U Parizu otvoren najveći vojni kamp za obezbeđenje Olimpijade 1Foto: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

 

Najveći vojni kamp za obezbeđivanje Olimpijskih igara (OI) svečano je otvoren na istoku Pariza i u njemu će se nalaziti oko 4.500 vojnika, ili gotovo polovina vojnog osoblja koje će biti raspoređeno u glavnom gradu Francuske, javlja je agencija Frans pres.

Kamp „Kaplar Alen Mimun” prostire na više od 31.000 kvadratnih metara i najveći je ikada izgrađen od Drugog svetskog rata. Kamp, koji se koristi i za neke sajmove, ima i ogroman ugostiteljski prostor od 5.000 kvadratnih metara, sa 2.300 mesta.

Vojska je imala 65 dana da preuredi taj prostor, na kojem se nalaze i kasarne sa klimom i tu će boraviti deo antiterorističke jedinice zadužene za obezbeđenje oko 200 čamaca i brodova, tokom ceremonije otvaranja OI 26. jula.

Oko 400 vojnika biće zaduženo za podizanje zastava tokom 800 ceremonija dodela medalja, tokom OI koje će trajati do 11. avgusta.

Za vreme trajanja Olimpijade u Parizu će biti smešteno 11.000 vojnika, sa dodatnih 5.000 za svečanosti 14. jula nacionalnog praznika Dana pada Bastilje, a tog dana u Pariz stiže i Olimpijska baklja.

Kamp se zove po bivšem vojniku koji je dobio zlatnu medalju u maratonu u Sidneju 1956. godine.

Rođen u Alžiru, Alen Mimun (Alain Minoum) se pridružio francuskoj vojsci tokom Drugog svetskog rata. Teško je ranjen u januaru 1944, tokom bitke kod Monte Kasina. Oporavio se, pobedio na Olimpijadi u Australiji, a preminuo je 2013. godine sa 92. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari