U najavi je sumrak favorita za Zvezdu i Partizan 1Foto: EPA

Dok ispunjavaju obaveze u domaćoj Superligi i čekaju tajming za ponovni izlazak na međunarodnu scenu, u Crvenoj zvezdi i Partizanu motre na utakmice potencijalih rivala na startu trke za fudbalsku Ligu šampiona, odnosno Ligu Evrope. I još nisu načisto gde će im biti prva stanica, jer nijedna od četiri ekipe nije stekla kapitalnu prednost, pa da se može reći da je jednom nogom već u trećem krugu.

Međutim, viđeno u prvih 90 minuta pomenutih dvomeča je notirano na Topčiderskom brdu i čeka dublju analizu posle revanša, kada bude jasno da li će crveno-beli u pohod na još jednu grupnu fazu LŠ krenuti od jermenskog Pjunika ili protiv Didelanža iz Luksemburga, a crno-beli se za jesen u LE najpre boriti sa kiparskim AEK-om ili Midtjilandom iz Danske.

U ovom trenutku, Crvena zvezda je nešto bliža bližoj od dve moguće destinacije, jer su Luksemburžani kući poneli minimalnu pobedu, s tim da bi tih 0:1 pre ukidanja dupliranja golova na strani vredelo više od sadašnje potpore optimizma izabranika Karlosa Fangeire. Ovako im u prilog ide lakoća kontrolisanja situacije, čak i kada su puleni Egiše Melikana imali statističke parametre na svojoj strani.

Didelanžov plus je i veći ofanzivni potencijal, iskazan kroz brojnije šanse, jer je iskusniji od dva tima samo u ranoj fazi prvog poluvremena dva puta zatresao ram gola.

Posle dve pobede nad Tiranom, učesnik grupne faze LE iz 2018. i 2019. opet ima pravo da se nada plej-ofu kvalifikacija za drugorazredno takmičenja sa UEFA oznakom, a ako stigne do poslednjeg stepenika ogromne zasluge pripašće Samiru Hađiju, jedinom strelcu na susretu u eks sovjetskoj republici.

Posebno mesto u beležnici sigurno je dobio i veznjak Dejvid Sinani, dobrog šuta levicom, kao i zadnja linija, zbog nešto sporijih i ishitrenijih reakcija (pre svega Skenderovića) prilikom ataka sastava pod čijim „točkovima“ je ovog leta ostao jedan Kluž. Mada njome komanduje Da Kosta, sa igranjem za Benfiku u profesionalnoj biografiji.

Na suprotnoj strani, u vidokrugu je najčešće bio snažni špic Luka Jurčić, jer Pjunikov stil igre podrazumeva „gađanje“ momka iz Hrvatske, uz pozadinsku podršku, najbližih mu, Davidjana i Otubanja.

Partizanovo putešestvije je još maglovitije, s obzirom da su Kiprani i Danci odigrali nerešeno (1:1). Na papiru, veće šanse za osmeh nakon 180 minuta ima Midtjiland, jer važi za individualno kvalitetniji tim, a aduti bi mogli da mu budu i iskustvo, „fizikalije“ i zapažena epizoda u poslednjem izdanju LE, kada je imao posla sa Crvenom zvezdom u osnovnom delu takmičenja.

Što, opet ne znači da Partizanov stručni štab nije zabeležio koliko su za igru kluba iz Herninga važni Dalsgard, Svjatčenko (u odbrani), Drejer i Evander (na suprotnoj polovini terena), kao i da nema na umu napadačke perfomanse Kabe, u slučaju da ovaj reši sukob sa upravom i bude vraćen iz omladinskog pogona, a Midtjiland ne opravda ulogu favorita.

Odnosno šta klubu iz Larnake znači znatan broj dobrih tehničara iz Portugala i Španije; zašto je Ivan Tričkovski prošle sezone bio najefikasniji igrač AEK-a i najbolji igrač lige; koliko je za ofanzivu bitan Ledes; šta je doneo Gama iz Arisa…

I, na kraju, ne manje važno, kako je srpski defanzivac Nenad Tomović jedan od potpornih stubova defanzive i zašto niko ne voli da igra leti ka Kipru, zbog visokih temperatura i velike vlažnosti vazduha, kao remetilačkih faktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari