 dana postao najmlađi dvostruki strelac u francuskom prvenstvu u poslednjih skoro pola veka.  Francuz Bernar Zanje je imao 17 godina i 23 dana u pobedi Meca protiv Nanta s 4:0 14. septembra 1974.

Upravo u toj sezoni Lion je prethodni put primio 16 golova u prvih osam kola, što je i najviše. U njegovoj odbrani jedan od ključnih igrača i tada je bio Ljubomir Mihajlović, nekadašnji Partizanov as.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari