U novembru je bilo mnogo teže 1foto KSS

Košarkaši Srbije su prvi kvalifikacioni „prozor“ za plasman na Svetsko prvenstvo završili s polovičnim učinkom.

Poraz od Belgije sigurno je „orlove“ uverio da bez obzira na snagu Slovačke moraju težiti ka tome da iz predstojećeg dvomeča izvuku maksimum, ne samo u kontekstu rezultata, već uigranosti i postizanja željenog automatizma. Prvi susret sa autsajderom u Grupi A zakazan je za petak od 20.30 u hali „Aleksandar Nikolić“.

Vladimir Brodžijanski, košarkaš Huventuda, ubedljivo je najpoznatije lice u reprezentaciji Slovačke, koja je u prethodnom kvalifikacionom „prozoru“ pošteno preznojila Letonce u Rigi. Poučeni iskustvom iz nekadašnjeg Pionira, kada su na startu kvalifikacija jedva pobedili Letonce, tada predvođeni Milošem Teodosićem, koji nije deo reprezentacije u predstojećem dvomeču, košarkaši Srbije sa krajnjim respektom doživljavaju narednog rivala.

Svi reprezentativci odazvali su se pozivu, tačnije oni koju su mogli da dođu neopterećeni zdravstvenim problemima, odnosno klupskim obavezama u evroligaškim okvirima. Jedan od onih koji bi trebalo da budu oslonac selektora Svetislava Pešića, pogotovo u reketu, Dušan Ristić, smatra da bi napredak u igri trebalo da bude očigledan, s obzirom na to da se bolje poznaju u odnosu na prvi kvalifikacioni „prozor“ kada su morali da se uigravaju na samim mečevima.

– Tu je većina momaka koja je bila u novembarskom prozoru, tako da se bolje poznajemo, znamo jedni druge. Sad nam preostaje da poradimo na našim principima, da vidimo kako ćemo da igramo u napadu i u odbrani – poručio je centar španske Fuenlabrade.

Selektor Pešić, ne samo da je okupio svoje pomoćnike, već je pozvao i Vladu Jovanovića, selektora reprezentacije do 20 godina, da bude deo stručnog tima i pomogne u radu sa reprezentativcima. Teodosić neće predvoditi saigrače, a njegov doprinos igri protiv Belgije i Letonije bio je ogroman i neuporediv, što je činjenica koju ne bi trebalo prenebregnuti u petak i ponedeljak u Slovačkoj.

– Nismo opterećeni neigranjem Teodosića. Svi momci koji su došli imaju veliku želju da igraju i predstavljaju našu reprezentaciju i mislim da je to i najbitnije. Svi smo motivisani, spremni da u što kraćem vremenskom periodu shvatimo principe selektora Svetislava Pešića – naglasio je centar reprezentacije Srbije.

Imamo bazu

U prvom kvalifikacionom “prozoru” za plasman na Svetsko prvenstvo igra reprezentacije Srbije protiv Letonije i Belgije neretko je delovala haotično, zavisna uglavnom od kreatorskih sposobnosti Miloša Teodosića. U odbrani gotovo da ništa nije funkcionisalo, što bi trebalo da se promeni, već u petak, uverava Ristić.

Sigurno da imamo neku bazu što se tiče napada i odbrane, ne krećemo od nule. U novembru smo počeli od nule, ali sada znamo uloge, znamo šta se od nas očekuje i nadam se da ćemo izgleti uigranije”, poručio je 26-godišnji centar.

Predavanje Pešića trenerima

U sklopu priprema srpskog nacionalnog tima za predstojeći dvomeč sa Slovačkom, selektor Svetislav Pešić je otvorio vrata dvorane „Aleksandar Nikolić“ za preko 300 zainteresovanih trenera koji su imali priliku da se upoznaju sa načinom rada reprezentacije Srbije i nakon otvorenog treninga porazgovaraju sa selektorom o brojnim košarkaškim temama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari