U Radničkom nezadovoljni nakon istorijske pobede: Nismo zaslužili da trijumfujemo sa više razlike 1Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

Kragujevčani pred revanš sa Mornarom imaju minimalnu prednost (1:0).

U Šumadiji se slavi istorijska pobeda fudbalera Radničkog na međunarodnoj sceni.

Crveni su bili bolji od barskog Mornara u prvom meču drugog kola kvalifikaicja za plasman u Ligu konferencija. Meč je odigran u Leskovcu, jer se stadion „Čika Dača“ renovira, ali se nekoliko hiljada Kragujevčana potrudilo da ambijent učini zaista lepim.

Golom talentovanog Milana Aleksića jedan srpski klub je ostvario pobedu na međunarodnoj sceni posle postao od 344 dana.

Zanimljivo je i to da od otvaranja stadiona u Leskovcu nijedan sprski klub, kao ni reprezentacija, nisu uspeli da pobede na međunarodnoj sceni.

– Kada sam čuo ovaj podatak (da niko pre Radničkog nije pobedio u Leskovcu) tačno me jeza uhvatila. Na kraju smo zasluženo pobedili, pre svega zbog prvog poluvremena. Pritiskali smo u uvodnih tridesetak minuta, tada je briljirao golman Mornara. Drugo poluvreme nismo odigrali najbolje, i protivnik je bio bolji. Imali smo dobro otvaranje, situaciju iz kontranapada gde je Bevis mogao da nam donese vođstvo, ponovo se golman isprečio. Dozvolili smo i protivniku jednu situaciju za postizanje gola. Ostale smo dobro neutralisali, pogotovo Ondonga. Kvalitetno smo ga čuvali, iako je prethodnih utakmica stvarao mnogo problema protivnicima, nama nije – izjavio je Feđa Dudić, šef struke Radničkog, pokazavši time da nije u potpunosti zadovoljan načinom i kvalitetom igre njegovih izabranika.

Predugih, više od 300 dana nijedan naš klub nije ostvario pobedu u međunarodnim takmičenjima. Randički je u tome uspeo, mada je i imao rivala po meri.

– Čak smo bili i prozivani zbog toga. Rekao sam kad smo izašli u Evropu da ćemo se i mi potruditi da doprinesemo državnom koeficijentu. Žao mi je što je Vojvodina primila gol protiv Ajaksa, ali to je vrhunski rezultat i u revanšu garantuje više. Ali eto, kad i vi pomenete da je to prva pobeda posle 344 dana, a dičimo se našom ligom… A, jedna Andora (Inter Eskaldes, prim.aut) pobedi Velež sa 5:1, u sredu odigra sa AEK-om 4:3. Svaka ekipa je vrlo teška i zato naš trijumf možemo da smatramo još važnijim.

Jasno je i stručnjaku iz Bosne i Hercegovine da konačan rezultat nije baš obećavajući pred revanš u Podgorici naredne nedelje.

– Zadovoljni smo što smo pobedili, želeli smo da pobedimo sa tri, četiri, pet golova razlike, ali nešto se i protivnik pita. Na kraju nismo zaslužili da pobedimo sa više razlike. Možda je bilo nekih situacija u prvom poluvremenu, da smo poveli u prvih tridesetak minuta možda bi razlika i bila veća pre drugog poluvremena koje je bilo egal. Moramo da uđemo sa sto odsto u revanš, tako ćemo se i postaviti jer jedan gol ne znači ništa. Možemo da primimo gol u 95. minutu pa da utakmica ode u produžetak. Ništa nije gotovo, čeka nas zahtevan i težak meč na temperaturi od 40 stepeni u Podgorici. Bio sam na utakmici Mornara protiv Tbilisija, jako je teško igrati na onoj temperaturi, moraćemo da se spremimo na te vremenske faktore. Očekujemo i domaćina u drugačijem izdanju, ali ćemo i mi probati da neke stvari korigujemo. U prednosti smo, ne moramo da ‘lovimo’ rezultat, već ćemo probati da kaznimo svaku grešku protivnika.

Daroviti stručnjak javno je priznao da nije bilo zadovoljan igrom doborg dela ekipe, mada nije želeo nikoga da imenuje.

– Nikad nisam prozivao igrače i nikada neću. Nikada neću nikoga imenovati na pres konferenciji, to ćemo za svlačionicu. Rekao sam, ima više razloga, nekima je ovo prva evropska utakmica… Naravno, sve ćemo im reći u lice kao što smo radili i do sada, uvek analizirati iskreno i pošteno, bez zavijanja u celofan jer tako smo sve vreme i radili da bismo napredovali.

Talentovani golman Luka Lijeskić, maltene preko noći, morao je da zameni Stojana Lekovića koji je pre par dana ugovorio transfer u inostranstvo, iako je branio za Kragujevčane u prvom kolu Superlige.

– Bio je dobar na prekidima, odbranio je jednu situaciju u prvom poluvremenu. Bio je miran u igri nogom, sve pohvale za njega. Nisam imao nikakav problem da ga stavim, ali moram da istaknem da je Leković bio korektan. Zaslužio je da brani, sa ovom ekipom je izborio Evropu i trebalo je da se oprosti na dostojanstven način ovom utakmicom, ali sam je prišao i rekao mi:’Šefe, nisam spreman, glava nije tu, bolje da Luka dobije šansu’. Čestitam mu i želim sreću na novom klubu, koliko imam informaciju on će od petka biti član novog kluba. Leka je to zaslužio, to je dobra promocija i za klub, ja mu zaista želim sreću, a Luki sve pohvale za nastup protiv Mornara.

Od njegovog dolaska u Radnički, na početku prošle sezone, Milan Aleksić nametnuo se kao jedan od vodećih igrača u timu, iako ima nepunih 19 godina.

– Znate moje mišljenje o njemu, stalno ga potenciram. I kada ste me pitali zbog koga treba doći na stadion, rekao sam vam ‘on’. Bio je dosta dobar, može i bolje. Falio nam je onaj pravi Aleksić protiv Pančeva, ali je protiv Mornara bio tu, postigao gol i tako se nagradio za dobru igru. On je ono što nama treba, pravi razliku i zato vredi toliko. Treba uzeti u obzir da mu je samo 18 godina i da moramo da mu oprostimo kada odigra loše.

Iskoristio je Dudić priliku i da se zahvali navijačima koji su prevalili 200 kilometara kako bi bodrili fudbalere Radničkog.

– Zahvalio bih se i publici, jer iako smo igrali dosta daleko od Kragujevca opet su došli. Nadam se da se vraćaju kućama zadovoljni, da su videli dobar Radnički, pogotovo u prvom poluvremenu koje je podsetilo na naše najbolje partije iz prošle sezone. Video se definitivno malo i strah, većina njih nije bilo na nivou na kojem mogu da budu, ali ostavio je traga i pritisak prošlog poraza koji smo pretrpeli u prvenstvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari