U polovini žreba koju predvodi Đoković nadiru Siner i Rubljov 1Foto: EPA-EFE/MAST IRHAM

U polovini žreba koju na Australijan openu predvodi Novak Đoković, prvi nosilac, branilac trona, poznat je i drugi par četvrtfinala.

Najbolji teniser na svetu i najbolje plasirani američki igrač Tejlor Fric (12. mesto) prvi su načinili proboj među osam najboljih, a pridružili su im se Italijan Janik Siner (četvrto mesto) i Rus Andrej Rubljov (peto), koji će se sresti u drugom meču.

Siner je izbacio Rusa Karena Hačanova (15) sa 6:4, 7:5, 6:3.

Budući da su mi i prva tri susreta pripali sa po maksimalnih 3:0 u setovima, drugi je teniser s Apenina s takvom niskom u eri profesionalizma (od 1968), jer je to na Rolan Garosu 1980. pošlo za rukom i Koradu Baracutiju (izgubio zatim s 3:0 od potonjeg šampiona proslavljenog Šveđanina Bjerna Borga).

Rubljov, nasuprot svom sledećem rivalu, igrao je svih pet setova. Pobedio je sa 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (4:7), 6:3, 6:0 Australijanca Aleksa de Minora (10), nadahnutog za borbu i podrškom s tribina.

Okršaj je trajao više od četiri časa. Obojica su se smenjivali u inicijativi, imali su razdoblja igre u kojima su držali prevlast, a kad je Rubljov prebrodio svoje krize, otišao je nezadrživo napred.

De Minor je bio poslednja domaća nada. Australija je bez osvajača na svom turniru za grend slem od Marka Edmondsona 1976.

Poslednji mečevi osmine finala (ponedeljak)

Artur Kazo (122. na svetskoj listi, posebna pozivnica, Francuska) – Hubert Hurkač (9, Poljska)

Nuno Boržes (69, Portugalija) – Danil Medvedev (3, Rusija)

Aleksandar Zverev (6, Nemačka) – Kameron Nori (22, Velika Britanija)

Miomir Kecmanović (60, Srbija) – Karlos Alkaraz (2, Španija), 9 časova po našem, „Rod Lejver“ arena

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari